• tabi işin cahili olunca öyle gelir. fındık üreticiliği en karlı meslekmiş gibi gelir, sonra yüzde 2625 kar ediverirsin. bir tonluk fındık tarlası tek kişinin yapabileceği iştir ve hobidir. tabi bir tonluk tarla ne demek üretici olarak benim fikrim yok bu işte ocak sayısı konuşulur, çünkü bu sene bir ton veren seneye sekiz yüz kilo verir sonraki sene bin iki yüz verir, havaya bağlı iştir, benim bir tonluk tarlam var demek bana garip geliyor.

    bir ton fındık ürünü almak üreticilik değildir, amatör iş yapıp profesyonelle karşılaştırmak büyük aptallıktır. bu ben tek inek aldım besledim çok güzel kar ettim demek ki mandıralar çok büyük para kazanıyorlar diye hesap yapmaktan farklı değildir.

    bu arkadaşın dediği miras yedi benim mesela, öyle bir tonluk falan da değil 3000 ocak yerim var, bir sene 12-14 ton arası, bir sene 5-7 ton arası fındık alıyorum. ha dedem ne kadar alıyordu aynı yerden, var senesi 6 yok senesi 2 ton.

    daha dün gübre ve ilaç atmaktan geldim, orada sıkıntısı var arkadaşın, gübre, ilaç, saymamış ama kireç, tırpan, tımar işlerinin tümünü babamla beraber yapıyoruz, yapıyoruz derken birebir kendimiz yapıyoruz ele para vermek yok.

    yukarıdaki maliyet kalemlerine, bir traktör, fındık toplama makinesi, tarlanın kendisi, ağaçlar, tarlanın içindeki ev, tırtır dahil değil çünkü onlar maliyet değil, biz mesela bunların hepsini bizim orada bir ağaç var oradan topladık. mazot ta maliyet değil bize, fındık ağaçlarının dibinde her sabah 20 litre kadar mazot birikiyor onu kullanıyoruz. 500 tl lik tırpan motoru ile bizim orada en çok beş gün çalışırsın sonra alır eline tamirci tamirci gezersin, sonra bu makinayı yapanın da satanında der onu atıp gidip adam gibi bir tane tırpan alırsın. stihl veya oleo mac dışında bir de shindaiwa bizim işe dayanıyor, şu an en ucuzu 3200 lira, en çok dört olmadı beş sene dayanır. bunlardan üç tane var şu an bizde onları da tarlaya giderken yolun kenarında bulduk aldık geldik. dört tane benzinli kesim motoru var onlar da yağmurla beraber kucağımıza düştü. evin içinde kurduğumuz atelyedeki aletleri de eşimiz dostumuz getirdi onlara da para vermedik.

    yahu arkadaş, sadece şu gidişimde on gün kaldım, market alışverişi, mazot, gübre ve ilaca verdiğimiz para 5200 lira.

    bilmediğin işe oturup hesap yapmayacaksın arkadaş, anladığım kadarı ile işin içinde birebir değilsin, az bir şeyler biliyorsun da bildiğin işin hobi kısmı, ama profesyonel kısmına yorum yapıyorsun. fındıkta 10 dönüme kadar kar marjı yüksek ama gelir düşük oluyor, 10-40 dönüm arası zarardasın, 40-80 dönüm arası akıllı iş yaparsan para kazanırsın, üstünde para kazanırsın olay bu şu anda.

    geçen sene fındık satışından aldığımız para 120 bin lira, toplam maliyetimiz 60 bin lira. dışarıya para verdiğimiz tek nokta fındık toplama, onu da makinede bir sorun çıktı o yüzden ve biz çok çok iyi durumdayız, bölgemizde 10-40 dönüm fındığı olan herkes zararına çalışıyor.

    yukarıdaki akıl yakan hesaba göre yüzde 2625 para kazanıyor olmam için 120 bin lira fındık sattığımda maliyetimin 4500 lira olması lazım. tabi biz mal olduğumuz için, aşağı yukarı ailecek seksen senedir yaptığımız fındık işinde her türlü makinaya sahip olarak ve işi kendimiz yaparak, üstelik biri emekli albay, öteki mühendis olup her türlü yayını ürünü takip eden iki kişi olarak ancak bire bir kazanabiliyoruz. yahu harbiden salağız bir herhalde.
hesabın var mı? giriş yap