124 entry daha
  • biraz uzun olacak baştan yazayım. size samimi gelsin ya da gelmesin bu sonuçlar bir öğretmen olarak beni kahrediyor. o kadar çok yanlış var ki hangisini söylesek elimizde kalıyor. yanlışlar sadece eğitim sistemiyle alakalı değil, veli / öğrenci davranışları da buna dahildir.

    öncelikle kendi branşım olan fen bilimleri dersinden başlayayım. biz verilen müfredata göre çok şey öğretiyoruz, gerçek olan ise hiçbir şey öğretmiyoruz. deney, gözlem, yorum namına boş küme veriyoruz. şimdi kalkıp bana sen de yap o zaman diyenler olacaktır ancak işin aslı öyle değil. öncelikle malzeme olayı tam bir felaket. alınan akıllı tahtalar alınmayıp harcanan bu para, bilimsel bir kurul tarafından hazırlanan müfredatla birlikte materyale harcansaydı inanın gelecek 10 sene içinde olaylar farklı gelişirdi. zira tek sorun bu da değil. verilen ders kitapları ki harcanan para tamamen israftır düz yazı anlatım düzeyinde. dileyen (bkz: eba) üzerinde pdf olarak bulunuyor inceleyebilir.

    bunun yanında kişisel olarak bir öğretmenin ya da branş bazında öğretmenlerin çabası etki yaratamaz. yine kendi branşımdan örnek verecek olursam, türkçe dersinde yapacağı alıştırmalarla okduğunu anlayan öğrenci olmazsa, matematikte en azından basit işlemleri yapabilecek seviyede bir öğrenci olmazsa fen bilimleri tamamen düz anlatıma dönüyor. o yüzden pisa ve bu tarz diğer sınavlarda her üç dal içinde aynı gerileme ve aşağı yukarı benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. ara sıra öğrencilere konulardan bağımsız yaratıcı düşünmeleri amacıyla açık uçlu sorular soruyorum ( sınav olarak değil, tamamen muhabbet havasında ) cevaplar basmakalıp şekilde devam ediyor. çünkü bu eğitim sistemi var olan zeka parıltısını da ilk 8 senede öldürüyor. yine kendimden en son yapılan (bkz: teog) sınavıyla ilgili bir örnek vereyim. 70 - 80 kişinin sınava girdiği bir köy okulunda 20 fen sorusunda 16 gibi bir ortalama yaptık. bakıldığında başarı gibi gözüküyor ancak değil. sorulan sorular direk bilgiye dayalı ve böyle olduğunu bildiğimiz için çocuklara sürekli tekrar yaptırarak ve çocukları teste boğarak bu netlerin daha üstleri dahi yakalanabiliyor.

    keza şuan okullardaki ortamı içeriden gözlemleseniz herkesin nasıl bıkkınlık içinde olduğunu görebilirsiniz. kağıt kürek işleriyle kafayı yemiş idareler, bunu sonucunda yukarıda belirtildiği gibi memur kafasına bağlamış yığınla öğretmen göreceksiniz. elimiz kolumuz bağlı ve bu sistem üzerinde devam edersek gelecek 10 yılda 60 - 70 arası sıraya demirleyeceğiz.

    sistem sıkıntılarını daha uzun uzun yazabilirim ama yazı fizana gidecek bu yüzden biraz da veli / öğrenci durumunu belirteyim. velilerin bir kısmı tamamen ilgisiz, bir kısmı da çocuklarını küçük dahiler olarak görüyor. ancak zeka diye düşünülen şey tamamen psikomotor beceriler. bir öğretmen arkadaşım dahi 3 - 4 yaşlarındaki çocuğunun tableti kendisinin açıp, ardından sevdiği oyunda rekorlar kırmasını zeka göstergesi olarak anlatabiliyor ve inanın bunu bir öğretmenin yapması gerçekten çok acı.

    bir arkadaş yazmış eğitime verilen katkı / sıralama yapsalar üstlerde yer alırız diye ki kesinlikle haklıdır. devlet okullarına zorunlu giderler hariç hiçbir katkı sağlamıyor. girişken idareler durumu iyi velilerden bağışlarla işi yürütüyor ancak böyle yetenekleri olmayan idarecilerin okullarını tabiri caizse bok götürüyor. daha da kötüsü genel seçimlerde eğitimle ilgili bir vaat isteyen yok. biz bunları ve daha beterini hak ediyoruz.

    bir de not bırakıyorum ki direk benim başımdan geçmiştir. sonuçları açıklanan sınavın ilkokul ayağına bizim okuldan da bir sınıf seçilmişti. olay duyulduktan sonra ilden bir şube müdür geldi türkçe, fen, matematik öğretmenleri ve o sınıfın öğretmeniyle toplantı yaptı. amacı da çocuklara hızlandırılmış kurs vermemizdi. her şehirde aynı olayın olduğunu düşünüyorum ve bu sonuçlar hızlandırılmış kurs ile ortaya çıktı, düşünün bir de o kurs verilmeseydi sıralamamız nice olurdu...

    not: çok dağınık oldu, o kadar doluyuz ki bir çırpıda anlatmak istediklerimin sadece %1 'ini yazabildim. okuyan olursa dağınıklık için affola.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap