477 entry daha
  • insan yavrusu olanından bahsediyorsak eğer bir oyuncak olmadığını hatırlatayım. ha annesi uykusuz gecelerden, gaz sancılarından vs mütevellit bunun gayet farkındadır da, diğer insanlar için geçerli değil bu. bebeği ve kendileri eğlendiren her davranışın zararsız olduğunu düşünüyorlar. hatta buna dedeler ve neneler dahil.

    misal bebeği yürütmek çok sakıncalı bir hareket. birincisi henüz hazır olmayan eklemlerine yük bindiriyorsunuz. zarar verebilirsiniz. ikincisi bir kez yürütülmeye alışan bebek bunu hep yapmanızı isteyecek. yerde sürünmek/emeklemek ona sıkıcı gelecek, ellerinizden tutup kaldırmanız için ağlayacak. şu anda bunları aynen tecrübe ettiğimiz için sözüme güvenebilirsiniz.

    maalesef baştan beri pek hoşlanmadığım halde dedeler neneler bu yürütme hareketini yaptırdılar bizim bebeğe. fazla üzerinde durmamıştım. şu sıralar ne kadar büyük hata yaptığımı anlıyorum. emekleme safhasına geçti ama hiç sevmiyor sürünmeyi. istiyor ki hemen kalksın. bunu da tabii ay çabuk yürüyecek emeklemeyi sevmiyor şeklinde yorumladılar. ama esasen olay bebeğin sürünmeye değil yürütülmeye alışmasında. üstelik erken yürümesi övünülecek bir şey de değil zaten. ne vakit hazır olursa yürür işte bebek.

    bir bebeği en iyi annesi gözlemliyor. bebeğinizi gözlemleyin ve bol bol araştırın. bu meseleyi araştırmakta maalesef geç kaldım. şimdi bizimkini sürünmeye ikna etmeye çalışıyorum. ama aylardır yapılan bir hareketi unutturmaya çalışmak zor.

    bebekler her şeyi vakti geldiğinde kendileri yapar. hepsinin bir sırası var. üstelik kendi bedenini kendisinin keşfetmesi, kendisinin başarması özgüveni için de çok önemli. bu mesele hakkında baya öğretici bir yazı: http://www.janetlansbury.com/…s-not-to-walk-babies/
    maalesef türkçe olarak bulamadım böyle bir yazı.

    yeri gelmişken yürüteç zımbırtılarının da çok zararlı olduğunu ekleyeyim. açın okuyun, google'da araştırın. mağazalarda satılıyor diye almayın.
167 entry daha
hesabın var mı? giriş yap