• öncelikle (bkz: 16 mayıs 2018 dolar kuru)
    anlık dolar kuru takip

    malumunuz doların ve diğer döviz kaynaklarının türk lirası karşısında rekor üstüne rekor kırması dolayısıyla türkiye perakende satış firmalarının karşı karşıya geldiği tehlikedir.

    doların yükselişi perakendeciler için neden bu kadar tehlikeli?
    birincisi mağazasında sattığı ürünler ithal ise ürünlerinin durmadan fiyatını artırmak durumunda kalmaları. bu durum tüketicinin alışveriş kısıtlamasına gitmesine sebep olmaktadır. kısaca satış yapamamalarına sebep oluyor.
    ikincisi türkiye'de çoğu perakende satışı gerçekleştiren şirketlerin mağazaları avmlerde bulunmaktadır. avmlerde kiralar dolar ile alınmakta.

    örnek vermek gerekirse avmde 30 m2 mağazası bulunan bir perakendeci 1500 usd olarak verdiği kiranın 2015 yılı tl karşılığı 3450 tl iken bugün itibariyle 6700 tl... 3 sene içinde iki katı kira ödemek durumunda kalmışlardır. buna artı olarak yıllık kira artışlarını da dahil ettiğimizde çok ciddi bir farkın oluştuğunu görebiliriz.

    son 6 yıllık usd / tl grafiği

    firmalar bu yüksek kira giderlerinin yanında kar elde edebilmek için en kolay yöntem olan ürünlerinin fiyatlarını artırmaya gitmişlerdir. bu da enflasyonun artmasına sebep olmaktadır.

    yerli üretimimizin zayıflaması da bu hususta tetikleyici bir etken. tarım üzerinden örnek vermek gerekirse çilek 1kg fiyatı istanbul'da şuanda 10 - 15 tl arasında... çilek satışı yapan perakendeci halden aldığının üzerine ciddi bir miktar komisyon koymazsa yaptığı işten kazanç ne yazık ki elde edemiyor. en ucuz çilek vergi levhasız şekilde el arabasında kamyonetin kasasında satış yapanlardan alınabiliyor. bu da market ve manavların satışlarını azaltan bir etken.

    bu tehlike ne yazık ki çoğu perakende satış sektörü önderleri tarafından dile getirilemiyor. çok büyük bir korku hakim... kimse kendi kümesinin dağıtılmasını istemiyor, bu gidişata göz yumuyor. piyasalar nakit para bulmakta zorlanıyor. neredeyse tüm işler çekle dönüyor. bu gidişatın sonunda işten çıkarmalar var. iflaslar var. yüzbinlerce borç takıp kayıplara karışmak var.

    --- spoiler ---
    üretmedik, tükettik, hazıra konduk hep yattık! hazıra dağ mı dayanır beyler?
    (bkz: mustafa yıldızdoğan)
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap