12 entry daha
  • sanki lynne ramsay değil de sinema-tv okulundan yeni mezun olmuş toy bir yönetmenin elinden çıkmış gibi duran epey dağınık, fokusu olmayan bir film. yönetmenimiz şekerci dükkanına giren çocuk gibi her kurgu ve çekim tekniğine dalıp çıkmış ama bir bütünlük ve doku oluşturamadığı için hikayecilik ve etki anlamında ortaya koca bir hiç çıkmış.

    çorbaya dönen rejiyi affettik varsayalım, senaryoya gelirsek de elimizde topu topu bir sayfalık basit bir öykü var, o da gerçekle gerçeküstü arasında tuhaf bir dünyada geçen tesadüfi olaylar silsilesinden ibaret. film boyunca olayların nedenleriyle ilgili hiçbir sorunun cevabının verilmemesi bir tercih mi yoksa kaçış mı? bana sanki ikincisi gibi geldi. hatta sankisi fazla.

    yönetmene toy dememin bir sebebi de psyhco, taxi driver gibi kült filmlere öykünmesi ama sadece bununla kalıp üzerine hiçbir şey koyamaması. hitchcock'u hatırlatan keskin gerilim müzikleriyle bezeli yüzeysel travma flashbackleri filme bir şey katmamış , aksine zaten iki ileri bir geri giden kurguyu daha da aksak hale getirmiş. depresif ve yalnız adamın gece ışıklarında şehirde kendi halinde dolaşması falan artık bayık konseptler. şu geçtiğimiz birkaç senede bile daha iyi örnekleri çekildi (driver, nightcrawler, vs.) ve maalesef filmin yarısı bu görüntülerden ibaret. abi tamam anladık joaquin phoenix kilo almış, man-bun yapmış sakal bırakmış karizmatik olmuş, çok da üzgün, bir de o kadar narin, kıyamam. ee? sonra? bir oyuncuya bu kadar da bel bağlanmaz ki, joaquin phoenix'in bir gününü izleseydik belki bundan iyi olurdu.

    --- spoiler ---
    kült olması için zorlanmış sahnelerin (joe'nun öldürdüğü adamla yan yana yatıp şarkı söylemesi, ceplerine taş doldurup annesiyle suya batması vs.) eğretiliğine yorum dahi yapmak istemiyorum. yeterli miktarda film izlemiş, az çok sinemaya doymuş hiçbir izleyici bu zorlama sahneleri yemez. kült film böyle olunmuyor, sen filmin yüzde doksanını boş çek, araya kağıt üzerinde duygusu yüksek ama sinematografisi sıradan üç tane sözüm ona büyük sahne koy, büyük film yaptım.keşke bu kadar kolay olsa. geçelim.
    --- spoiler ---

    sonuç olarak, vasat sıfatına sonuna kadar hak eden, imdb'de aldığı puanı (şu anda 7,4) kesinlikle hak etmeyen, eksiği bol, dolgusu fazla, adını duyurduğu ilk filminde şov yapan bir yönetmene yakışmayan bir film.
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap