191 entry daha
  • "intihar saplantısı, ne yaşayabilen ne ölebilen ve bu çifte imkânsızlıktan bir türlü sapamayan karakterlere özgüdür." - le mauvais demiurge

    "her varoluş, kırık bir ilahidir." - le mauvais demiurge

    cioran'ın, 1969 yılında yayımladığı demiurgos adlı kitabından bazı bölümleri türkçe'ye çevirdim. blogumdan ulaşılabilir.

    kitabı özetlemek gerekirse; cioran'ın "demiurgos"unu, onun "gözyaşları ve azizler"de girişmiş olduğu mistisizm serüveninin bir devamı olarak okuyabiliriz; hem maddi hem de manevi düzlemde başarısızlığa uğramış olmanın şiirsel bir ifadesidir bu kitap.

    cioran, kitabın ilk bölümünde, insanın neden "iyi" bir varlık olmadığını/ olamayacağını kendine has bir bakış açısıyla anlatıp, hemen ardından da hristiyanlığa ve paganizme -eskiye, önceye- değiniyor. onun bakış açısına göre, "iyi bir insanı hayal edebilmek" pek mümkün görünmüyor; hal böyleyken, "iyi bir tanrı" tahayyül edilebilir mi? diye sorma ihtiyacı duyuyor, ve bu soruların itici gücüyle bu kitap ortaya çıkıyor. sanırım bu sözünü ettiğim ilk bölümlerinin içeriği yüzünden geçmişte bu kitap bir ülkede yasaklanmıştı. daha önce okumuş olduğum cioran ile ilgili bir kitaptan bu bilgiyi anımsıyorum. kitapları biraz karıştırmam lazım.
    yeni bilgiler edinince "demiurgos" hakkındaki bu entry'imi güncelleyeceğim.

    güncelleme: doğru hatırlıyormuşum. bu kitap, hristiyanlık ile ilgili eleştirileri dolayısıyla ispanya'da 1974 yılında yasaklanmış. cioran, 6 temmuz 1974 tarihinde kardeşi aurel'e yazdığı bir mektupta "engizisyon ölmemiş" deyişiyle bu konudan bahseder.
392 entry daha
hesabın var mı? giriş yap