177 entry daha
  • uğruna neredeyse böbrek bıraktığımız oyundur.

    şöyle ki, kadıköy'ün* ara sokaklarında; tabelasız-ruhsatsız ama 24 saat açık, sadece bilenlerin özel kapısından işletmeciye ismiyle seslenerek kapıyı açtırdığı ve girdiği, bilmeyenin asla göremeyeceği şekilde bodrum katlarında (ve daha da altlarda) işletilen, kesinlikle ışık almayan, masalar dahil tüm ekipmanın siyah olduğu, bilgisayar yerleşimi-karanlık-masa yapısı gibi sebeplerle kimsenin kimseyi asla göremediği, akinsoft vb izleme araçlarından fersah fersah uzakta kağıt-kalemle süre tutan hatta "ana bilgisayar" bulundurmayan ama tüm bilgisayarlarda standart olarak tor.browser ve envai çeşit vpn/dns/proxy aracı bulunduran, türkiye'yi 4chan ve hatta deep web'e bağlayan internet kafe(ler) vardı(r). buralarda "moruk satoshi diye bir herif blockchain kullanarak bir para birimi icat etmiş, dijitalmiş, yakında piyasaya düşer*" muhabbetleri taa 2010'da duyuluyordu, siz düşünün.

    bu kafelerde sigara serbestçe, esrar normal bir alışkanlık olarak, içki tombul efes formunda kasayla tüketilir(di). klavyelerde sigara koymak için oyuklar ve koltuklarda bira yuvaları vardı. bilgisayarlar porno, gore, ciddi/büyük boyutlu korsan içeriğe erişim, anonim oturumlar, uzun soluklu deep web ziyaretleri (sonraki dönemde inci 'ziyaretleri' de oldu, inci'nin gerçekten kuralsız ve anarşist olduğu zamanlarda tabii) için kullanılırdı ve kullanıcıları çoğu zaman bu amaçlarla giderdi. oyun oynamak ayıplanmazdı ama hilesiz/koxpsuz mmorpg oynayanlar direkt 'ezik' damgası yerdi.*çok büyük çaplı, p2p chat odaları vb aracılığıyla organize edilen ve ultra hileli wow, knight, silkroad, ogame raid'lerine şahit olmak sıradandı. gecenin dördünde "hüyo becerdim lan oldu işte be sktim belanızı şimdi" diye bağıranlar, kırılamamış bir programın crack'ini yazmayı başarmış, bulunamayan bir filmin/dizinin/albümün olduğu p2p arşivine erişim sağlamış, kalite kaybı olmadan medya compression işlemi gerçekleştirmiş falan olurdu.

    hayatta göremeyeceğiniz koxp'lar, hileler, ddos'lar hatta daha ciddi hack faaliyetleri alenen planlanır ve yürütülürdü. nice ergenlerin 'char kasıp satma' hayallerinin orta yerine buralarda keylogger atıldı. nice masum insan buralarda linç edildi, şantaja uğradı.
    kendine ait bilgisayar kapatmış, bunu 24 saat açık tutturan, yıllardır aynı makineyi ve masasını artık kişisel eşyalarla falan donatıp kullanan "aboneler" bolca vardı. hep merak ettiğim "lan bu ceset fotoğrafları hastanelerden falan nasıl çalınıp yayılıyor" sorusunun cevabını oralarda tanıştığım sağlık görevlilerinden, "e-poslar, e-bankacılık sistemleri falan nasıl böyle bir anda gelişti be" sorusunun cevabını da oralarda yeni yazdığı sistemi "test ettiren" sistemcilerden, yazılımcılardan aldım.* dünya'nın ve istanbul'un hakikaten çok büyük bir dark side'ı olduğunu gördüğümüz yerlerdi buralar.

    neyse işte, biz de ne zaman cod 2 ya da aoe 2 (bazen ron) krizimiz tutsa oraların "fasulyeden müşterileri" olarak gider, sessiz sedasız sabahlara kadar carentan, villers-bocage, el alamein, moscow döner dururduk 4-5 kişi. çok güzel zamanlardı, çok eğlenirdik, çok sınav/ders/iş kaçırdık oralarda saati unutup. %100 karanlık, %100 dumanaltı, sadece kendi ekranını görebildiğin ve dünyanın o ekranla sınırlı olduğu bu ortamda oyun oynamak acayip zevkliydi, bilgisayarlar zaten bu işin kitabını yazmış insanların topladığı canavar makinelerdi. arada bir gelip "napıyosunuz lan burada" diye laf atanlar olurdu, oyuna dahil olanlar olurdu. adını hiç öğrenemediğim ama dünya liglerine girse herkesi darmaduman edecek bazı "kaybedenler" ile tanıştık bu dönemde. başımız belaya da girdi elbette hatta bir defasında ikram edilen 'sigarayı' almadığımız için bıçaklı kavganın ortasında kaldık. son gidişimiz de o oldu zaten. böyle yerlerin, hayattan beklentisini tamamen sıfırlamış, teknolojiyi son gaz kötüye kullanan insanlar için olduğunu o an farkettik. gitmedik bi daha da.

    lan şimdi düşündüm de oyun bahaneymiş, resmen böyle underground/illegal yerlerde bulunmaktan zevk alıyormuşuz... bize ilk kez referans olup kapıyı açtıran, diğer mekanlara da girebilmemiz için adını veren eleman da ağır arızaydı zaten, iki üç senedir haber alamadık.

    edit: özlemişim be, biraz daha tasvir ettim.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap