8 entry daha
  • açılın, bu başlık altındaki en kapsamlı bilgileri vereceğim.

    evet başlayalım. bu bölüm her mühendislik bölümü gibi 4 yıllık bir bölümdür. öğrenciler ilk 1 yıl her mühendislik bölümünde olduğu gibi temel mühendislik derslerini ve bölümün gerektirdiği bazı temel dersleri alarak bu yılı tamamlarlar. fakat bu bölümü diğer pek çok mühendislik bölümünden ayrı bir yere koyan bir olay varsa, o da bu bölümdeki temel eğitim sürecinin diğer bölümlerin "çoğuna" göre yarım yıl veya 1 yıl daha uzun olmasıdır. yani temel eğitim bu bölümde 2 yıl sürüyor diyebiliriz. peki neden böyle bir durum var? o kadar iyi puan yapıp geldiniz, biraz zor olsun hakkını verin dimi? :) temel eğitimin neden uzun olduğu sorusunun cevabını aslında yazının devamında anlayacaksınız. gerçekten adamlar haklıymış diyeceksiniz.

    ilk yıl, fizik matematik gibi lise 5.sınıfta olduğunuzu hissettirecek derslere ek olarak, mühendislik matematiği, yarıiletken fiziği, algoritma ve programlama gibi sırasıyla elektromanyetik ve elektronik alanlarındaki dersleri almanya başladığınızda belirli bir temel oluşturması adına bu konuları öğrenirsiniz. mühendislik matematiği dediğim şeyi bu arada genel düşünmeyin, adı genel bir isme sahip olsa da, uygulama şekli, elektromanyetik derslerinde göreceğiniz beyin yakan hesaplamaların temellerini iyi anlamanız için konulmuş bir bölüm dersidir.

    2. yıla geldiğinizde bölüm size asıl hoşgeldin'i burada yapar. çünkü elektromanyetik alan teorisi, devre ve sistem analizi, sinyal ve sistemler, elektromanyetik dalga teorisi, elektronik devreler isimli benim görüşümce bölümün gerçekten bu denli zor derslerinin bu yoğunlukta hiçbir zaman bir arada bulunmayacağı tarifsiz bir 2 dönem geçirilir. sınavlar, ödevler, elektronik devre projeleri, laboratuarlar derken insanın aklına "lan acaba gelmese miydik?" soruları sık sık gelir. yok yok, iyi ki geldiniz durun hemen kaçmayın :)

    3. yıla geçerken insanlara 2.yılda yaşadığınız atraksiyonları anlatacaksınız, bitti gitti diyeceksiniz. ama hayır, bitmedi de gitmedi de. çünkü orada gördüğünüz ne varsa 3. ve 4.sınıfta hep yanınızda taşımanız gerekecek. elektronik devreler, analog haberleşme, dijital sinyal işleme, elektronik devreler ve nispeten kolay yancıları olan mesleki seçmeli derslerde, 2.sınıfta öğrendiklerinizi bol bol kullanacaksınız. ama yine de saçma bir şekilde, 2.sınıftaki kadar yoğun olmayacaksınız. bu demek değil ki ödev proje laboratuar yok, ama fırtınayı 1 yıl önce zaten yaşadınız. belki de bedeniniz çoktan alışmış olacak, o yüzden sıkıntı yok böyle devam :)

    4.yıl bence en güzeli. çünkü artık tam olarak yöneleceğiniz alana göre dersleri seçme özgürlüğüne sahipsiniz. ki bu alanlar: elektronik, devre/sistem, elektromanyetik ve telekomünikasyon. devre/sistem en az tercih edilendir, telekomünikasyon da en çok. tercihten kastım, öğrencilerin o alan derslerine katılım yoğunluğudur bu arada. direkt olarak ben şu dalı seçtim gibi bir olay olmadığını belirtelim. velhasıl burdaki dersler çok zorlamaz insanı, çünkü artık belirli bir bilgi birikiminiz vardır ama asıl zorluk tabiki de bitirme tezi. iyi ve çağın en hızlı ilerleyen disiplininde bir bölüm okuduğunuz için bitirme tezlerinin de iyi konularda iyi yapılmış olması beklenir. işte burası tam olarak son ama en zor aşamadır. ama kendinizi vererek yaparsanız, bol bol araştırıp kendinizi geliştirirseniz, olmayacak şeyler değildir bunu bilin. ve sonunda kepler havaya! :)

    buraya kadar ders içeriğinden bahsettik, şimdi biraz okul dışında ne oluyo ona bakalım. bölüm boyunca uzun dönem staj, yurtdışı stajları ve yurtdışında bitirme tezi yazmış bir arkadaşınız olarak, okulun adı gerçekten biliniyor. tabiki üstüne sizin de kendinizden çok şey koymanız gerekiyor, kimse sırf okul için almaz birini, ama evet okulun adı gerçekten biliniyor. bundan dolayı staj fırsatlarında nispeten ön adımda oluyorsunuz diğer pekçok insana göre. ben stajları yurtdışında yaptığımdan gitmedim ama, bölümün erasmus fırsatları gerçekten çok iyi. gitmek isteyip de (ters bi durum olmadığı sürece) gidemeyen kimseyi görmedim, o yüzden yurtdışı imkanları da gayet hoş. değerlendirin derim.

    bu da bu başlık altında yazılmış en kapsamlı değerlendirme olarak burada kalsın, kimbilir, belki bir gün birilerinin hayatındaki güzel seçimlerden birini yapmasında çorbada bi tuzumuz olur. kalın sağlıcakla :)
hesabın var mı? giriş yap