44 entry daha
  • 2005 yılında hizmete açılan ve 340 milyon euro'ya mal olan, münih kentinin beş yıldızlı futbol stadyumu.

    2004/05 sezonundan beri bayern münih ile 1860 münchen'in ortaklaşa kullandığı stadyumun kullanım hakkını bayern cephesi 2006 yılında 11 milyon euro ödeyerek tamamen eline almıştı. ancak o yıldan beri 1860 münih takımının kiracı misali stadyumlarını kullanmalarına izin veriyorlardı.

    geçtiğimiz sezon ise 1860 münih, 2. ligdeki kötü gidişlerini son haftadaki mağlubiyetle taçlandırarak ligi 16. sırada bitirmiş ve 3. lig ekibi jahn regensburg ile playout karşılaşması oynamak zorunda kalmıştı. takımın taraftarları ise bu duruma epey bozulmuş ve içlerinden birkaç öfkeli genç bu öfkelerini stadyumdaki 10 polisi yaralayarak gösterdiler.

    gel gelelim evlerindeki 2-0'lık regensburg mağlubiyeti, hali hazırda hem takımın hem de taraftarların içinde bulunduğu kaos ortamı, takımın en büyük hissedarı olan kuveytli iş adamı hasan ismaik'in 3. lig için gereken lisans ödemesini* yapmamasıyla sonuçlanmış ve bu iki playout maçından toplamda 3-1'lik sonuçla 3. lige uğurlanan 1860 münih'i bir değil iki lig birden düşmesine neden oldu.

    birkaç gün sonra 1860 münih yönetimi, bayern yönetiminden görüşme talep etti ve taraflar, 1860 münih'in allianz arena'dan ayrılması konusunda karşılıklı olarak anlaşmaya vardı.

    * https://fcbayern.com/…it-tsv-1860-munchen-aufgelost

    böylece 2025 yılına kadar olan kullanım hakkından feragat ederek şehrin başka bir stadyumuna taşındılar ve allianz arena bayern'e kalmış oldu.

    bayern'in efsane futbolcusu ve yöneticisi olan karl heinz rummenige'nin hayali ise bambaşkaydı. allianz arena'nın inşaatı başlamadan önce rummenigge ortaya 100.000 kişilik bir stadyum yapma fikrini ortaya atmıştı; fakat bu fikir, 1860 münih yönetimi tarafından reddedilmişti. sebebi ise açıktı. hâli hazırda yapılacak 66.000 kişilik stadyum bile çok büyük olacaktı. stadyumun kapasitesiyle birlikte masrafları da %50 oranında artacaktı ki bu da inanılmaz bir rakam olacaktı.

    100.000 kişilik bir stadyum kulağa abartılı bir rakam olarak gelse de alman taraftarların öyle bir stadı bile her maç dolduracağına şüphe yok.

    * http://www.bundesliga.com/…e-best-around-463839.jsp

    yaklaşık 600.000 kişilik nüfusu olan dortmund şehrinin takımı olan bvb taraftarı her maç 80.000 kişi ile maça gidiyorsa, ülkenin en kalabalık 3. şehri olan 1,5 milyon nüfusa sahip münih şehrinin taraftarları da ufak bir kerat cetveli hesabıyla 100.000 kişilik bir stadyumu doldurabilirdi sanıyorum.

    * https://i.hizliresim.com/jozrbe.jpg

    nitekim stadyumdaki kapasite artışı da bunu doğrular nitelikte. 12 sene önce 66.000 kişilik olarak açılan stadyumun şu anki kapasitesi 75.000 kişi.

    fakat okuduğum kadarıyla 100.000 kişilik bir stadyum yapmak taraftarlara ve münih halkına işkence olurdu; zira stadyuma ulaşımda birtakım sıkıntılar var. stadyumun bulunduğu yer olan fröttmaning'e ulaşımın ağırlığı u-bahn ile gerçekleştiriliyor ve eğer araba veya otobüs ile yolculuk etmiyorsanız maç günü stadyuma giden bu metrolar da ağzına kadar dolu oluyor. dolayısı ile mevcut ulaşım sistemi, 100.000 kişilik bir stadyuma fazlasıyla yetersiz kalırdı.

    stadyuma dair tanıtım videoları(ingilizce):

    * https://www.youtube.com/watch?v=nnh-rjl-xi0
    * https://www.youtube.com/watch?v=2lr7dpa42qo
    * https://www.youtube.com/watch?v=lpbubsltncg

    stadyuma dair bilgiler:

    * https://allianz-arena.com/…acts/general-information (ingilizce)
    * https://fcbayern.com/us/club/allianz-arena (ingilizce)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap