6 entry daha
  • tarık tufan'ın kırk adet öykü içeren, profilkitap'tan çıkan 4. baskısından okuduğum 245 sayfa içeren ve aynı zamanda yazarla tanışmamı sağlayan ilk kitabıdır. kitaptaki hikayelerin çoğu gerçekten güzel hikayeler, bir mahalle dolusu insanın hikayelerini anlatıyor, çoğu uydurma da olsa o hikayelerin gerçek olmasını istiyorsunuz, mesela kitabın sonuna doğru yazarın "yine gel" dediği şarkıcı kadının kim olduğunu merak ediyorsunuz, ya da 1984 türkiye güzeli kim onu da merak ediyorsunuz. ancak bazı hikayeler tema olarak birbirinin çok aynısı gibi tat bırakıyor ağzınızda. ben yazarı tanımıyordum, meğer islamcı çizgideymiş, keşke çizgisine değinse de gözlere sokmasaydı kitabında.

    yine de ilk kez okuduğum bir yazar için fazlasıyla güzel bir kitap, bir sonraki ayda kitap siparişimde bir kitabı daha olacak yazarın.

    özellikle 29. sayfadaki cüret hikayesi bana çok dokundu, söylemeden geçemeçeyceğim.
    kitapta ben okuduktan sonra kalan fosforlu kısımlar ise aşağıdaki gibi.

    "herkesin hicreti niyet ettiğinedir" (syf. 10)

    "bir kadına duyduğun sevgi arttıkça yüzüne doğrudan bakabilme gücün azalır; gerçek aşıklar ölmemek için uzaktan bakarlar. zaten aşktan ölecek hale geldiklerinde, sevgilinin yüzüne bir kez doğrudan bakmaları yeterli olur" (syf.17)

    "bir kadını gerçekten sevmişsen kalbinden başka hiçbir şeyin kalmamıştır; aşk, evvela aklından başlayıp ne var ne yok her şeyini birer birer terk ettiğin uzunca bir yoldur." (syf. 20)

    "mehmet ali'ye kalsa, önce kendisine yetecek kadar maaş alabileceği, sosyal güvencesi sağlam, kurumsal yapısı güçlü, kariyer imkanları sağlayan bir şirkette iş bulmak, bir süre çalışıp para biriktirdikten sonra, ana babasına yük olmadan mütevazi bir bir düğün yaparak helal süt emmiş bir kızla aile kurmak ve nihayetinde çoluk çocuğa karışmak isterdi ama tertemiz kalbi bu sıradan hayallerle yetinmedi ve o ana kadar gördüğü en güzel kıza aşık olmaya cüret etti." (syf.29)

    "gece uyuyamayan bir adamın gözkapakları arasında muhtemelen bir kadın sıkışıp kalmıştır" (syf. 61)

    "insanın yazdıklarını merak ettiğini söyleyen güzel bir kadınla karşılaştığında, yazdığı her kelimeyi göstermek gibi karşı konulmaz bir istek duyuyordu" (syf. 228)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap