8 entry daha
  • (fransızca: une saison en enfer) fransız şair arthur rimbaud'un 1873'te yayımlanan ilk şiir kitabıdır.

    ”cehennemden bir mevsim” bölümünde kısa kısa denemeler halinde yazılmış düşünceleri ile dikkat çekici cümleler barındırıyor

    --- spoiler ---

    ”tekrar geleceğim, demirden uzuvlarla kararmış tenle, hiddetli gözle: yüzüme bakanlar güçlü bir ırktan olduğumu anlayacaklar. altınım olacak: hoyratça dolaşacağım ve kaba olacağım. sıcak ülkelerden dönen bu acımasız sakatlara kadınlar iyi bakarlar. siyasal olaylara katılacağım. kurtulmuş olacağım.”

    dilindeki sertlik ve düşüncelerindeki acı haliyle kurulmuş cümlelerinde o jean d’arc gibi ”acı çekerken şarkı söyleyen bir ırktan”dır

    ”enginlerden seni çağırdım ya rab! ben ne aptalım” onun dilinde her zaman acıyla işlenmiş ve acıyla yoğrulmuş bir cümle bir kelime devamlı olmuştur.

    ” öyleyse bana güvenin, iman insanın acılarını dindirir insana doğru yolu gösterir, insanı iyileştirir, mutlu eder. hepiniz geliniz; -hatta küçük çocuklar bile gelsin! -sizi teselli edeyim. imanın kalbi sizin için dağılsın, -harika kalp! - zavallı insanlar işçiler! sizden dua istemiyorum; bana güveninizle ancak mutlu olacağım”
    --- spoiler ---

    aşkın acı halini büyük kelimelerle ustaca işlemiştir yazılarında. hatta bu işlenişin dâhice olduğu söylenilebilir. kendinsen sonra gelen birçok şair ve yazarı düşünceleriyle etkilemiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap