2 entry daha
  • banka müşterisinin hesabından yapılan illegal para transferinden hemen sonra işlem banka sisteminde "şüpheli işlem" pozisyonuna alınmış olmasına karşılık paranın ziraat ve akbank'taki muhtelif kişiler hesabına aktarılmış olduğu tesbit edilmiş, yani stand by'a falan alınmamış para ve aynen aktarılmış. yapılan illegal eft'nin beş dakika içerisinde dolandırıcılar tarafından çekildiği tesbit edilmiştir. sistemde "şüpheli hareket" olarak kodlanan bir hareket nasıl olur da bizzat müşterinin teyidi olmadan beş dakika içerisinde hiçbir güvenlik sorgusu/suali olmaksızın aktarılabilir? madem para aynen aktarılacaktı, neden bu hareket şüpheli olarak sistemde kodlanır?

    veya, banka sisteminde şüpheli hareket olarak kodlanan bir harekete neden hiçbir tedbir konulmaz ve eft aynen release edilir?

    daha önce de belirttiğim gibi internet bankacılığıyla ilgili olarak müşterinin hiçbir başvurusu yoktur. internet bankacılığı başvuruları bireyseldir, şube veya çağrı merkezi üzerinden bizzat şahsın kendisi kanalıyla yapılması gerekmektedir. müşterinin hiçbir ing bank şubesinde ve çağrı merkezinde bireysel olarak yazılı veya sözlü hiçbir internet bankacılığı başvurusu bulunmamaktadır.
    1) internet bankacılığı kullanmayan ve bizzat şahıs tarafınca bireysel olarak aktive edilmemiş bir internet bankacılığı hesabından nasıl eft yapılabillir?
    2)internet bankacılığı hesaplarında bankaların belirlediği otomatik günlük hesap para hareket sınırı bellidir. 20 bin tl üzeri bir tutarın vadeli/vadesiz hesaplardan müşterinin bizzat talebi dışında çekilebilmesi mevcut sistem içerisinde mümkün değildir. günlük para hareketi limitiyle ilgili olarak bir başka başvuru daha olmalı ki ancak böyle bir tutar çekilebilsin. böyle bir başvuru yine banka kayıtlarında bulunmamaktadır ve müşterinin yazılı/sözlü böyle bir bizzat başvurusu da yoktur.

    3)durum farkedilir farkedilmez, 25/11/2016 tarihinde müşteriniz olarak bizzat konuya hacı halil mahallesi gebze/ kocaeli şubenizden başvuruda bulunulmuş ve paranın aktarıldığı hesapların bloke edilmesi gerekliliğiyle ilgili olarak başvuruda bulunulması istenmiştir. bugün itibariyle de ilgili ziraat ve akbank şubelerindeki dolandırıcı hesap hareketlerinin bloke edilmesiyle ilgili olarak hacı halil mahallesi gebze/kocaeli şubenizin yazılı başvuru kopyalarını almaya çalıştık yalnız kopyaların hazır olmadığı bilgisini edindik, yani dolandırıcıların hesaplarına bloke konulmasıyla ilgili de gereken aksiyonun alındığıyla ilgili olarak şüphelerimiz mevcut. gerçi aksiyon alınsa da, para zaten çekilmişti.

    velhasıl, mevcut durum ciddi bir güvenlik açığıdır ve güven odaklı çalışan bir bankada yaşanmaması gereken bir olaydır. bugün bize yaşatılan bu durum, yarın başka bir müşterinize de yaşatılabilir, belki de bizden önce yine başka bir müşterinize yaşatıldı ve sıra bize geldi, gereken önlemler alınmadı ve biz de yaşamak zorunda kaldık. umuyorum ki şu konuda bir farkındalık yaratılır da bizden sonra kimsenin başı yanmaz diyeyim.

    gelişmeleri yine paylaşacağım, fikir verecek suser'lerin de ilgisini ve yorumlarını bekliyorum. konuyu insanlarla paylaşmanız dahi sürece katkı sağlar ve bizden sonra da yaşanabilecek emsal durumlarda alınabilecek tedbirlere ve aksiyonlara ilişkin ışık tutabilir.

    saygılar.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap