• united states of america -against- hakan atilla davasının ikinci gününde tanık olarak vermeye başlayacağı ve en az 3 gün sürmesi beklenen ifade.*

    son edit:reza zarrab'ın tanık ifadesi ve çapraz sorgusu sona erdi. eğer zarrab tekrar tanık kürsüsüne çıkarsa burayı editlerim. diğer gelişmeler için (bkz: abd'de görülmekte olan reza zarrab davası/@eseysiz ureyen canli)

    --------------------- 28 kasım 2017 -----------------------------
    artık bu duruşmalara reza zarrab duruşması demenin de bir anlamı kalmadı sanırım. reza zarrab tanık olarak mehkeme tarafından ihtiyaç duyulduğunda çağrılacak bir kişiye dönüştü. bundan sonra davanın tek sanığı hakan atilla.

    28 kasım 2017 tarihli ilk jürili duruşmayı özetleyecek olursak

    - reza zarrab makkemeye getirilmedi. savcılık reza zarrab'ın suçunu kabul ettiğini ve abd savcılığının en önemli tanığı olduğunu vurguladı.

    - hakim reza zarrab'ın hakan atilla aleyhine tanıklık yapacağını duyurdu. reza zarrab'ın bugün veya yarın (çok büyük ihtimalle yarın) ifade vereceğini söyledi.

    - hakan atilla'nın avukatları reza zarrab'ın kendisi aleyhinde tanıklık yapacağının kesinleşmesinin ardından, reza zarrab'a karşı pozisyon almaya başladı. bu bağlamda, reza zarrab'ın cezaevinde rüşvet vererek "alkol, kadın ve yiyecek" getirttiğini ileri sürdü.

    - hakan atilla, zarrab’ın gerçek ‘suç ortağının’ eski halkbank genel müdürü süleyman aslan olduğunu ve ‘utanmazca’ zarrab’dan rüşvet aldığını ifade etti. (satışlar satışlar)

    - savcı, zarrab'ın şirketlerinin para transferlerini gerçekleştirdiğini ancak "finans ve ekonomik yaptırımlar konusunda uzman" olarak tanımladığı hakan atilla'nın bu transferleri organize ettiğini, "zarrab niyeti ifade etti, atilla metodu sağladı" dedi.

    - boom!! reza zarrab hakkındaki yeni bir suçlamayı da 26 ekim'de yapılan gizli duruşmada itiraf etmiş. itiraf ettiği şey ise hakan atilla'nın avukatlarının iddia ettiği gibi hapishanede görevlilere rüşvet vererek "cep telefonu" ve alkol dahil bazı şeylere ulaşım sağlamış. (adam alışmış rüşvetle iş yapmaya hapiste bile rahat durmuyor)(cep telefonu konusunda dava çetrefilleşebilir)

    - hakan atilla'nın avukatları 17 aralık dosyasındaki tapelerin doğru olduğunu, halkbankası'nın ve süleyman aslan'ın karapara akladığını fakat hakan atilla'nın bu olayların dışında olduğunu iddia etti.

    - sanıkların 2013 yılından beri fbi tarafından da takip edildiği belirtildi. yani deliller arasında 17 aralık tapeleri dışında fbi'ın elde ettiği kendi tape dinleme, sms ve e-mailler de bulunmakta.

    hakan atilla hakkında bir not

    davayı izleyenler hakan atilla'yı üst düzey avukatlardan oluşan bir avukat ordusunun savunduğunu belirtiyorlar. bu avukatların ücretleri ise "halkbank tarafından" ödenmekte. jüri seçimlerinden önceki son duruşmada hakim hakan atilla'ya avukatlarını değiştirmek isteyip istediğini sordu. hakan atilla ve halkbankası'nın çıkar çatışması içinde olacağı, eğer üzerine atılı suçlamaları reddedip halkbankası'nı sorumlu tutacak olursan bunun aynı zamanda halkbankası tarafından ücretleri ödenen avukatlar tarafından reddedilebileceğini, avukatların hakan atilla'yı halkbank aleyhine tanıklık yapmaktan alıkoyabileceğini belirtti. hakan atilla ise avukatlarından memnun olduğunu ve değiştirmeyeceğini söyledi.

    ve duruşma bitti

    gelecek duruşma yarın, yani t.s.i bugün 17:00'da. reza zarrab 5 numaralı tanık. bugün 3 tanık dinlendi. reza zarrab'dan önce bir fbi ajanı daha dinlenecek. reza zarrab yarın mahkemeye getirilecek ve dinlenecek. reza'nın tanıklığının en az cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

    --------------------- 28 kasım 2017 -----------------------------

    --------------------- 29 kasım 2017 -----------------------------
    1.oturum

    - duruşma başladı mahkeme salonundaki panoda hamaney, ahmedinejad, bazı iran devrim muhafizlari, kudüs gücü generalleri ve hakan atilla'nın fotoğrafları var. reza zarrab'in bu kişilerin ambargoyu nasıl deldiğini anlatması bekleniyor.

    - reza zarrab duruşma salonundaki yerini aldı. (t.s.i 18:28) zarrab'ın mahkum elbisesiyle salona geldiği ve sakin gözüktüğü belirtiliyor.

    - abd'ye bilerek gelmediğini, tutuklandığında çok şaşırdığını, korktuğu için tutuklandıktan sonra doğruları söylemediğini belirtti.

    - savcılarla işbirliği yapmasının zorunluluğu olarak, "tamamen doğruyu söyleyeceğini, abd hükümeti ile işbirliği yapacağını ve bir daha suç işlemeyeceğini" belirtti.

    - işbirliği yapmanın, sorumluluğu kabul etmek ve hapisten çıkmak için en hızlı yol olduğunu söyledi.

    - fbi'ın gözetimi altında olduğunu ve otel gibi biryerde kaldığını fakat özgür olmadığını belirtti, ayrıca alkol ve cep telefonu kullanımı için hapishane görevlilerine rüşvet verdiğini kabul etti.

    - avukat giuliani'yi kendisi hakkında türkiye ile mahkum değişimi sağlayabilmek için tuttuğunu, bunun olmayacağını anladığında işbirliği yapmaya karar verdiğini söyledi.

    -aktifbank ile ilişkisini anlatıyor: aktifbank'da ilk hesap açma girişiminin başarısız olduğu, yetkililerin kendisine iran ile ticaret yapanların hesap açmak için özel bir izine ihtiyaçları olduğunu söyledi. aktifbank ceo'su ile görüştükten sonra hesap açabildiğini, işe günlük 5-10 milon euro ile başladığını belirtiyor.

    - iran merkez bankası ile olan ilşkileri: iran merkez bankasına finansal hizmetler sağladığını kabul etti. iran merkez bankası eski başkanı mahmoud bahmani ile 2010 ve 2011'de iki kere görüştüğünü kendisine nakit biriktirmek için dava iyi bir yol bulduğunu söylediğini belirtti.

    - aktifbank ilişkileri: zarrab eski ab bakanı egemen bağış'ı işaret ettiği ve bağış 'ın kendisine yardim ederek aktifbank'ta hesap actırdığını böylece iran müşterilerinin paralarının çıkarıldığını söyledi. zarrab aktifbank'ın doğrudan iranlılarla çalıştığını kendisinin safdışı bırakıldığını söyledi. soru: aktikbank senin gelirlerinde önemli bir paya sahip miydi? zarrab : kesinlikle evet. zarrab 2012 yılının başlarında aktifbank'ın kendisini devre dışı bırakmasıyla halkbankası ile çalışmaya başladığını belirtti.

    - halkbank ilişkileri: zarrab ahmet alacacı'nın halkbankasındaki iran parası için altın ihracatını teklif eden kişi olduğunu söyledi. eşim ünlü bir sanatçı olduğundan, ben de her zaman kamuoyunun gözünün üstünde olduğu bir insandım. bu yüzden süleyman aslan'ın başlangıçta kendisiyle çalışmak istemediğini, bunun süleyman aslan'ın bunu çok görünür, dikkat çekici bulduğunu belirtti.

    - süleyman aslan kendisini geri çevirince zafer çağlayan ile iletişime geçtiğini söyledi. savcı, neden diye sordu? zarrab; çünkü o ekonomi bakanıydı, dedi.

    - halkbank'la olan işi alabilmek için zafer çağlayan'a 45-50 milyon avro yanısıra 7 milyon dolar ve 2.465 milyon türk lirası civarı rüşvet verdiğini. zafer çağlayan'a ilk teklifi götürdüğünde zafer çağlayan düşünmek için zaman istediğini, daha sonra kendisine tamam bu işi yaparız ama karın %50'sini alırım dediğini ve anlaştıklarını belirtti. bu aşamadan sonra savcı bir excel sayfası yansıttı. bunun ne olduğunu sordu, reza zarrab bunun verdiği rüşvetlerin listesi olduğunu söyledi. neden böyle bir kayıt tuttunuz sorusuna, aramızda verilen rüşvetin meblağı konusunda bir anlaşmazlık oldu bunun üstüne böyle bir kayıt tutmaya başladığını söyledi. savcı listedeki isimleri tek tek sormaya başladı ve duruşmaya ara verildi. (yorum: daha önce yazmıştım o listenin sonunda "cash to yukarı" diye bir ödeme kalemi ve karşısında milyonlarca dolar var, bakalım reza zarrab'ın cevabı ne olacak?, ikinci oturumda devam edilecek )

    ***mahkemeye yemek arası verildi, canlı yayınlar başlar birazdan ordan daha ayrıntılı takip edebilirsiniz. ikinci oturumda görüşmek üzere.

    2.oturum

    -reza zarrab duruşma salonundaki yerini aldı. ikinci oturum başlamak üzere.

    -savcı: zafer çağlayan'a rüşvetleri nasıl verdin? zarrab: peşin para, değerli eşyalar ve banka transferleri. aile üyelerine de verdin mi? evet verdim.

    -savcı zafer çağlayan'ın kardeşlerinin iran ticaretinden `2.4 milyon tl kazanç sağladıklarını içere banka dökümü`nü kanıt dosyasına eklemek istedi, hakan atilla'nın avukatları itiraz etti, hakim ekle dedi.

    ulusal iran petrol şirketi ile ilgili ifadeler: reza zarrab panoda altın ticaretinin nasıl yapıldığını anlatmak üzere yerinde kalktı. paravan şirketler ve işleyişleri hakkında bilgi veriyor. (kaynaklardan biri bu diagramda yzaılanların anlatılmasının yasak olabileceği dolayısıyla paylaşımda bulunamayacağını belirtiyor. önmeli bişey varsa duruşma sonrası yayınlara kaldı.) savcı reza zarrab'ın çizdiği şemayı kanıtların arasına koydu.

    - zarrab ulusal iran petrol şirketinin faaliyetlerinde halkbank ile bağlantılı iki yeni firma isminden bahsetti: tüpraş ve botaş. (bilgi akmıyor bildiğim kadarıyla bir yorum ekleyeyim buraya: tüpraş ve botaş'ın adı neden geçiyor diye merak ediyorsanız; reza'nın halkbank'tan alıp akladığı para, tüpraş ve botaş tarafından gaz parası olarak halkbank'a yatırılıyordu.)

    - zarrab'ın altın ticaretini anlattığı şemanın anlatılamayacak kadar karmaşık olduğu, savcının delil dosyasına eklediği şemanın önümüzdeki günlerde halka açılabileceği söylendi. zarrab yerine oturdu.

    para transfrinin nasıl yapıldığını anlatıyor: ulusal iran petrol şirketinin halkbakta bir hesabının bulunduğunu, paranın buraya yatırıldığını belirtiyor. yapılan hayali ihracat karşılığında para benim safir altın isimli hesabıma yatıyordu, dedi. halkbanktaki paralar denizbank'a transfer edilirdi. zarrab bu para ile royal group aracılığıyla altın alarak nakti altına çevirirdi. zarrab; benim elemanlarım valizlerle rona ofisine (altın şirketi) gider ve valizleri [altın] doldurarak geri gelirlerdi. kuryeler fiziksel olarak dubai’den altınları taşırdı. fakat türkiye’de kaşelenmiş gümrük belgelerinde, dubai’den geçerek iran’a gider yazardı. altın iran’a ulaşmazdı. türkiye’de bulunan royal group ofisinden alınan altınlar, reza'nın dubai’deki ofisine giderdi. burayı çok ayrıntılı şekilde anlatıyor...

    - zarrab'ın şmeda bir para tanfer için en az 10 işlem yaptığınnı belirtiyorlar.

    tape açıklandı: tapenin ilk bölümü halkbank'tan istediği bir kredi ile ilgili, ikinci kısmı iran'la olan aktarıma. görüşme zarrab ve halkbank genel müdürü arasında.

    - halkbank'ın uluslararası departmanından levent balkan'a ait email inceleniyor. levent balkan da şüpheli.

    bir tape daha : süleyman aslan ile süleyman aslan'ın sekreteri arasında. süleyman aslan, atilla'nın onayladığı 70 milyon dolarlık bir para transferinden bahsediyor. nıoc'un (ulusal iran petrol şirketi) hesabından doğrudan şahsa yapılan ödeme. kendisine doğrudan yapılan ödemeye "aptalca" diyor. ödeme nıoc'tan sermayeh'e yapılmalıydı, zarrab'ın hesabına değil. zarrab halkbank'tan ödeme dekontunu iptal etmesini istiyor çünkü doğrudan şahsa yapılan ödeme onun için sonradan kötü sonuçlar doğurabilir. zarrab, halkbank ve süleyman aslan'ın yaptırımları ihlal etmenin neticesinin ne olduğunu bildiğini ifade ediyor.

    [çevirmen krizi çıktı, çevirmen yanlış çevirdiği için reza zarrab sürekli müdahale ediyor, türk gazeteciler de yanlış çevirdiğini söylüyor.]

    - reza zarrab şu an süleyman aslanı gömüyor. süleyman aslan ve halkbank'ın yapılan her işlemin ambargoyu deldiğinden haberi vardı diyor.
    - reza zarrab, halkbank'ın kendisine altını yurt dışına çıkartırken gümrük beyan belgesine ne yazması gerektiğini söylediğini belirtiyor. süleyman aslan ve hakan atilla ile değişen ambargo uygulamaları nedeniyle altının varacağı son ülkenin beyanı konuşunda tartışma yaşadıklarını belirtiyor. [bu kısımda çok teknik detay var, genel olarak reza zarrab süleyman aslan, hakan atilla ve halkbank'ı suçluyor]

    bir tape daha : reza zarrab ve abdullah happani arasında.(abdullah happani reza zarrab'ın şöförü)

    - savcı: "halkbank'tan ne kadar para çektiniz?" zarrab: "birkaç milyar" hakim: "hangi para cinsinde?" zarrab: "avro"

    - sırada rezazarrab'ın bir diğer çalılşanı emir eroğlu'nun gönderdiği bir e posta var.

    - savcı: birkaç milyar diye bahsettiğiniz para altın almak için mi harcandı? zarrab: birkaç milyar avro, iranlılardan aldığımız ve altın olarak gizlediğimiz uluslararası ödeme talimatlarını gerçekleştirmek için kullanıldı. bunu süleyman aslan ve diğerleriyle de görüşmüştük.

    duruşma bitti.
    --------------------- 29 kasım 2017 -----------------------------

    --------------------- 1 aralık 2017 -----------------------------
    1. oturum

    1-duruşma başlamak üzere...

    2-duruşmaya yoğun bir ilgi olduğu belirtiliyor. duruşma salonunun dışında neredeyse 100 kişi girebilmek için kuyrukta bekliyor. dışarda kalanlar bina içerisindeki ekranlardan duruşmayı takip edecek.

    3-duruşma öncesi hakim bazı şeyleri gözden geçirmek için avukatlarla bir araya geldi.

    4-şu an savcılar hakim ve savunma avukatları arasında deliller ve tapeler konusunda bir tartışma yaşanıyor. savunma avukatları tapelerin ve dökümlerin 3. kişilerden elde edildiğini ve şaibeli olduğunu söylüyor. savcı ise savunma avukatlarının kanunları bilmediğini ileri sürüyor.

    5-reza zarrab henüz duruşma salonuna gelmedi.

    6-(ek gündem)mike flynn hakkındaki soruşturmada fbi'a yalan söylediğini kabul etti. (öten ötene)

    7-(yorum) son haber abd için çok önemli, abd'li gazeteciler reza'yı bırakıp diğer davaya gidebiler, o derece yani. şu an reza gündemlerinden çıkmış durumda.

    8-hakim duruşma öncesi itirazları gidermek adına, yargılama usulleri hakkında açıklamalarda bulunuyor.

    9-hakim delillerin duruşma duruşma ele alınacağını ve duruşma bitiminde kamuoyuna açıklanacağını belirtti. savcının sunduğu tapelerden birinin ciddi bir etkisi olacağını düşündüğü için tapelerin doğruluğunun kanıtlanmadan mahkemede dinletilmeyeceğini söyledi.

    10-reza zarrab duruşma salonuna geldi. ifade vermeye birazdan başlayacak.

    11-mesaj dökümü: reza zarrab ve hakan atilla arasında. gıda ticareti hakkında. umarım gıda ticaretinde bri sorun çıkmaz, değil mi? diye soruyor.

    12-ek bilgi : gazetecilerden biri 10 dakika önce dünkü duruşmada dinletilen ve kamuoyuna dağıtılan bir ses kaydını paylaştı. içerik türkçe olduğu için bunun neyle ilgili olduğunu sordu. 10 dakika geçmeden ses kaydının linkine türkiye'den erişim engellendi. erişim engelinin gerekçesinin soundcloud olabileceğini belirtiyor.(t.s.i 17:51)

    13-reza zarrab, süleyman aslan'la gıda tezgahını yapabilmek için gerekli gümrük belgelerini nasıl temin edebileceğini konuştuklarını belirtiyor.

    14. reza zarrab, süleyman aslan'la yaptığı bir toplantı hakkında başka bir halkbank çalışanı hakan aydoğan'la yaptığı konuşmadan bahsediyor.

    15-reza zarrab, gıda işini nasıl yapacaklarını netleştirmek için hakan atilla ve süleyman aslan ile toplantı yaptığını belirtiyor. altınişi bittiğinde gıdaişine başladıklarını, fakat hakan atilla'nın bir yasal boşluk bulduğunu ve tekrar altın işine de devam ettiklerini söylüyor.

    16-(yorum)gazetecilerin aklı mike flynn'da bilgi akmıyor. t.s.i 18:30 da sorgusu varmış.

    17-reza zarrab şu an dubai'deki şirketi hakkında ifade veriyor.

    18-reza zarrab yine şema üzerinde dubai'deki şirketi "centrica" ve diğer şirketi "volgam" üzerinden yaptığı işlemleri şekil çizerek açıklıyor. zarrab; kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin centrica göründüğünü, volgam'ın da iran'a gıda sattığını söylüyor. soru: bu iki şirket de senin kontrolünde miydi? cevap: evet.

    19-reza zarrab bir diğer şirketi "atlantis" hakkında bilgi veriyor.

    20-şimdi de dubai'deki bir döviz bürosu hakkında konuşuyor. döviz bürosunun adı rostamani exchange. burada euro'ları nasıl dirhem'e çevirdiklerini anlatıyor.

    21-halen şema çizdiği belirtiliyor.

    22-gazetecilerden biri reza zarrab'ın delil klasöründe bulunan güncel bir fotoğrafını yayınladı.

    23-reza zarrab hiçbir zaman gerçek bir gıda tranferi olmadı, dedi.

    24-reza zarrab'ın, 16-17 yaşlarındayken nasıl çay ticareti için sevk irsaiyesi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor, bu sırada mahkemedeki türk gazetecilerin gülüştüğü söyleniyor.

    25-reza zarrab şema çizimini tamamladı ve yerine döndü. sırada bir tape var.

    26-tape: (bilgi gelirse yazacam...)

    27-(yorum)geçmiş olsun, mike flynn'ın itirafçı olacağı ve trump'ın kendisini rusya ile ilişki kurması için yönlendirdiğini itiraf edeceği söyleniyor. herkesin gözü kulağı orda artık, duruşma sonrası canlı yayınlara kaldık.

    28-reza zarrab, "vurgun yapmak/parayı vurmak" tabirini, iran'dan para'nın gönderildiğini belirtmek için kullandığını söyledi.

    29-zarrab ifade verirken, hakan atilla'nın avukatları, kullanılan ifadelerin kulaktan duyma olduğu gerekçesiyle bir çok kez kez itiraz ettiği, hakimin ise itirazları reddettiği belirtiliyor. itiraz edilen konular muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme geleceği belirtiliyor.

    30-reza zarrab: sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri hakan atilla'dan öğrendim, dedi.

    31-tape: reza zarrab, süleyman aslan'ı her aradığında borçlu çıktığını, bu kayıtta, süleyman aslan'a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, happani'ye bir evraka imzayı fotoşopla yerleştirmesini söylediğini belirtiyor.

    32-oturuma kısa bir ara verildi. hakim, reza zarrab'a boğaz pastili getirilmesini istedi. zarrab çok uzun süredir konuşuyor.

    33-duruşmaya devam ediliyor..

    34-(yorum)abd'de bunlar olurken, türkiye'de reza zarrab'ın ve yakınlarının tüm mal varlığına el konulduğu açıklandı. daha iki hafta önce sağlığından endişe ettiğimiz için abd'ye nota veriyorduk.

    35-tape:reza zarrab ve abdullah happani arasında.

    36-reza zarrab iran ile sürekli bağlantı halinde olduğunu belirtiyor.

    37-iran'a altın tcaretinde ambargolarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle gıda işine dönmek zorundaydık. ödemeleri yapabildikleri sürece, altın veya gıda ticaretinden hangisini yaptığımız iran'ın umrunda değildi.

    38-deliller arasına bir çok ses kaydının girdiği ve duruşmadan sonra erişime açılacağı belirtiliyor.

    39-bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı getirildi. yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek. duruşmanın başında bazı tapelerin büyük etkiler yaratabileceği söylenmişti.

    40-savcı mayıs 2013'de iranlı yetkililerle toplantı yapıp yapmadığını sordu. reza zarrab, evet bir tane var, dedi. iran petrol bakanı ve beraberindekilerle ankara'da bir otelde (marriott) buluştuğunu söyledi. toplantıya süleyman aslan'ın da katıldığı, iranlıların süleyman aslana ödemeleri doğrudan kendi hesaplarına yapması konusunda baskıda bulunduğunu belirtti. savcının sorusu üzerine o toplantıya halkbank'tan sadece süleyman aslan'nın katıldığını belirtti.

    41-2013 yılında ambargo koşullarının değiştiğini, abd'nin petrol karşılığında altın kullanılmasını yasakladığını belirtti.

    42-ticaretin parasının kaynağı konusunda botaş ve tüpraş'dan tekrar bahsediliyor.

    43-zarrab çizim vakti..reza zarrab yine çizim yaparak anlatmaya başaldı. basın mensupları çizimlerin kendilerine de verilmesini talep etti fakat bu henüz mümkün değil. muhtemelen reza zarrab'ın çizimlerle işi bittikten sonra verilecek.

    44-reza zarrab çizim yaparken savcı mahkemeye eski içişleri bakanı muammer güler'in bir başka fotoğrafını gösteriyor. reza zarrab dünkü ifadesinde, muammer güler'in oğlu barış güler'e 100.000 $ rüşvet ödediğini söylemişti.

    45-çizimi bitirip yerine geçtiği belirtiliyor.

    46-e mail incelemesi: 29 mayıs 2013 tarihli, reza zarrab tarafından hakan atilla'ya gönderilmiş. 50 milyon tutarında, iranlı biri ile bir iran bankası arasındaki para transferi hakkında.

    47-reza zarrab, hakan atilla'dan 50 milyon euroluk bir ululararası işlemi takip etmesini istediğini söylüyor.

    48-bankanın bir işlem için kendisinden bir belge istediğini, bunun kendisini endişelendirdiğini, çünkü istenen bu belgeyi elde etmesinin mümkün olmadığını söylüyor. bunun üzerine süleyman aslan'ın "önemli değil rıza bey, ben bu problemi çözeceğim" dediğini söylüyor.

    49-kısa bir ara...

    50-reza zarrab, halkbankası'ndaki düşük seviyedeki memurlar dönen dolaptan haberdar değildi, ve belge talep ediyorlardı, dedi.

    ve duruşma bitti...
    --------------------- 1 aralık 2017 -----------------------------

    --------------------- 4 aralık 2017 -----------------------------
    1. oturum

    1-duruşma t.s.i 17:30'da başlayacak ve reza zarrab ifade vermeye kaldığı yerden devam edecek..

    2-reza zarrab'ın ifadesinin bugün veya yarın sabah bitmesi bekleniyor.

    3-reza zarrab'ın ifade verme işleminin bitmesinin ardından çapraz sorguya geçilecek. çapraz sorguda savunma (hakan atilla) avukatlarının itirazları ve sorularına da cevap verecek. davayı takip eden hukukçular davanın en heyecanlı kısmının çapraz sorgu aşaması olduğunu belirtiyor.

    4-görülmekte olan davanın en geç üç veya dört hafta içinde, yani yılbaşına kadar sonuçlanacağı belirtiliyor. bu davanın sonucunda meselenin nereye evrileceğinin, yeni kişi veya kurumlar hakkında dava açılıp açılmayacağının daha net olarak ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

    5-bu dava kapsamında reza zarrab dışında bugüne kadar hakkında iddianame hazırlanan 9 kişi bulunmakta. bunlar; mehmet hakan atilla, mehmet zafer çağlayan, süleyman aslan, levent balkan, abdullah happani, muhammed zarrab, camelia jamshidy ve huseyin necefzade.

    6-bir başka kaynak zarrab'ın ifade verme işleminin çarşambaya da sarkabileceğini belirtti.

    7-reza zarrab ifade vermeye başlamak üzere. zarrab'ın ifade verdiği salon ile izleyiciler için açılan ek salon tamamen dolmuş durumda.

    8-reza zarrab henüz duruşma salonundaki yerini almadı. hakim berman avukatlar ve izleyicilere yerlerine oturmaları yönünde ricada bulundu.

    9-görünen o ki; henüz jüri de yerini almamış, duruşmanın başlaması biraz uzayabilir.

    10-henüz ne reza zarrab ortalarda ne de bir haber var. (t.s.i 17:55)

    11-cuma günü de bir jüri üyesinin duruşma esnasında uyuduğu, bugün de birinin geç kaldığı belirtiliyor. (cuma günü duruşma sonrası hakim berman savunma avukatları ve savcıyı çağırarak, duruşma esnasında bir jüri üyesinin duruşma esnasında oldukça derin ve tatlı şekilde uyuduğunu, bu jüri üyesini yedek jürilerden biri ile değiştirmek istediğini belirtmişti. hatta savunma avukatlarından birinin uyuyan jüri üyesini görüp "eğer böyle bir davada uyuyabiliyorsan her yerde uyuyabilirsin" diye espri yaptığı söyleniyordu.)

    12-sonunda beklenen jüri geldi. duruşma başlamak üzere.

    13-reza zarrab tanık kürsüsündeki yerini aldı. savcılığın direk sorgusu ile devam edilecek. (t.s.i 18:10)

    14-mesaj dökümü:süleyman aslan reza zarrab'a göndermiş. gıda ticaretindeki miktarların gerçekçi olamadığını (abartılı olduğunu) belirtiyor. savcı bunun ne demek olduğunu sordu. reza zarrab; iran'la yapılan ticaret miktarının gerçek olamayacak kadar çok gösterildiğini söyledi. reza zarrab'ın mesajda süleyman aslan'a; eğer istersen işi 5 milyon $'lık bölümler halinde yapabilirim dediği, aslan'ın da; böylesi daha iyi olur dediği belirtiliyor.

    15-zarrab, iran giden gemilerin düşük tonajda olduğunu, daha büyük tonajların takip edilme olasılığı bulunduğunu belirtiyor. savcı "bu neden önemliydi, takip edilse ne olur?" diye sordu. reza zarrab da; çünkü göderilen hiç gıda yoktu. (burada önceki duruşmada bahsettiği, ortada reel bir ticaret olmadığı için, örneğin 5 tonluk gemiye 20 tonluk gıda yükleyip gönderdikleri kısmı açıklıyor)

    16-savcı, "bu işi yaparken gerekli kontrol ve geçiş belgelerini nasıl alıyordunuz?" diye sordu. reza zarrab da "zaten o belgeleri almıyorduk" dedi. savcı; "neden?", cevap; "çünkü gerçekte ortada gönderilen bir ürün yoktu". bu konuda aslan ve zarrab arasında bir çok mesaj içeriği bulunduğu belirtiliyor.

    17- reza zarrab şu an kendine ait bir nakliye şirketi hakkında bilgi veriyor.

    18-savcı "bu şirketin rakipleri var mıydı?" diye sordu. reza zarrab "hem evet hem hayır" dedi. savcı "bunu açıklar mısın?". zarrab; "çünkü rekiplerimiz gerçek gıda taşıyordu, biz ise hayali".

    19-reza zarrab bu durumu şöyle açıklıyor; gıda ticareti karşılığında iran'a gıda taşıyan başka şirketlerin de olduğunu ve bunların kendisinin halkbank'dan çekeceği para miktarını azalttığını belirtiyor.

    20- reza zarrab, halkbank'ta ne kadar çok iran parası olursa benim için o kadar iyiydi dedi.

    21-(halkbank görevlileri tarafından)belge istendiği zaman sorun çıktığını belirtiyor. süleyman aslan'ın da bu belgelerin neden istendiğini bilmediğini, ama "ben bunu hemen halledecem" dediğini belirtiyor.

    22-zarrab bu işlemler sırasında iki hata yaptığını açıklıyor. birincisi; gemilere aşırı yükleme yapmak, ikincisi ise dubai'den buğday ihracatı yapmak. savcı "bu neden hataydı?" diye sordu. zarrab "çünkü dubai'de buğday yetişmiyordu" dedi.

    23-deliller arasına bir başka tape dökümü girdi.

    24-zarrab halkbank'a gıda ve altın ticareti için ödediği komisyonlar hakkında konuşuyor.

    25-ödediğim enyüksek komisyon oranı %1'di, dedi.

    26-zarrab yapılan başka bir hatadan bahsediyor. belgelerde altın ve gıda işlemlerinin karıştırıldığını belirtiyor.

    27-ifade verme işlemi volgam gıda hakkındaki beyanlarla devam ediyor.

    28-hakan atilla'nın volgam hakkında kafasının karıştığını söyledi. hakan atilla'nın, başlangıçta kurulduğu gibi volgam'ın altın işinde kullanılacağını sandığını, fakat sonra bunun gıdaya döndüğünü belirtti. savcı, "buna cavaben atillaya ne dedin?" diye sordu. zarrab da "hayır, o değişti artık gıda işi yapıyoruz" dediğini belirtti.

    29-bugün ifade vermenin dördüncü günü ve hakan atilla hakkında konuşulan en uzun süre olduğu kaydediliyor. savcı ve reza zarrab'ın hakan atilla'nın bu işin içinde nasıl yer aldığını göstermeye çalıştıkları ifade ediliyor.

    30-reza zarrab ve süleyman aslan arasında geçen bir konuşmada aslan'nın; "sen hakan atilla'yı dinle bişey olursa o zaman görüşürüz" dediği belirtiliyor.

    31-zarrab'ın hala hayali işlemler sırasındaki karışıklıklar ve belgeler hakkında konuştuğu, yeni belgeler ve delilerin dosyaya eklendiği belirtiliyor.

    32-tape dökümü: zarrab, hakan atilla'nın kendisini nakliye işlemlerini daha inandırıcı yapmaları konusunda uyardığını ve "14 tonluk gemiye
    25 ton (hayali)yükleme yapmayın" dediğini söyledi.

    33-dubai gümrüğüne ait bir gümrük çıkış belgesi deliller arasına giriyor.

    34-savcının gıda için belgedeki son durağın iran gözüktüğü sorusu üzerine reza zarrab, şirketlerinin veya kendisinin iran'a hiçbir zaman gıda göndermediğini tekrar belirtiyor.

    35-sesli tape: reza zarrab ve abdullah happani arasında. halkbank'tan para gönderilmesi ile alakalı. delillere eklendi.

    36-seli tape: reza zarrab ve abdullah happani arasında. süleyman aslan'a gönderilen rüşvet miktarı ile alakalı. happani zarrab'a "ne kadar gönermeyi düşünüyorsun?" diye soruyor. zarrab da "bilmiyorum, gıda falan için ne göndermişiz diye bir bak. toplamda ona göre bişey hesaplar göndeririz" diyor. zarrab bunu neden söylediğini "süleyman aslan bankanın tepesindeki isimdi ve tüm yetki ve güç ondaydı" şeklinde izah ediyor.

    37-savcı "gıda ve altın işini aynı anda kullandığın bir zaman var mıydı?" diye sordu. zarrab"elbette" diye cevap verdi.

    38-duruşmaya kısa bir ara verildi.

    39-duruşma devam ediyor.

    40-seli tape: zarrab ve atilla arasında, altın ticareti hakkında. zarrab atilla'dan ertelenen bir ihracat için bir işlemin iptal edilmesi hakkında konuşuyor. savcı "neden bir işlemi kaptmak bu kadar önemli" diye soruyor. zarrab "tüm işlemler benim halkbank'daki hesabıma geliyordu, bunların kapatılması gerekiyordu. bu işlemler altın ile alakalıydı ve her işlemin tek tek altın ihracatıyla ilgili bir belgeyle kapatılması gerekliydi.

    41-bu arada bir gazeteci reza zarrab'ın hapiste iken yaptığı telefon görüşmelerinin dökümünü yayınlıyor. dikkat çeken bir nokta ibrahim diye biri zarrab'a "mevlüt, bekir ve beyefendi başkanı arayacaklar" dediği. şeyda isimli bir avukatın da başbakanla irtibatlı olduğunu belirtiyor.

    42-iki tapenin daha kamuya açıldığı ve arkasının geleceği belirtiliyor.

    43-bir iran bankası (bank keshavarze, iran tarım bankası) hakkındaki beyanlarla devam edilyor.

    44-bir gazeteci az önce yayınladığı telefon görüşmeleri hakkında reza zarrab'ın avukatlarından biriyle görüşmek istediğini fakat avukatın kendisini imessage'da engellediğini belirtiyor.

    45-bir başka gümrük belgesi deliller arasına giriyor. reza zarrab
    belgedeki kısımların ne anlama geldiğini açıklıyor.

    46-jüri heyetiyle duruşma öncesi bir toplantı yapıldığı belirtildi. 12 kişilik jüri heyetinden şimdiye kadar iki üye hakim richard berman tarafından duruşma sırasında uyudukları için azledildi. iki jüri üyesinin yerine yedek jüri üyeleri atandı.

    47-gümrük belgelerinden, sermayeh döviz'in görünürdeki şirketi hakkında bilgi veriyor.

    48-savcı "gerçekte altını hangi ülkeye gönderdiyordunuz?" diye sordu. zarrab "gerçek manada bütün altın birleşik arap emirlikleri'ne gidiyordu" dedi.

    49-sesli tape: zarrab ve happani arasında. zarrab "bir problem vardı ama çözüldü, altın işinde bir belgede altının gideceği son durağın iran mı yoksa dubai mi olacağının belirtilmedi" diyor ve hakan atilla'nın bu işi çözdüğünü belirtiyor.

    50-tapede, zarrab altının dubai üzerinden iran'a geçmesi gerektiğini belirtiyor. savcı "bunu halkbank'ta kimle görüştün?" diye sordu. zarrab "önce süleyman aslan daha sonra da hakan atilla ile" dedi. zarrab'ın tapede happani'ye, "kardeş bunun başka yolu yok, mevzuata göre böyle olması lazım" dediği, happani'ye bunu kafasına göre yapamayacağını belirtiyor.

    51- savcı "hangi mevzuattan bahsediyorsun?", zarrab; "ambargo mevzuatından", savcı "hangi ambargo mevzuatından", zarrab "abd'nin iran'a uyguladığı ambargo mevzuatından".

    52- zarrab türkiye'de mali şube tarafından tutuklanmasından bahsediyor.

    53- savcı "türkiye'de hiç tuutklandın mı?", zarrab "evet tutuklandım ve hapse gönderildim, sonra serbes bırakıldım". savcı; "nasıl serbest kaldın?". zarrab; "avukatım geldi, görüştük ve serbest bırakıldım"

    54-savcı; "serbest kalmak için herhangi bir ödeme yaptın mı?". zarrab "evet yaptım". savcı; "bunlar rüşvet miydi?", zarrab; "kısmen". dedi.

    55-reza zarrab serbest bırakıldıktan sonra işleri tekrar başlatmak için halkbank'a gittiğini aktarıyor. savcı; "halkbank'ta kiminle görüştün?". zarrab; "halkbank'ın yeni müdürü ali fuat taşkesenlioğlu ile". savcı; "süleyman aslan'a ne oldu?". zarrab; "o benimle birlikte hapse girmişti" dedi.

    56-duruşmaya öğlen arası verildi... t.s.i 22:00 'da devam edecek.

    2. oturum

    57- bugünkü duruşmanın 2.oturumu birazdan başlayacak...

    58-oturum arasının "bomba" gelişmesi ise; ilk oturumda bir
    gazetecinin yayınladığı reza zarrab'ın abd hapishanesindeki telefon kayıtlarında geçen bir cümle. reza zarrab burada "ahad" isimli biriyle konuşurken alabileceği yaklaşık 30 yıllık cezadan kaçarının olmadığını belirtmek için; "hapishaneden çıkmanın tek yolunun işbirliği yapmak gerekirse yapmadığın suçları bile yaptım demelisin" diye durumun vahametini belirten bri genel bir cümle kuruyor. savunma avukatları ise bu ifadeyi reza zarrab'ın söylediklerinin yalan olduğu ve hapisten çıkmak için bunları söylediği yönünde haime itirazda bulunacakları ve 1963 görülen brady v. maryland davasını örnek göstererek davayı düşürebileceği tartışması yaşanıyor.

    59-duruşma başlamak üzere...

    60-ikinci oturuma, reza zarrab'ın 17 aralık sonrası tekrar işleri yürütmek için halkbankası'nda ne gibi faaliyetler yürüttüğünü anlattığı ifadeleri ile devam edilecek.

    61-reza zarrab kendisi ve dönemin halkbank müdürü taşkesenlioğlu ile arasındaki toplantıdan bahsediyor. görüşmenin zarrab'ın hapisten çıktığı 28 şubat 2014 tarihinden birkaç ay sonra olduğu belirtiliyor.

    62-zarrab "hapisten çıktıktan sonra gıda ticareti yaptığı şirketlerin sahibi olarak gözükmesinin uygun olmayacağını düşündüğünü" belirtiyor ve "serbest bırakıldıktan sonra, insanlar artık benim gıda ticareti yaptığına inanmayacaktı" diye ekliyor.

    63-zarrab, 17 aralıktan sonra hiçbir halkbank çalışanına rüşvet vermediğini belirtiyor. savcı; "ali fuat taşkesenlioğlu'na hiç rüşvet verdin mi?". zarrab; "hayır, ben vermedim o da bu tarz bişey istemedi" dedi ve "ticareti eski sistem devam ettim, altın ve gıda ile" diye ekledi.

    64-yeni deliller kanıt dosyasına ekleniyor.

    65-zarrab iran sermayeh bank hakkında ifadeler veriyor.

    66-e-mail incelemesi: sermayeh bank'dan reza zarrab'a gönderilen bir e-mail. içeriğinin "swift" ile alakalı olduğu belirtiliyor.

    67-halkbank'ta hesabı bulunan, mars kıymetli madenler isimli bir şirketten bahsediliyor.

    68-(yorum) bilgi akmıyor sizinle bir magazin bilgisi paylaşayım. reza zarrab'ın eşi ebru dündeş'e hediye ettiği atın adının "duty free" olduğunu biliyor muydunuz? adam her yerde karakterinin gereğini yapmış, helal olsun.

    69-zarrab bir takım hesap çizelgeleri ve bunların nasıl kullanıldığına dair bilgiler veriyor.

    70-ifade verme işlemi dubai'de bulunan centerica isimli şirket hakkında devam ediyor. aynı zamanda yine duabi merkezli rostamani isimli şirket hakkında bazı belgeleri de doğruladı ve bu hakim bu belgelerin kanıtlar arasına girmesine izin verdi.

    71-belalı çevirmenin nöbeti bitmiş, yeni çevirmen devam edecek, gazeteciler sevinç içinde.

    72-savcılık kendisi ve iran ambargosunun delinmesinin ispatı için önemli bir belgeyi kanıt dosyasına ekletti. bu belge; shanghai bank, bir dubai bankası ve standard chartered bank arasında, 45 bin $ civarında bir işlemle ilgili.

    73-bu belge neden bu davanın görüldüğünü anlamak adına önemli. çünkü bu davanın açılabilmesi için bu çembere abd bankaları ve dolarının da eklenmesi gerekiyordu. (standard chartered bank bir ingiliz bankası ve karapara aklama işleminin bir yerinde olaya dahil oluyor.) konuyla ilgili belgeler açıklanınca meselenin daha iyi anlaşılacağı söyleniyor.

    74-duruşmaya kısa bir ara verildi. aranın ardından zarrab, bu işlemlerde kullanılan "swift" mesajları ile alaklı açıklamalarda bulunacak.

    75-zarrab ve atilla arasındaki bir ses kaydında hakan atilla'dan bahsedildiği, ayrıntıların ses kaydı kamuya açıldığında elde edilebileceği söyleniyor.

    76-duruşma devam ediyor...

    77-zarrab için çizim vakti! swift mesajlarının nasıl kullanıldığını çizerek anlatıyor. zarrab'ın şemanın juriye anlatılmasına öncülük ettiği belirtiliyor.

    78-savcı daha önce dökümü deliller arasına giren bir tapeyi dinletmek istiyor. birden çok sesli tapenin kanıt dosyasına eklendiği belirtiliyor. şu an bir çok sesli tapenin ardarda dinlendiği belirtiliyor. tapeler hakkında bilgi gelmiyor fakat kamuya açıldığında gazeteciler tarafından paylaşılacağı belirtiliyor.

    79-şu an bilgi akışı yok. duruşmanın bitimine yaklaşık yarım saat var.

    80-ve bugünkü duruşma bitti. zarrab yarın t.s.i 17:15'de ifade vermeye kaldığı yerden devam edecek.
    --------------------- 4 aralık 2017 -----------------------------

    --------------------- 5 aralık 2017 -----------------------------
    1.oturum

    1- duruşmanın t.s.i 17:15'de başlaması bekleniyor.

    2- dünkü duruşmada net olarak anlaşılamayan durumlardan biri; zarrab'ın swift işlemlerini anlattığı sırada standard chartered bank'ın yanı sıra bu işlemlerde hsbc ve bank of america'nın da kara para aklama döngüsüne dahil olduğuydu. yani bu davanın abd'de görülmesinin en önemli nedenlerinden biri, abd bankacılık sisteminin de meseleye dahil olmuş olması.

    3- şaşırtıcı şekilde duruşma salonunda yer yer boşluklar olduğu belirtiliyor. gecikme olabileceği belirtiliyor.

    4- hakim berman salondakilere yerlerine oturmaları ricasında bulundu.

    5- hakim kamuya açılan bazı bilgilerin erişimi hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor. hakim tarafların bazı bilgileri kamuoyuna kapatmaya çalıştığı, kendisinin tekrar dosyaları erişime açtığını belirtiyor. bunu yapma nedeninin iki tarafın da ne olup bittiğini daha iyi anlaması adına olduğu, erişime kapatılan bir dosyaya tekrar erişim izni verdiğini, zaten bu dosyanın kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti. (burada dün kamuoyuyla paylaşılan zarrab'ın hapishanede yaptığı telefon görüşmelerinin dökümünden bahsediyor. bu dökümlere savcılık erişim kısıtlaması getirtmişti.)

    6- hakim berman ayrıca zarrab'ın hapishanedeki görüşmelerinin tape dökümlerinin "brady" davasıyla eşdeğer olmadığını, bunların zarrab hakkındaki davanın düşmesini sağlayamayacağını belirtti.

    7- gazeteciler yine de bu dökümlerin zarrab'ın güvenilebilirliğinin sorgulanması adına savunma tarafından kullanılabileceğini belirtti.

    8- 9 dakika boyunca zarrab'a ait tapelerin dinletileceği belirtiliyor. içerik türkçe olduğu için çok fazla bilgi akışı olmayacağı belirtiliyor.

    9- az önce hakim berman'ın bahsettiği erişim kararı hakkındaki resmi hüküm ve hakkında kısıtlama kararı verilen ve daha sonra hakim tarafından kaldırılan söz konusu dökümler.

    10- dinletilen tapelerin ingilizce dökümleri kanıt dosyasına ekleniyor.

    11- çapraz sorguya geçilme ihtimali ile duruşmaya izleyici ilgisinin oldukça yoğun olduğu, zarrab'ın ifade verdiği ana duruşma salonu dışında ek olarak iki salon daha açıldığı, izleyicilerin 12 ve 14'üncü katlardaki bu salonlarda duruşmayı canlı olarak monitörlerden izleyebildiği belirtiliyor.

    12- gazetecilerden biri dubai gümrüğüne ait bir belgeyi paylaştı.

    13- şimdi de zarrab'ın halkbank ve iran arasındaki para trafiğini nasıl yaptığını anlattığı bir hesap dökümünü paylaştı.
    incelemek isteyen ekonomistler varsa diye 18 sayfalık tam döküm de burada. 28 sayfalık bir başka hesap hareketi cetveli. safir altın'a ait hesap hareketleri.

    14- tape dinletiminin halen devam ettiği söyleniyor.

    15- ve beklenen an geldi. savcılığın direk sorgusu bitti. çapraz sorgulama başlayacak.

    16- kısa bir aradan sonra söz sırası savunma avukatlarında.

    17- çapraz sorgu öncesi hukuki bilgilendirme yapılıyor.

    18- zarrab, kendisi ve avukatı arasında belirli olmayan "siyasi bağlantılar" üzerine mesajlar okuduğunu belirtiyor.

    19- bu mesajların 2014 yılına ait olduğu ve türkiye'deki siyasi bağlantılarıyla alakalı olduğu belirtiliyor.

    20- bahsedilen avukatın mustafa doğan inal olduğu belirtiliyor. fakat mesajların içeriğine girilmiyor. mesajlar kanıt dosyasına ekleniyor.

    21- çapraz sorgu ile alakalı koşulların okunmasına devam ediliyor.

    22- dondurulmuş tavuk butları ve malların ticareti hakkında bir çok konuşma yapılıyor.

    23- soru; "sayın zarrab hiç dondurulmuş tavuk butu ticareti yaptın mı?". zarrab; "hayır hiç tavuk ticareti yapmadım efendim". bu sorunun nedeni iran ile yapılmış gözüken 5.1 milyon $'lık bir dondurulmuş tavuk ticaretine ait belge olduğu belirtiliyor. 745 tonluk royal denizciliğe ait bir işlem.

    24- savcılığın direk sorgusunun sürdüğü gözüküyor. çapraz sorguyla alkalı bir kafa karışıklığı mevcut. netleşince düzeltme yaparım.

    25- virgin oil ile ilgili yaklaşık 1 tonluk başka bir işlemle ilgili konuşuluyor.

    26- savcı "başka sorum yok sayın hakim" dedi. çapraz sorgu başlıyor...

    çapraz sorgu

    27- savunma avukatlarından cathy ann fleming kendisini zarrab'a tanıttı ve "daha önce hapishanede tanışmıştık" diye ekledi. fleming "gerçi bizimle görüşmek istememiştiniz" dedi. zarrab"bu hanfendi ile daha önce iki kere görüşmüştüm, bir kere daha görüşmek istemememin nedeni budur" dedi.

    28- fleming; "bunun nedeni sayın atilla ve avukatlarının talep belgesinde hakkınızda söylediklerine kızgın olmanızdı, değil mi?" dedi. zarrab; "bu kesinlikle doğru değil" diye cevap verdi.

    29- flemin "atilla'nın avukatları tarafından, kendi avukatlarınızın şahitliğinde sorgulanmayı kabul etmediniz, doğru mu?" diye sordu. zarrab; "evet, sayın hakan atilla'nın avukatlarıyla görüşmeyi reddettim." dedi.

    30- avukatın sorusu üzerine zarrab, hakan atilla'ya hiç rüşvet vermediğini belirtti. avukat bunun nedeninin zarrab'ın atilla'dan hoşlanmıyor olması olup olmadığını sordu. zarrab da "evet bu doğru, birbirimizden hoşlanmıyorduk" diye cevap verdi ve kendisi hakkında sürekli süleyman aslan'a işlere takoz koyduğu yönünde şikayette bulunduğunu belirtti.

    31- zarrab hakan atilla'nın numarasının rehberinde olmadığını söyleyince, avukat ama "süleyman aslan ile binlerce mesajınız bulunuyor" diye ekledi. zarrab; "daha önce söylediğim gibi ona geri arama yapmadım. süleyman aslan ile daha yakın ilişkilerimiz olduğu doğru" dedi.

    32- sorgulama açılış sunumundaki whatsapp mesajlaşmaları hakkında sürüyor. avukat, burada 49 sayfalık mesajlaşma olduğu fakat atilla ile sadece 16 mesaj bulunduğunu belirtiyor.

    33- avukat, zarrab'ın atilla'nın da katıldığını belirtiği, 2012'de iranlılarla yapılan bir iş görüşmesinden bahsediyor. avukat, bu konuda zarrab'ın fbi'a verdiği ifadeleriden farklı bir bilgi verdiğini söylüyor.

    34- avukat, zarrab'a "hakan atilla ile bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar görüştüğünüzü söylediniz" bu doğru mu? diye sordu. zarrab; "evet" dedi. avukat; "yani tahminen beş kere?" diye sordu. zarrab da "ben iki elin parmaklarını kastetmiştim hanfendi" diye cevap verdi . avukat "ama bir el demiştiniz" deyince, zarrab da "atilla ile çok fazla görüşmediğimi zaten savcılara da söyledim" dedi.

    35- avukat "türkiye dışında karapara aklama şebekesi kurdunuz mu? evet veya hayır.". zarrab; "evet". avukat;"aynı zamanda rusya'da mı kurdunuz?". zarrab; "hayır bu doğru değil hanfendi" diye cevap verdi.

    36- avukat "şöförünüz 15 milyon dolarla rusya'da yakalandı" dedi. zarrab reddetti ve "şöförüm asla bu miktarda para ile rusya'da yakalanmadı" diye ekledi. avukat "şöförünüz bu parayla rusya sınırında durdurulmadı öyle mi?" diye sorunca, zarrab da "hayır" cevabını verdi.

    37- sorgulama çok hızlı ilerlediği için arada kaçan bilgiler olabileceği belirtiliyor.

    38- sorgulama 1,5 ton altın yaklanan gana uçağıyla ilgili sürüyor. zarrab, kendisi için böyle bir uçak gönderildiğini doğruluyor.

    39- avukat zarrab'ın hapishanedeki telefon tapelerinde geçen ifadeleri sordu. zarrab "evet, hapisten çıkmak için en hızlı yolun yalan söylemek olduğunu söyledim" dedi. avukat "şu an hapiste değilsiniz, değil mi?". zarrab "hayır değilim". avukat "mahkemede önüne koyulursa yemek zorundaydın, değil mi?". zarrab "hayır bu doğru değil, kendi yemeğimi pişirme imkanım vardı" dedi. avukat "brooklyn'deki hapishane hoş bir yer değil değil mi? diye ekleyince, zarrab "federal hapishaneye hakaret etmemeliyiz" diye cevap verdi. bu cevap salonda gülüşmelere neden oldu.

    40- zarrab ilk tutuklandığında ve daha sonra mahkemeye çıktığında kefaletle serbest kalma talebinde bulunduğunu belirtti.

    41- avukat "bundan sonra hiç suç işlememem gerekiyor, değil mi?". zarrab "evet doğru". avukat "5k belgesi alabilmek için işlediğin tüm suçları ve nasıl işlediğini açıklaman gerekiyor?" zarrab; "evet hanımefendi". avukat; "fakat savcılar senden yaptığının fazlasını, "diğerleri" hakkında da önemli bilgiler vermeni istiyorlar, değil mi? zarrab "bunun anlaşmada harfi harfine geçtiğini hatırlamıyorum".
    (5k belgesi savcılıkla yapılan anlaşmanın hakim tarafından onaylanıp cezanın indirilmesine yönelik belge)

    42- anlaşma metninin kamuya açıklanacağı ve açıklandığında paylaşılacağı belirtiliyor.

    43- avukat "sana yıllarca hapiste kalacağın söylendi, değil mi?". zarrab, bunun doğru olduğunu söylüyor ve miami'de tutuklandığını doğruluyor. zarrab, ilk işbirliği teklifinin atilla'nın tutuklanması öncesi geldiğini kabul ediyor fakat o dönemde işbirliği yapmayı kabul etmediğini belirtiyor.

    44- avukat; siyasi yollardan sizin serbest bırakılmanızı sağlamaya çalışan avukatlarınız var mıydı? avukat, burada giuliani ve michael mukasey'i kastediyor (giuliani'nin türkiye'ye gelerek rte ile görüştüğü biliniyor). zarrab; yasal sınırlar dahilinde bazı çabalar oldu, doğrudur, dedi. avukat "bir yıl boyunca bunun işe yarayacağını umarak mı beklediniz?". zarrab; "bunun mümkün olabileceğini düşündüm" dedi. avukat fleming bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda zarrab'ın türkiye'dekilere kızgınlık duyduğunu belirtmesine, zarrab "hayır kimseye bir kırgınlığım yok" diyerek cevap verdi.

    45- zarrab'ın savcılıkla yaptığı anlaşma üzerine sorgulama devam ediyor.

    46- savunma, işbirliği yapmadan önce savcılık ve fbi ile kaç kere toplantı yaptığını soruyor. zarrab ise önce toplantı sayısını tam hatırlamadığını ardından yaklaşık 12 toplantı yaptıklarını ifade diyor.

    47- zarrab'ın işbirliği yaptıktan sonra neredeyse her gün savcılık ve fbi ile görüştüğü bunun zarrab'ın anlatmış olabileceği şeylerin ne kadar çok olduğunu gösterdiği vurgulanıyor.

    48- duruşmaya öğlen arası. t.s.i 22:00'da devam edecek.

    2. oturum

    49- zarrab duruşma salonundaki yerini aldı. çapraz sorgu birazdan kaldığı yerden devam edecek.

    50- savunma, zarrab'ın süleyman aslan ile olan mesajlarının ingilizce dökümlerinden sorumlu olduğunu söylüyor. zarrab ise bunu reddediyor.

    51- fleming, zarrab'ın mahkemede çizdiği şemaları daha önce fbi ile çalıştığını söylüyor. zarrab ise "evet hanfendi, burda çizdikelerim gibi, ayrıca savcılık için başka şemalar da çizdim." dedi.

    52- savunma makamı reza zarrab'ın fbi ile davada adı geçenleri nasıl takip edebilecekleri hakkında görüştüğünü söylüyor. zarrab; fbi ile kimseyi tuzağa düşürmek için görüşmediklerini belirtiyor ve eğer böyle bir yükümlülüğü olsaydı bunu kabul edebileceğini söylüyor.

    53- zarrab savcılara recai beyin sık sık almanya'ya seyahat ettiğini söylediğini belirttikten sonra savunma makamı bunun nedeninin recai beyin zarrab'a 15-20 milyon $ borcu olduğunu belirtiyor. zarrab ise borcun 14 milyon $ olduğunu ifade ediyor.

    54- zarrab'ın tutuklandığı miami'ye özel jeti ile geldiği yönündeki beyana zarrab "hayır bu doğru değil" diye itiraz etti. zarrab tutuklandığında üzerinde 102 bin $ olduğunu söyledi. avukat "bu parayla disneyland'e mi gidiyordunuz?" diye sorunca zarrab da bunun 7 kişinin 10 günlük tatil harcaması olduğunu belirtti.

    55- savunma avukatı zarrab'ın hapishanede sentetik marijuana içtiğini belirtmesine reza zarrab, " bunun bir suç olup olmadığını bilmiyorum. hapishane kurallarını ihlal olabilir" diye cevap verdi. avukat ayrıca başkaları için hayat kadını sağladığını belirterek "tüm bu suçları tutuklandıktan sonra işlediniz değil mi?" sorusuna "evet hanfendi" diye cevap verdi.

    56- savunma avukatları zarrab'ın kişiliğini ortaya koymaya çalışıyor ve bu yönde sorular soruyor. şimdi de türkiye'de birine fiziksel şiddet uyguladığından bahsediyorlar. zarrab bunu kabul ediyor ve türkiye'de bunun için yargılandığını belirtiyor.

    57- savunma avukatı, savcılığın anlaşma gereği zarrab'ın bazı suçlarını görmezden geldiği yönündeki beyanları sonrası, savcılık yapılan anlaşmayı mahkemeye sunmaktan mutluluk duyacağını belirtti ve anlaşma metni kanıt dosyasına girdi. kamuya açıldığında paylaşılacak.

    58- avukat hapishanede iken görevliye rüşvet verdiğini ve bunu kimin ödeyeceğini sordu. zarrab da bunu kabul etti ve yaklaşık 45 bin $ olduğunu belirtti. "bunu gardiyana o zamanki kadın avukatlarımdan biri" ödeyecekti diye ekledi. savunma "bu kadın avukat türk müydü?" diye sorunca "evet" cevabını verdi. gardiyanın kendisine alkol ve üşüttüğünde birtakım ilaçlar getirdiğini belirtti.

    59- bunlar dışında başka suç ihlalleri yaptın mı? sorusuna "evet hanımefendi" diyerek, gardiyanlardan birinin cep telefonu ile görüntülü konuşarak kızıyla sohbet ettiğini, ayrıca avukatıyla görüştüğünü, diğer mahkumlara da rüşvet vererek onların telefon hakkını kullandığını söyledi.

    60- avukat, zarrab ve aslan'ın, ofac tarafından açıklanan abd'nin yaptırım uyguladığı kişiler arasına neden zarrab'ın eklenmediğini tartıştıklarını belirtiyor. zarrab da bunu doğruluyor.

    61- savunmanın "bu işten ne kadar para kazandınız?" sorusuna zarrab; "tam olarak hatırlamıyorum, 100 milyon $ olabilir, belki de 150 milyon $" diye cevap verdi.

    62- aynı zamanda bank mellat (iran merkez bankası) ve onun döviz bürosu ile de çalıştın mı? sorusuna "evet çalıştım" diye cevap verdi.

    63- savunmanın sorusu üzerine babasının şirketinde hissesi olmadığını ve ortaklıklarının bulunmadığını belirtti. avukatın, babasının iran ambargolarını delmek suçlamasıyla ceza ödediğine ise itiraz etti.

    64- savunma avukatı mikrofondan uzaklaştığı için söylediklerinin anlaşılamadığı belirtiliyor.

    65- duruşmaya kısa bir ara verildi.

    66- zarrab hakan atilla hakkında "ben onun patronu değildim ve onun faaliyetlerinin kapsamını bilmiyor olabilirdim" dedi.

    67- savunma avukatının şu an bir diğer halkbank çalışanı levent balkan'ın rolünün hakan atilla'dan fazla olduğunu ortaya koyacak sorgulamalar yaptığı belirtiliyor.

    68- savunma avukatı, zarrab'ın telefonunun türkiye tarafından dinlendiği söylemesi üzerine zarrab "evet bir çok görüşmem kayıt altına alındı" dedi.

    69- birtakım tapeler dinletiliyor.

    70- ve bugünkü duruşma sona eriyor...
    --------------------- 5 aralık 2017 -----------------------------

    --------------------- 6 aralık 2017 -----------------------------
    1.oturum
    1-duruşmanın t.s.i 17:15'de başlaması bekleniyor. duruşmaya savunma makamının çapraz sorgusuyla devam edilecek.

    2-kaynaklar dünkü duruşmanın ardından zarrab'ın ifadeleri ile ilgili yaşanan bir tartışmayı açıklığa kavuşturmak istiyor. reza zarrab "hapisten çıkmak veya az ceza almak için yalan söyledim" gibi bir ifade kullanmadı. savunma avukatının sorusu üzerine, direkt sorgunun başlangıcında söylediği "savcılıkla anlaştım çünkü bu hapisten kurtulmanın en hızlı yoluydu" ifadesini teyit etti.

    3-yabancı gazetecilerin, türk takipçilerinin soruları karşısında "bunaldığı" bir diğer mevzu ise dünkü duruşmada savunmanın atıfta bulunduğu, savcılıkla yapılan anlaşmada reza zarrab'ın haklarında bilgi bilgi vermeyi kabul ettiğini öne sürdükleri "diğerleri"nin kim olduğu ve bir takım türk politikacıların isimlerinin ne zaman geçeceği, rüşvet cetvelindeki bütün isimlerin savcılık tarafından "bu kim?" diye sorulmasına karşı "cash to yukarı"nın neden sorulmadığı, savcının türkiye'de hapisten çıkmak için kime rüşvet verdiğini neden sormadığı gibi sorular. bu sorulara cevaben kendileri, bu davanın ana hattının hakan atilla ve halkbankası olduğunu, konunun hakan atilla'dan uzaklaşmaması için savcının bilerek bazı noktaların ucunu açık bıraktığını, bu dava sonucunda jüri ve hakim tarafından verilecek bir mahkumiyet kararının reza zarrab'ın ifadelerinin doğruluğunu da kanıtlayacağı ve zarrab tarafından söylenen herşeyin başka bir davanın ve soruşturmanın konusu olabilmesinin yolunu açacağı belirtilmekte. dolayısıyla türk takipçilerinin kafalarındaki bu soruların belki davanın ilerleyen safhaalrında belki de davadan sonra aydınlanabileceğini belirtiyorlar.

    4-zarrab mahkeme salonundaki yerini aldı, duruşma birazdan başlayacak.

    5-çapraz sorgu zarrab'ın miami'de tutuklanması ile başlıyor.

    6-savunma avukatı zarrab'ın hakan atilla'nın tutuklanmasına şaşırdığını çevresindekilere söylediğini belirtti. zarrab bunu "evet" diyerek onayladı.

    7-savunma, zarrab ile ümit ismindeki şirket çalışanlarından biri arasındaki bir e-maili doğrulatıyor.

    8-savunmanın sorusu üzerine zarrab hiçbir zaman hamanay ve ahmedinejad'la görüşmediğini belirtiyor. (burada yüz yüze görüşme kastediliyor)

    9-savunma hakime dün dinletmedikleri bazı ses kayıtlarına sahip olduklarını ve bunları dinletmek istediklerini belirtti. şu an bu ses kayıtları dinleniyor. bu aynı zamanda savunmanın sahip olduğu ilk ses kaydı.

    10-ses kaydı süleyman aslan ile reza zarrab arasında.

    11-avukat zarrab'a "hakan atilla'nın ofisinde hiç bulunmadın, değil mi?" diye sordu, zarrab da "atilla'nın bankadaki ofisine gittiğimi hiç hatırlamıyorum, hanımefendi" dedi ve atilla'nın ofisinin hangi katta olduğunu bile bilmediğini belirtti.

    12-savunma bir başka tape dinletiyor.

    13-tapelerin uzun ve sıkıcı olmasına tepki olarak gazetecilerden bazılarının "sıkıcı olmayan bişeyler dinletin" diye fısıldadığı, belirtiliyor.

    14-savunmanın sorusu üzerine zarrab halkbank çalışanlarının kendisine her zaman saygılı davrandığı, kendisinin de halkbank çalışanlarına saygılı davrandığını belirtti.

    15-savunma zarrab'ın bir halkbank çalışanına işiyle alakalı yalan söylediğini belirtti. zarrab bir görüşmede, iran ile yapılan ticaretin ayrıntılarına girmediğini, çünkü alt seviyedeki çalışanların durumdan haberdar olmadığını, sadece üst yönetimin bilgi sahibi olduğunu söyledi.

    16-savunma avukatı zarrab'ın levent balkan ile bir meseliyi konuşuken, dinleniyor olma ihtimallerine karşı "bunu daha sonra yüz yüze görüşelim" dediğini, fakat zarrab'ın atilla ile farklı şekilde konuştuğunu söyledi. hakal atilla ile olan konuşmalarınızda böyle bir ifade yoktu değil mi? sorusuna, hatırladığım kadarıyla şu ana kadar dinlediklerimizde yoktu, dedi.

    17-savunma bankada levent balkan'ın karar verme yetkisine sahip olduğuna dair bir takım sorular soruyor.

    18-avukat, türkiye'de oldukça meşhur bir pop sanatçısıyla evli olduğunu ve sürekli magazin sayfalarını süsledikelediklerini belirtmesi üzerine, zarrab bunu doğruladı ve "gazete ve dergilerde hakkımızda sürekli haberler yayınlanıyordu" dedi.

    19-savunma avukatının zarrab'ın sosyetik yaşamına vurgu yapmak için tatil ve yatta iken çekilmiş fotağraflarını gösteriyor. zarrab medyada hakkında yayınlanan magazin haberlerinin %99'unun yalan olduğunu belirtiyor.

    20-duruşmaya kısa bir ara verildi.

    21-gazetecilerden biri dünkü duruşmada bahsedilen hayali tavuk göğsü ticaretine ilişkin belgeyi yayınladı. bu da zeytin yağı ile alakalı.

    22-bir takım tapeler dinletiliyor. (dün yaklaşık 1 saat sürekli tape dinlenmişti. bugün de benzer şekilde tape dinlenmeye devam ediliyor.)

    23-halkbank'daki karapara aklama işlemlerine dair tapelerin dinlenmesine devam ediliyor. savunmanın buradaki amacının, savcıların iddia ettiğinin aksine hakan atilla'nın bu işin merkezinde ve fikir babası olmadığını kanıtlamak olduğu belirtiliyor.

    24-zarrab ve rüçhan bayar arasında geçen bir konuşmada, bayar'ın zarrab'a "eğer birisi para veya rüşvet almıyorsa bile ona bir saat vermelisin" demesinin bir "rolex"e vurgu mu olduğu sorulması üzerine "evet rüçhan'ın bana bunu söylediği bölümden bunu anlıyorum" diye cevap verdi.

    25-avukat zarrab'ın "herkesin bir fiyatı vardır" dediğini hatırlatması üzerine zarrab "rüşvet almak isteyen herkesin" diyerek düzeltmede bulunuyor. burada avukatın hakan atilla'nın hiç rüşvet almamış olmasına vurgu yapmaya çalıştığı belirtiliyor.

    26-zarrab ve happani arasında "çikinova" teriminin geçtiği bir ses kaydı dinletiliyor. zarrab bunun ne demek olduğunu tekrar açıklıyor. (çikinova: zarrab ve adamları arasında gerçek olmayan bir işlemin sahte belgelerle düzenlenmesini ifade eden şifreli bir terim)

    27-zarrab, 10 nisan 2013 tarihinde hakan atilla'ya hayali gıda işiyle ilgili yalan söylediğini kabul etti. atilla, bu düzeneğin sahte olduğundan habersizmiş. bunun savunmanın güçlü olduğu bir kaç andan biri olduğu belirtiliyor.

    28-duruşmaya ara verildi. t.s.i 22:00'da devam edecek.

    2.oturum
    29-2.oturum başlamak üzere..

    30-duruşmanın ilk oturumunda savunma avukatlarının bir çok tape ve email içerikleri ile zarrab'ın genel anlamda, güvenilmez, yalan söyleyen bir suç örgütü lideri olduğunu jüriye ispat etmeye çalıştıkları belirtiliyor.

    31-yine bir çok tape dinletiliyor ve dökümleri kanıt dosyasına giriyor. türk gazeteciler, genellikle yeni tape olmadığını bir çoğunun dökümünün savcılık tarafından daha önce sunulduğunu, fakat savunmanın bu tapeleri tekrar dinleterek kendi savunmalarında işe yarayabilecek noktaları vurgulamaya çalıştığını belirtiyor.

    32-gazateciler avukatın mikrofondan uzaklaşması nedeniyle bilgi akışının kesildiğini belirtiyorlar. bunun nedenin avukatın kanıtları doğrulamak için zarrab'a doğru yürümesi, ardından jüri kürsüsünün önünden geçerken sorularını sorması olduğu belirtiliyor.

    33-savunma hakan atilla'nın gıda işinde alt seviyede bir çalışan olduğunu belirtmek için süleyman aslan'ın zarrab'ın yanında atilla'yı arayarak "bu işi hallet" dediğini belirtti. zarrab da "evet hanımefendi" diyerek bunu onayladı.

    34-avukatın "aralık 2013'de türkiye'de tutuklamıştınız değil mi? ne kadar hapis yattınız?" sorusuna "evet hanımefendi, 76 gün hapis yattım" cevebını verdi.

    35-savunma avukatı zarrab'a hakkında türkiye'de verilen takipsizlik kararını ve geniş yankı uyandıran televizton ropörtajını hatırlattı. zarrab, "yanılmıyorsam röportaj karardan daha önceydi" diye ekledi.

    36-savunma avukatı zarrab'ın bu tv programında hakkındaki iddiaları yalanladığını belirtiyor. zarrab da bunu doğruluyor.(burda zarrab'ın kolaylıkla yalan söyleyebildiğine vurgu yapıyor)

    37-avukat, zarrab'ın hapisten çıktıktan sonra tekrar halkbank'a gittiğini fakat ali fuat(dönemin halkbank müdürü) ile irtibat kuruduğunu, atilla ile irtibat kurmadığını belirtiyor. avukatın "bu işlemleri tasarlarken atilla'dan yardım aldığınızı söylediniz fakat atilla'nın yanına gitmediniz" demesi üzerine , zarrab "evet, atilla'dan daha üst mevkidekilere gittim" diye cevap verdi.

    38-ve duruşma bugünlük sona eriyor.
    --------------------- 6 aralık 2017 -----------------------------

    --------------------- 7 aralık 2017 -----------------------------
    1.oturum
    1-duruşmanın bugünkü kısmı birazdan başlayacak.

    2-dünkü duruşma, bir tapede zarrab'ın bir adamına "bir ayakkabı kutusu içine 500 bin euro koyup ortaköy'deki bir ofise göndermesi" talimatını verdiği kısımda son bulmuştu. bu ses kaydından devam edilip edilmeyeceği henüz belli değil.

    3-gazeteciler, reza zarrab ve savcılık arasında yapılan anlaşmanın metnini yayınladı. bilinmedik bir şey olmadığı metinde öne çıkanlar; "reza zarrab'ın tanık koruma programına alınabileceği, bu davadan sonra kefaletle serbest kalabileceği ve anlaşmanın türkiye'de işlediği bazı suçları kapsamayacağı" şeklinde.

    4-kaynaklar bir diğer gelişmeyi de netleştirmek istiyor. o da; hürriyet gazetesi'nden razi canikligil'in dün yayınladığı hakan atilla'nın abd'de ilk yakalandığı andaki sorgusunun görüntüleri. bu görüntülerin resmi ve kamuya açılmış görüntüler olduğu, videonun tamamının 47'25'' olduğu belirtiliyor.

    5-savunma avukatlarından victor rocco müvekkilinin abd finansal sistemine karşı işlediği bir suç için parmaklıklar arkasında olduğunu, kriminal bir suçlu olmadığını belirtiyor ve adalet bakanlığının hazine bakanlığı gibi davrandığını ekliyor.

    6-gazetecilerden biri, bahsi geçen hakan atilla'nın sorgu videosunun kendisine yasal haklarının okunduğu uzun bir video olduğunu belirtiyor.

    7-hakim savcıya bu davanın daha önce emsali olmayan bir dava olup olmadığını sordu. savcı da bu davanın emsal kararı içermeyen bir dava olduğunu ve daha önce başvurulacak bir içtihatı olmadığını belirtti.

    8-duruşma öncesi tartışmalar bitti, yargılama birazdan başlayacak.

    9-savunma avukatlarından victor rocco, halkbank'ın daha önceden ofac (office of foreign assets control)'a reza zarrab'ın yaptırım uygulanması gereken kişiler arasına alınmasını bildirdiğini söylemişti. gazeteciler bunun üzerine ofac ilgili savunmanın mahkemeye gönderilen yazıyı paylaştı. (ofac: abd ambargolarının uygulandığı kişi ve kuruluşları belirleyen ve yayınlayan kuruluş). savunma avukatları ofac yönetmeliğinde açıkça hakan atilla'nın abd'de yargılanıp yargılanamayacağının belirtilmediğini söylüyor. hakim bu konunun ofac'ın tanık olarak dinlediğinde kendilerine sorulmasına karar verdi.

    10-jürinin notlarını karşılaştırdığı, bu yüzden duruşmanın geç başlayacağı söyleniyor.

    11-şu an bir takım ses kayıtları dinletiliyor.

    12-dinletilen tape'de zarrab'ın süleyman aslan'a halkbank'da yapılan işlemlerin çalışanlara takılması üzerine, "hakan atilla'da bile bu kadar takılmıyordu" dediği, savunma avukatı fleming'in de "takılıyordu ama o kadar takılmıyordu" diye alay ettiği belirtiliyor. bunun üzerine savcılık "sorunun daha önce sorulduğu ve cevaplandığı" gerekçesiyle itiraz ediyor, hakim itirazı kabul ediyor.

    13-zarrab'ın happaniyi "sağ kolum" olarak nitelendirdiğine vurgu yapılıyor.

    14-zarrab ve happani arasında, süleyman aslan'ın volgam gıda için söyledikleri üzerine geçen konuşmaya ilişkin sorular soruluyor.

    15-şu an, dün zarrab'ın inkar ettiği, rusya sınırında para dolu valizlerle yaklanan 14 kişiden birinin zarrab'ın şöförü olup olmadığı hakkında konuşuluyor. bu konuda jüriye bir fotoğraf gösterildi ve kanıt dosyasına eklendi. fotoğrafın ortasındaki kişinin zarrab'ın kuzeni olduğu belirtiliyor.

    16-savunma "türkiye'de kendisine isnat edilen bazı suçlamalardan suçlu bulunduğunu" ifade etmesi üzerine, zarrab'ın buna "kesinlikle evet" diyerek cevap verdiği belirtiliyor.

    17-ayrıca bir polis memurunun kendisine şantaj yaptığını doğruluyor ama savunma tarafından belirtilen şantaj nedenlerinin doğru olmadığını söylüyor.

    18-avukatın "gülen cemaatini gaha önce duyup duymadığını" sorusuna "evet duydum" diyerek cevap verdi.(mahkemede ilk kez gülen cemaati hakkında konuşulduğu belirtiliyor). zarrab ayrıca farklı grupların onlar için farklı ifadeler kullandığını, kendisinin politika analisti olmadığını, siyasi, dini veya terör grubu olup olmadıklarını bilmediğini belirtiyor.

    19-savunma avukatı bu grubun bombalı bir saldırı yapmadığını dolayısıyla terör örgütü olamayacaklarını söylemesi üzerine zarrab "bu konuda bişey söyleyemem çünkü ben onların ne yapıp ne yapmadığını bilmiyorum" diye cevap veriyor.

    20-savunma avukatı meclise gönderilen fezlekelerden bahsedip zarrab'ın meclis komisyonuna mektup gönderip göndermediğini soruyor. zarrab "hatırlamıyorum" diye cevap veriyor.

    21-savunma avukatı, iran doğumlu olmasına rağmen olağan olmayan yollarla tc vatandaşlığı aldığını belirtmesi üzerine zarrab "oldukça olağan yollarla vatandaşlık elde ettiğini, ilk olarak 2000 yılında başvurduğunu ve 2006 veya 2007 yılında da vatandaşlık aldığını" belirtiyor.

    22-avukat, iran'da bir lastik fabrikasının ortağı olup olmadığını sorması üzerine "hayır" cevabını veriyor. avukat, bir televizyon programında bunun aksini söylemiştiniz demesi üzerine, "orada ailesinin malvarlığını açıklamak için bir çelik şirketinden bahsettiğini" belirtiyor.

    23-avukat zarrab'ın mal varlığına el konulması meselesini gündeme getirdi. zarrab "mal varlığıma tanık olarak ifade vermeye başlandıktan sonra el konuldu" cevabını verdi. savunma "sayın atilla sizin mal varlığınıza el koymadı, değil mi?" diye sorunca "atilla'nın bunu yapmaya yetkisi yoktu" dedi.

    24-savunma avukatı, "hayatınızda bir çok kez yalan söylediniz. türk hükümetine gelirleriniz ve vergileriniz hakkında yalan söylediniz" demesi üzerine zarrab "türk yetkililerin birçoğu benim gelirlerimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

    25-savunma avukatı zarrab'ın önüne yalan söylediği kişilerin isimlerinin olduğu bir liste koydu ve "eşine yalan söyledin, değil mi?" diye sordu. (daha sonra bu sorunun sorulabilir olup olmadığını öğrenmek için hakimle kısa bir görüşme yaptı) ardından "bize bir çok ortamda işiniz gereği bazıları için hayat kadını sağladığınızı söylediniz" dedi. zarrab "bu doğru" diye cevap verdi.

    26-savunma avukatı türk yetkililere yalan söyleyip söylemediğini soruyor. cavap "bazen". "miami'de tutuklandığın zaman fbi'a da yalan söyledin" denmesi üzerine "evet orada fbi'a yalan söylediğim bir kısım var" diye cevap verdi.

    27-zarrab'ın "ekonomik cihad"ın ne demek olduğunu bilmediğinde ısrarcı olduğu, farsça bilmediğini ve ahmedinejat için imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini belirtiyor. avukatın "2016 mart ayında yakalandığında da ekonomik cihadın ne olduğunu bilmiyor muydun?" sorusuna "kesinlikle bilmiyordum, ama şu an ne olduğunu biliyorum" diye cevap veriyor.

    28-şu an çok tartışılan abd hapishanesindeki telefon görüşmeleri gündeme geliyor.

    29-savunma avukatı, "telefonda amcanla abd hapishanesinden çıkmak hakkında konuşuyorsun değil mi?" diye soruyor. zarrab "bu doğru değil" diyor. ardında bu konuşmada "amcana hapishaneden çıkmak için yalan söylemen gerektiğini, söyledin değil mi?" diye ekliyor. zarrab da "bu doğru değil hanımefendi" diye cevap veriyor. savcılıkla yapılan anlaşma gereği %100 gerçeği söyleyeceğini vurguluyor. avukat da anlaşmada "soruşturmaya ciddi destek sağlamakta vardı" diye ekliyor.

    30-oturuma ara verildi.

    2.oturum
    31-(yorum)gün geçmiyor ki davada "ohaa daha neler" diyeceğimiz bir gelişme olmasın. zarrab'ın eski bir hücre arkadaşı dün "zarrab'ın kendisine tecavüz ettiği ve bir çok defa cinsel istismarda bulunduğu" gerekçesiyle hakkında dava açtı. dilekçesinin içeriğinin +18 olduğunu, ingilizce bilen çocuklarınızı ekran başından uzaklaştırmanızı şidetle tavsiye ediyorum. benim bile midem kaldırmadı. "salatalık"ların falan ortada gezdiği dava dilekçesinin linkini kaynak olması nedeniyle buraya koyuyorum. şunu da belirtmek isterim ki, reza zarrab'ın abd kamuoyunda meşhur olması ve milyar dolarlık adam olarak lanse edilmesinden sonra bundan fayda sağlamaya çalışan suçlular tarafından kullanılabileceği ve bir sonuç alınamasa da genellikle savunmanın elini güçlendirmesi adına ortaya çıkmış olabileceğini de ihtimal dahilinde bulundurunuz.

    32-ve çapraz sorgu sona erdi. savcı bir kez daha direkt sorgu yapmak istediğini belirtti.

    33-savcı zarrab'ın herkese rüşvet vermediğini, mesela hakan atilla, ali fuat, hakan aydoğan gibi simlere rüşvet vermediğini, burada rüşvet suçunu değil uluslararası acil ekonomik güç yasası'nın ihlalini değerlendirdiklerin belirtiyor.

    34-savcı, eğer abd'li bir banka iran petrol bakanlığı ile ticaret yaptığınızı bilseydi ne yapardı?. zarrab; "parayı geldiği yere geri gönderirdi". savcı "yani bu işlemi onaylamazdı değil mi?". zarrab "evet onaylamazdı".

    35-zarrab, hakan atilla'nın durumun farkında olduğunu yine de buna ayak uydurduğunu, "süleyman aslan'a haber verdi çünkü durumu biliyordu" diyerek destekliyor.

    36-zarrab'ın bir delili "bunlar zafer çağlayan'ın iran ticaretinden aldığı komisyonlar" diyerek tanıttığı belirtiliyor.

    37-savcı zarrab'ın zafer çağlayan'a verdiği saat ve piyanonun rüşvet olup olmadığını sordu. zarrab de "evet efendim onlar da rüşvetti" dedi.

    38-savcı daha önce tapelerde geçen "taşıma belgeleri"ne atıfta bulunarak, bunlar ne ile ilgiliydi diye soruyor?

    39-savcı 2013'de tutuklandığında nasıl kurtulduğunu soruyor. zarrab "ödemeler yaptığını bunların kısmen rüşvet olduğunu" belirtiyor.

    40-zarrab savcılıkla yaptığı anlaşmanın kendisine tanık koruma programından faydalanma hakkı verdiğini fakat şimdiye kadar böyle bir talebinin olmadığını belirtti.

    41-savcı "kimse sana eğer itirafçı olursan hapisten çıkacaksın, dedi mi?" diye sordu. cevap "hayır".

    42-savcı zarrab'a yalan söylemesi durumunda anlaşmanın iptal olacağını hatırlattıktan sonra, "hakan atilla, abd hükümetine hakkında bilgi sağladığın tek kişi miydi?" diye sordu. zarrab "hayır değildi" dedi.

    43-savcı işbirliğini neden geciktirdiğini sordu. zarrab bunun iki nedeni olduğunu, birincisi iki avukatımın siyasi bağlantılarla hukuk içerisinde çözüm sağlmaya çalışması, ikincisi ise elbetteki işbirliğinin zor olması ve risklerinin bulunması.

    44-savcı bu korkularının bazıları gerçekleşti mi? diye soruyor, zarrab "evet" diye cevap veriyor.

    45-savcının sorusu üzerine, tüm malvarlığına türkiye'de el konulduğunu, kendisi ile birlikte 18 kişinin daha mal varlığına el konulduğunu, bunların arasında hiç tanımadığı kişilerin bile olduğunu, hiç tanımadığı bu kişilerin bile kendisiyle bağlantılı olduklarından casusluk ile suçlandığını belirtti.

    46-savcı "neden federal hapishaneden tahliye edildin?" diye sordu. zarrab da "kişisel bir tehditle jkarşı karşıya kaldığını, kendisine birisi tarafından bıçak çekildiğini ve öldürmeye çalıştığını" belirtti. zarrab bu kişinin işbirliği yaptığı için kendisini öldürmeye çalıştığını ve kendisini öldürmesi yönünde talimat aldığını belirtti. savcının sorusu üzerine "kendi güvenliğinden ve aynı zamanda türkiye'deki ailesinin güvenliğinden endişe ettiğini" söyledi.

    47-savcının "bu tehditleri durdurabilecek bir şey var mıydı?" sorusuna "evet vardı. tanık olmamak, ama hala buradayım" diye cevap verdi.

    48-bu arada gazetecilerin netleştirmeye çalıştıkları bir konu, reza zarrab'ın 2014'de hapisten çıktıktan sonra tekrar işleri başlatma talimatını rte ve berat albayrak'tan aldığını, avukatı ile yaptığı mesajlaşmalarla teyit ettiği belirtiliyor. gazeteciler bunun doğru olduğunu fakat ayrıntılara daha sonra ulaşacaklarını söylediler. kaynak

    49-savunma avukatı fleming tekrar çapraz sorgu yapıyor. bıçakla tehdit olayı ile alakalı ve gardiyana verdiği rüşvetler üzerinden tekrar sorular soruyor. avukat zarrab'ın bıçaklanma olayını daha önce farklı şekilde anlattığını, mahkumun da bunu kabul etmediğini belirtmesi üzerine zarrab; anlattığı şeyin doğru olduğunu mahkumun bunu kabul etmemesinin de normal olduğunu belirtti.

    50-zarrab'ın tanıklığı sona erdi. sıradaki tanık dinlenecek.

    51-duruşmaya fbi'dan iranlı karşı istihbarat uzmanı bir ajanın tanıklığı ile devam edilecek .

    --------------------- 7 aralık 2017 -----------------------------

    -----------------------------------------------------
    kaynak1 kaynak2 kaynak3 kaynak4 kaynak5 kaynak6 kaynak7
589 entry daha
hesabın var mı? giriş yap