• isveçli koenigsegg'in, kardeş firma freevalve ab ile 2000'li yıllardan beri geliştirdiği kam milsiz motor projesi. adamlar supapları elektronik kontrollü hidropinomatik bir sistemle açıp kapıyorlar. böylece bilindik günümüz kısıtlı kam profiline karşın, ellerinde farklı senaryolara göre açılıp kapanma anları ve süreleri değişken supap kontrol imkanları var. ayrıca böyle bir teknoloji silindir başlarını, triger kayışını yok ederek daha küçük ve kompakt motorlar tasarlanmasını sağlıyor.

    mesela burada basit bir anlatımı var;
    https://www.youtube.com/watch?v=ozwenpi2xke

    freevalve ab, 2003'te hazırladıkları bir motor prototipini saab 9-5'e takıp 70bin km boyunca, yaz ve kış şartlarında kullanmışlar hiç sıkıntı yaşamadan. tarihleri ve eylemleri için;

    http://www.freevalve.com/history/

    halen aktif testleri süren motor sistemi 2016 nisanda beijing otomobil fuarında çin kökenli (çin - israil - singapur karışık köken sermayeli) qoros firmasının 3 suv modeline qamless adıyla görücüye çıktı.

    http://koenigsegg.com/…n-qoros-qamfree-concept-car/

    kasım 2016'da ise guangzhou otomobil fuarında qoros 3 suv'un içinde "kullanılmaya hazır" motor bulunuyordu.

    http://koenigsegg.com/…t-2016-guangzhou-motor-show/

    standart halinde maksimum gücü 154 hp ve maksimum torku 210 nm olan 1.6 litrelik qoros 3'ün aynı hacimli (1.6 turbo yine) freevalve takılı halinde maksimum gücünün 230 hp ve torkunun 320 nm olduğu belirtiliyor.

    freevalve hali standart motordan 20 kilogram hafifken, 50 milimetre daha alçak ve 70 milimetre daha dar ve böylece ilk paragraflarda anlattığımıza ayrı bir referans da oluyorlar. tüketim olarak da %15 iyileştirme var eskiye nazaran.

    fuarda freevalve ceo'su kendi teknolojilerini kullanan bir filo qoros ile seri üretime yönelik yol testi yapacaklarını açıkladı ve her şey yolunda giderse, araba dergilerinde kamsız motor görebiliriz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap