31 entry daha
  • uzun süredir iki şehir arasında mekik dokuyan bir insan olarak benim de söyleyeceklerim var.

    taksicilerle başlayalım. burada çok bariz bir fark söz konusu. ankara'da taksiye binersin, taksilerde %95 eli yüzü düzgün tipler çalışır. mesafe beğenmemek, müşteriye sataşmak vb durumlar yoktur. istanbul'da bulunduğunuz yerden havaalanına gitmediğiniz müddetçe taksiciyi memnun edemezsiniz, mesafe beğendiremezsiniz.

    esnaflara gelince. ankara esnafı bana göre biraz daha dürüst. istanbul'da her an dolandırılacakmışım izlenimiyle tripten tribe giriyorum. yol sorarken de ankara esnafı daha yardımsever, istanbul esnafı başından savmaya çalışıyor genelde.

    zenginlerle devam edelim. ankara zengininin popülasyonu oldukça zayıf istanbul'a göre. istanbul'da lüks avm'lerde sürekli birine rastlarsınız, genellikle tanırsınız. bitki örtüsü avm olan ankara'da ise birkaç lokasyon hariç aşırı zengin insanlarla karşılaşma ihtimaliniz düşüktür. ayrıca ankara zengini genellikle takım elbiseli insanlardan oluşurken istanbul zengini ünlü bir modacının tasarladığı kıyafetleri giyen insanlardan oluşur.

    şimdi sıra fakirlerde. bu konuda istanbul insanı daha sempatik geliyor bana. adam fakir, kendini biliyor, ona göre yaşıyor. ankara'nın fakiri öyle bir varoş kalıyor ki istanbullunun yaninda, sormayın gitsin.

    genel bir kıyaslamayla devam edelim. ankara insanı, şehrinde kendini daha güvende hissediyor. istanbul'un insanı gelecek tehlikelere karşı sürekli tetikte. bu sebepten ankara insanı daha sakin iken, istanbul insanı daha tedirgin bir hayat yaşıyor. ankara insanında genel bir protokol havası hakim, insanlar daha kuralcı, istanbul insanı daha içten, daha gevşek.

    ankara insanının büyük bir kısmı düzenli gelire sahip. (siz buna memur diyorsunuz) memurluk şehirdeki herkesin kanına sirayet etmiş. kendi ne iş yaparsa yapsın, ruhu memur.

    istanbul insanı aşırı çıkarcı, dost kazığı denilen tabir %100 bu şehrin insanları tarafından bulundu. ankara insanı daha naif, dostluk kurmak daha kolay, can dostum dediğim bir istanbullu maalesef ki yok bu sebepten dolayı.

    şoförlere gelince, ankara insanının memur zihniyetin burada da hissediliyor. kurallar konusunda kesinlikle daha dikkatliler ama iş pratik zekaya gelince istanbul şoförleri bariz üstün.

    biraz da şive konusundan bahsedelim. öncelikle ankara'nın "la bebe, gardaş, anqara bebesiyiq" zihniyetli insanlarının yaşadığı bölgede yaşamıyorum. ki bahsi geçen ilçe sincan'dır bunu herkes biliyor. bu ilçe hariç ankara'nın her yerinde gayet de düzgün türkçe konuşuluyor. başka yerde bu tarz konuşan birini gördüyseniz o kişi akşam dolmuşa binip sincan'a gidiyordur. ama tabi genel pencereden bakacak olursak istanbul'da da çok temiz konuşuyor insanlar, bu konuda istanbul insanı daha tebrik edilesi.

    bir tercih yapmam gerekirse, ankara insanı ile muhattap olmayı tercih ederim. sevgi ve hürmetle.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap