• burada anahtar sozcuk egilimdir. insanlar tercihleri ile dogmazlar tercihlerini yasadikca yaparlar ancak egilimle dogarlar. bazi insanlarin bazi konularda egilimleri daha fazladir, bazilarininki ise daha azdir. insanlar egilimleri ile uyusmayan tercihler yapabilir ve bu sekilde yasayabilirler.

    ornegin sanata yatkinligi daha yuksek olan biri muhendislik okuyup yasamini muhendis olarak da surdurebilir.

    iste bu durumda egilimin ne derece fazla oldugu hususu on plana cikar, sanata yatkinligi cok yuksek olan biri muhendis olmayi secerse mutsuz bir yasam surmesi olasiligi daha yuksektir. gerci bu konuda rakam verilmesi mantikdisi tabi ancak analoji kurup izah edebilmek acisindan diyelim ki kisi %99 sozel %1 sayisal egilimli ise, bu kisi buyuk ihtimalle sayisal secmeyecektir secse bile (mantiksiz bir secim olacaktir) ve sonucunda mutsuz bir yasam surecektir. ancak kisi %55 sozel ve %45 sayisal egilimli ise sayilsal secerek yasamini bu sekilde surdurmeye calistiginda mutsuz olma ihtimali de daha az olacaktir dolayisiyla.

    ayni sekilde cinsel egilimde de bence bu durum soz konusudur, her birey bir baskasi kadar escinsel egilime sahip degildir. bu durumda bu egilimi diger bu egilime sahip kisilere kiyasla daha dusuk olan biri bu egilimi ile uyusmayan (ancak buna ragmen diger baska egilimleri ile uyusan, ornegin toplumsal anlamda kabul gorme egilimi vs) gibi bir secenegi secerek heteroseksuel olarak yasamini surdurebilir (bu demek degildir ki boyle secince o egilimin etkisi yok olur, tabi ki hayir kisi hala belli oranlarda hemcinslerini cekici bulmaya devam edecektir, fakat karsi cinsi de belli oranlarda cekici bulabildigi ve buna ek olarak baska egilimlerinin etkileri ile birlesince heteroseksuel bi yasam surmeyi secmeyi mantikli bulabilir) bazen bu seciminden memnun olur cunku ilk kiyaslamayi ve degerlendirmeyi ongorulu sekilde yapmistir ve tum diger egilimlerini bir toplam olarak ele alip hepsinin etkisi birbirine eklenip cikarildiginda elde kalan sonuca gore yaptigi secimin kendisini daha mutlu bir yasama goturecegi konusundaki hesabini dogru yapabilmisrir. ancak bazi durumlarda da bu seciminden pisman olur ve secim asamasinda yeteri kadar ongorulu davranmadigini farkederek tercihini degistirebilir.

    iste bu durumda heteroseksuel yasam suren kisilerin sonradan homoseksuel yasama (vice versa) gecisi durumu hasil olmaktadir. bahsettigim gibi hepimiz bir cok cesitli egilimle dogariz ancak bu otomatikman bu egilimler dogrultusunda yasamayiz cunku insan denilen canli durtuleri ile yasayan bir canli degildir daha gelismis ve komplekstir. bu egilimlerimiz bize belli kararlari ve tercihler yapmak uzere ham veri sunmaktadir aslinda. biz de bunlari degerlendirerek tercih yapariz.

    yani insanlarin yasam tarzlari (cinsellik de dahildir buna ama cinsellik ile sinirli da degildir) hem biyolojik egilimlere hem de kisinin dogumdsn sonra yaptigi tercihlere baglidir. sadece birisine bagli oldugunu soylemek durumu gereginden fazla basite indirgeyerek tembellik etmektir sadece.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap