13 entry daha
  • çok doğru bir başlık açılmış. türkiye'nin gelişmesinin önündeki en büyük engel devletin büyüklüğü ve uyguladığı yüksek vergiler.

    bir ülkede bir bireyin ödediği verginin kümülatif matrahının hesabı çok güç. çünkü dolaylı vergiler yoluyla her bir alışverişinde, tam olarak ne kadar vergi ödediğinin takibini yapmak çok güç.

    kurumsal vergilerin ve gelir vergisinin hesabı daha kolay. üstelik ülkenin rekabet endeksi konusunda hatalı bir biçimde bu vergiler temel alınıyor. (türkiye'de bu vergiler neyse ki çok yüksek değil, bunlar da yüksek olsaydı, ekonomi toptan çökerdi)...

    kurumsal vergilerin yüksek fakat çok aşırı yüksek olmaması neticesinde türkiye görüntüde vergide dünya rekortmeni değil.

    türkiye'de iş iş gücü ucuz, kısmen eğitimli iş gücü mevcut... büyük bir firmaysanız, yüksek vergileri tolere edebilirsiniz.

    ama sokaktaki vatandaşın gerçeği çok başka. özellikle maaş üzerinden gelir elde eden vatandaşın.

    üstelik dolaylı vergiler üzerinden hazinesini doldurmaya alışan bir devlet, ağır bir bağımlı gibi bir kısır döngü içindedir. maaşlı vatandaşın gelir düzeyini arttırmayı başaramaz. mesela türkiye'de asgari ücret komşularına göre yüksek sayılır ve bu asgari ücret ekonomiye yük bindirir. fakat vatandaşın alım gücü artmaz.

    çünkü dolaylı vergiler birbiri üstüne eklenerek fiyatları aşırı yükseltir. tarlada 30 kuruş olan sebze, çalışana uygulanan vergiden, nakliye vergisinden, mazot üzerindeki vergiden, yollarda kesilen vergiden, sebze halindeki vergiden, pazardaki vergiden, hepsinden ayrı ayrı ve aşırı ölçülerde etkilenerek vatandaşın önüne yirmi misli fiyatla gelir.

    bu kısır döngünün kırılmasının tek yolu devleti küçültmek, devletin dolaylı vergi yoluyla elde ettiği geliri azaltmak.

    ama ne yazık ki siyasiler kendi sebep oldukları ekonomik durgunluğun teşhisini görmeye muktedir değiller. veya işlerine gelmiyor.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap