• akp'nin ikinci turda, iyip ve sp oylarını almak istiyor, mümkünse hdp oylarını da en azından pasifleştirmek istiyor. dolayısı ile evet ince'yi hedef alması son derece mantıklı. neden? çünkü akp'ye hayatta oy vermeyecek olan seçmen chp seçmeni.

    ancak burada parantez açmak lazım. arkadaşlar, öncelikle, son derece yanlış bir karar olan çatı adayına haklı olarak karşı çıkan kişi akşener'di. kendi başına girmek istedi seçime, ve ben daha olsam çatı adayı olmasın dedi.

    bu durumda da, doğal olarak, erdoğan karşıtı adaylardan kimin ikinci tura kalacağına, erdoğan karşıtı seçmen karar verecek. burada o seçmene, beğendiğin adama oy verme, beğenmediğin adama oy verme demenin bir karşılığı yok.

    ne yani dediğiniz şu mu? iyipliler ikinci turda size oy vermeyeceğiz, o nedenle siz ilk turda bizim adaya oy verin mi diyorsunuz? iyip'in akşener'i seçtirme umudu, ince'yi daha çok beğendiği halde, kerhen kendisine oy verecek chpliler mi?

    net bir şekilde yazayım. iyip açıkça ikinci turda, erdoğan karşısındaki adayı destekleyeceğini açıkladı, ikinci turda kendi seçmenini söz konusu adaya destek konusunda ikna etmek de, iyip'in sorumluluğundadır, tabii sözünün arkasındaysa.

    chp seçmeni, yüksek ihtimalle, ikinci turda zaten, erdoğan karşısındaki adaya oy verecek. ama ilk turda beğendiği, ülkeye daha faydalı olacağını düşündüğü adaya oy vermesi kadar doğal bir şey yok.

    şu da var chp seçmeni şu veya bu nedenle, akşener'in daha iyi cumhurbaşkanı olacağını düşünüyorsa ona oy versin. erdoğan'a yakın düzeyde haz etmediğim bir adam da olsa, beğeniyorsa, perinçek'e bile vermesi elbette hakkıdır. ama seçmenin yapması gereken bu turda, muhalif adaylara bakıp, içlerinden en iyi bulduğuna oy vermektir. ikinci turda ise erdoğan karşıtı tüm muhaliflerin yapması gereken kendi seçmenlerini erdoğan'ın karşısındaki adayın etrafında birleştirmektir diye düşünüyorum.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap