aynı isimde "annihilation" başlığı da var
9 entry daha
  • son yıllarda izlediğim en ilginç filmlerden biri olan, netflix'in elinden çıkmış en iyi yapım olduğunu düşündüğüm bilim-kurgu/gerilim filmi. film, jeff vandermeer'in kitabından uyarlama ve ex machina'nın yönetmeni alex garland'ın elinden çıkmış.

    çoğu insan, bu filmi çok karışık ve saçma bulabilir ancak dikkatli ve ilgili bir izleyici için aslında kat kat metafor, psikolojik ve felsefik öğreler bulmak mümkün. sürreal havayı verebilmek için de lsd* kafasında sahneler kullanılmış ve filme saykodelik bir hava katılmış.

    film, türünün farklı örneklerinden başarılı öğeler bulunduruyor. the thing, arrival, 2001 a space odyssey, happening, under the skin, alien gibi farklı filmlerle yer yer benzerlik kurmak mümkün. bana kalırsa, izledikten sonra araştırma yapıp hakkındaki teorileri okuduktan sonra tekrar tekrar izlemelik, derinlikli bir film çıkmış ortaya.

    --- spoiler ---

    en dikkat çekici nokta, shimmer* içindeki evin, aslında natalie portman'ın kendi evi ile birebir aynı olması. bu nokta, kocasının geri döndüğünde, "kapıdan içeri girdim ve seni gördüm" demesi ile oldukça beyin yakıcı bir hâl alıyor.

    filmin içine, sadece çok dikkatlice izlendiğinde fark edilebilecek detaylar yerleştirilmiş. mesela, filmin başında, portman'ın kolunda sonsuzluk dövmesi yok. bu dövme, filmin bir noktasında* ortaya çıkıyor ve insanların kendi kendini yok etme güdüsüne vurguda bulunuyor.

    ayrıca filmin son sahnesinde, suyu içtikten sonra, bardağın yüzeyindeki tek bir damlanın ikiye bölünüp sonra tekrar birleşmesi; kimin gerçek kimin kopya olduğu konusunda da bir soruya işaret ediyor.

    --- spoiler ---

    velhasıl, önümüzdeki günlerde daha iyi teoriler ve çok ilginç detaylar ortaya çıktıkça verdiği keyif katlanacak kadar iyi bir yapım var ortada. görsel efektler ve müzik konusunda da oldukça başarılı olan bu filme 8/10 veriyorum ve bu türü sevenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.

    edit: reddit üzerinde, bir kullanıcının, filmin sembolize ettiği şeyi çok güzel özetlediği bir postu var. şöyle bırakıvereyim
398 entry daha
hesabın var mı? giriş yap