aynı isimde "dark" başlığı da var
380 entry daha
  • iş bu entry baştan sona spoiler içermektedir.

    ................

    --- spoiler ---

    ciddi ciddi beyin yakan sürükleyici dizi.

    lisede almanca görmüş olsam da oldum olası sevemiyorum dizi ve filmlerde bu dili. o yüzden daha ilk bölümden dili ingilizceye çevirdim. ingilizce dublajı da gayet başarılı geldi bana.
    dizide en çok neyi beğendin dersen, karakter seçimleri harika. senaryo da bir o kadar güzel kurgulanmış. bir soru işareti açıklanırken bir sonraki sahnede onlarca yeni soru işareti gelmesi izlerken insanı sürekli dinç tutuyor.

    çoğu insan gibi ben de dizide fazlasıyla lost tadı hissettim ve bundan büyük keyif aldım. sanki mikel birden 'not pennys boat' yazısı gösterecekmiş hissiyatıyla izledim birçok sahneyi. zaman geçişleri harika işlenmiş. ben ki muhteşem yüzyılda başrol oyuncusu bir kıyafet, bir dekor değiştirse tanıyamazken, bu diziyi nası pür dikkat izlediysem 33 yıl öncesinin bebeğini görür görmez, aha bu nielsenlerin jana yada tiedemanların regiena diye şak diye tahmin eder oldum. ama yine de spoiler yeme pahasına soy ağacıyla izlemekte fayda var. ben dizi bittikten sonra keşfettim, başta görmüş olsam a3 kağıda çıktısını alır tv nin üstüne yapıştırıp öyle izlerdim.

    diziden önce de bi fantazim vardı kendi kendime saçmaladığım. mesela gelecekten kendi yazdığın bir not gelse ve içinde 'gelecekte herşeyi bok ediyosun, fırsatın varken hemen bişeyleri değiştir' yazsa kendine yazdığın notta. acaba ne yapabilir insan. ya bişeyleri değiştirsen ve değiştirdiğin için gelecek bok oluyorsa, ya da hiçbişey yapmasan ve öylece bıraktığın şeyler yüzünden gelecekten o notu aldıysan. insan kafayı yer heralde bu ikilemlerle. işte kıyısından köşesinden olsa da bu düşünceleri dizide bulmak çok hoşuma gitti.

    bir de sürekli alt metinde adamların ne kadar gelenekselci oldukları işlendi beynime. düşünsene o kadar yıl önceye gidiyosun, okul aynı okul, karakol aynı karakol, herkesin evi bile aynı. aynı soyun üç kuşak öncesi olduğu gibi yerli yerinde. tek fark nükleer santral. bizde olsa 10 sene öncenin mısır tarlalarında şimdi rezidanslar, siteler. kim otuz üç yıl öncesinin evinde oturur.

    son olarak dizide güzel kadın ve yakışıklı erkek olmaması eleştirilmiş ama belki de gereksiz yere dikkat dağıtmaması açısından isabetli karardır. aşk, entrika, suç, gizem var ama odak noktası karakterler değil konu oluyor bu sayede.

    özetle, black mirror la birlikte son yılların en iyi dizisi bence. yok ben kafa patlatmaya gelemem, bilim kurgu izlemem, hafızada isim tutmaya kasamam diyenleri çukurdu sözdü bilimum güzel alternatif dizilerimize alalım.

    --- spoiler ---
4853 entry daha
hesabın var mı? giriş yap