25 entry daha
  • etkileyiciliği tartışılmaz, sembolik göndermelere rağmen en güçlü yanının her seviyeden seyirciye ulaşabilecek bir sadeliğe sahip olması olan sinema tarihinin belki de en önemli mihenk taşı. siyasi anlatımı, dönemin şartlarından etkilenmiş, ideolojik bir film olmasının ötesinde, izleyicinin ideolojisi ne olursa olsun, hatta tarafsız bir seyirci olsa bile onu kolaylıkla etkileyebilecek sahneleri içerir.

    örneğin;

    --- spoiler ---
    alıntı: dergi@net, kasım - aralık 2000 - 12.sayi / 0905 - gülin topaç

    gemideki ayaklanmanın başında şöyle bir sahne vardır: ayaklanan askerleri kurşuna dizmek için üstlerine bir örtü örtülür ama öteki erler ateş etmezler. filmin gösterilmesinden sonra eisenstein, potemkin'de ayaklanan askerlerden bir mektup alır. er örtünün altında kendisinin de bulunduğunu yazmaktadır. eisenstein bu örtü olayının gerçek olmayıp kendi buluşu olduğunu yazamaz bu adama. ancak kendi kuramı açısından önemli bir sonuç çıkarır: demek film, görgü tanığını bile güçlü bir empati ile etkileyip onun anılarındaki gerçek olayı değiştirebilmektedir.

    --- spoiler ---

    yazarın notu (dikkat garbage içeriktir): bu filmi aylardır aramama rağmen bulamamıştım. geçen gün gima'da bir yığın saçma sapan indirimli film arasında görünce çocuklar gibi sevindim ve hemen aldım. sinemasever biriyseniz ve sinema tarihinin belki de en önemli filmini merak ediyorsanız önemle tavsiye ederim.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap