35 entry daha
  • gini katsayısı, ülkelerin gelir dağılımındaki adaletini (veya eşitsizliğini) gösteren, sıfırdan küçük bir sayıdır. 1'e yakınsaması toplam milli servetin küçük bir toplulukta birikmesi anlamına gelirken, 0'a yakınsaması ise her bireyin yaklaşık olarak aynı servete sahip olduğu anlamına gelir.

    şimdi de gerçek verilere bir göz atalım:

    [ https://en.wikipedia.org/…ntries_by_income_equality ]

    yukarıdaki linkten de görüleceği üzere, 2000li yılların sonunda, çoğu oecd ülkesinin vergilendirmeler öncesi gini katsayısı 0.40-0.55 bandında. yani ülkelerin, gelişmişlik seviyelerinden bağımsız olarak, çok da adaletli dağılımlara sahip oldukları söylenemez. ancak, adalet ve gelişmişlik seviyesi vergilendirmelerden sonraki katsayılarda ortaya çıkıyor. yine aynı linkten görülebileceği üzere, çoğu ülkenin gini katsayısı 0.2-0.3 bandına geriliyor.

    sonuç olarak, bir ülkedeki vergilendirme sisteminin başarısızlığını veya adaletsiz oluşunu anlamak için allame-i cihan olmaya gerek yok. gini katsayısını 0.504ten 0.295e düşüren almanya da ülke; otomobillerden %110 vergi alan, sebze-meyve pazarları ateş pahası, asgari ücreti kuş olan ama bunlara rağmen mücevherlerde yatlarda katlarda vergi kolaylığı sağlanan, vergilendirmelerden sonra 0.470 olan gini katsayısını ancak 0.409a düşürebilen türkiye de ülke...

    yani türkiyede (ve benzer sayılara sahip ülkelerde) zenginlerin daha fazla vergi vererek devletin dağıttığı hizmetlere daha fazla katkısı olması gerekirken; bu duble yolları, hastaneleri hep biz fakirler yapmışız kardeşlerim :)
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap