3 entry daha
  • kupa tarihinin son yıllardaki en bol pozisyonlu ve en çekişmeli maçlarından biriydi. italyanlar maçın favorisiydi, bu maça gelene kadar tüm rakiplerini hallaç pamuğu gibi dağıtmışlardı. tek canlarını sıkan, harika çocukları del piero'nun sakatlığıydı. dortmund ise, disiplinli takım oyunlarına ve kurt hocaları ottmar hitzfeld'e güveniyorlardı. türkiye'de ise, bu maçın galatasaray için ayrı bir önemi vardı. zira juventus kazanırsa, galatasaray ön eleme oynamadan, direk gruplara kalacaktı. fatih terim, o akşam, juventus'u, "juve, juve" diye destekleyeceğini açıklamıştı.

    maç başladığında, juventus'da del piero yoktu ama, zidane'lı, boksic'li, vieri'li, di livio'lu hücum hattı tıkır tıkır işliyordu gene, almanlar ise buna karşın, gene meşhur dirençlerini koydular. bu direnci sağlayan en önemli iki isim ise, dramatik olarak ikisi de eski juventus'lu olan, defansta jurgen köhler, orta sahada paulo sousa idi. iki süperstar, alen boksic ile christian vieri'nin şahsiliği ve bencilliği de buna eklenince, almanlar dengeyi sağladı. andreas möller ve stephane chapuisat'a konsantre olmuş juventus defansı, yetenekleri kısıtlı ama müthiş bir kafacı olan karl heinz riedle'yi iki kere boş bırakınca, üst üste iki gol gördü kalesinde, 30 ve 35. dakikalarda. sonra devrenin kalan dakikaları, direkten dönen toplar, stephen klos'un çıkardığı toplarla, ahlar vahlar arasında geçti juventus için.

    ikinci devre başladığında, lippi kumarını oynadı, defans'tan porrini'yi çıkartıp, sakat del piero'yu oyuna sokarak forveti üçledi, almanlar ise buna karşı iyice defansa gömüldü. sonunda 65. dakikada del piero, biraz da şansının da yardımıyla golü buldu. tribündeki italyanlar ve juventus'lu oyuncular çılgına dönmüştü, maç artık dönmüştü, şansızlıklarını kırmışlardı ve önlerinde koskoca bir 25 dakika vardı. ama tam bu anda, hitzfeld, dahiyane bir hamleyle buna karşılık verdi. iki forveti, riedle ve chapusiat'ı oyundan alarak, yerine iki genç forvetini, herrlich ve lars ricken'i, taze güç olarak oyuna soktu. zaten yorulmuş olan ve sayıca eksik olan juventus defansı, orta sahasının da düşmesiyle, bocalamaya başladı ve ricken 71. dakikada yakaldığı pozisyonu affetmedi. italyanlar'ın artık tüm gardı düşmüştü, hitzfeld, elindeki kısıtlı kadroya rağmen, yıldızlar topluluğu juventus'un kibirli hocası, lippi'yi kelimenin tam anlamıyla mat etmişti.

    kalan dakikalar formalite icabı geçti, son düdük çaldığında, başta hitzfeld ile eski juventus'lu oyuncular paula sousa ve köhler olmak üzere almanlar, büyük zaferlerini kutlamaya başlamışlardı bile, futbolun cilveleri ve kendine özgü mantığı gene aklın ve mantığın sesini yenmişti.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap