• ecnebicesi digital transformation olan, an itibari ile başta avrupa ve amerika olmak üzere batının kafayı çizdiği, üstüne makale üzerine makale yazılan, program üzerine program yapılan, mühendislikten işletmeye, tasarımdan sosyolojiye tüm teorik ve uygulamalı bilim alanlarının gündeminde olan, endüstri ve siyaset liderlerinin konuşmalarının bununla açılıp kapandığı bir konudur. sonra efendim gelip buraya bakıyorsun biri 11 ay önce ukte vermiş, bir allahın kulu da bir şey yazmamış, niye çünkü seçim, çünkü bi takım ortadoğululuklar falan. şükürler olsun ki endüstri 4.0 başlığı var.

    dijital dönüşümün pek çok tanımını yapmak mümkün, bu tanımlar içinde bulunulan endüstriye, yaratılan değere, firma büyüklüğüne ya da girişimcilik tarzına göre değişkenlik gösterebiliyor. ancak hepsinde ortak olan, bu dönüşümün teknolojinin işletme süreçlerine uygulanması ile birlikte firmaların iş yapma ve değer yaratma biçimlerinin köklü halde değişmesi. yani tüm işletmecilik prensip ve süreçlerinizi en başından analiz edip, değişen tüketici yolculuklarını yeniden irdeleyip yeni bir tüketici deneyimi yaratmak üzere bütün varlığınızı kökünden re-innovate ediyorsunuz (bkz: madonna). bu bazen firmanın kendi isteğiyle yaptığı bir şeyken (bu arkadaşlara disruptor diyoruz, misal über vb. gibi), çoğunlukla da sizin endüstrinize müdahale edip feleğinizi şaşırtan disruptorlarla baş edebilmek zorunda olduğunuz için girdiğiniz bir süreç.

    dijital dönüşümün dijitizasyonla karıştırılmaması icap ediyor. örneğin personel dosyalarınızı daha önce kağıt halde tutarken sonra bilgisayar ortamına aktarmanız dijital transformasyon değil. ya da var olan bir ürününüzü e-ticaret sitesine koyup satmanız dijital dönüşüm olarak nitelendirilmiyor. yukarıda da yazdığım gibi, işletmecilik, üretim ve tüketim süreçlerinin topyekün yeniden tanımlanması anlamına geliyor.

    bununla ilgili bir kaç konuyu da şuraya iliştirivereyim:
    (bkz: digital disruption)
    (bkz: customer experience)
    (bkz: consumer journey)
    (bkz: design thinking)
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap