11 entry daha
  • birkac noktayi elestirip gelistirmek istiyorum:

    1) crypto-currency tahminen dogru bir ornek degil. burda beyin gucunun urettigi cok elle tutulur bir sey yok. hardware satin alip belli bir doneme damga vuran bitcoin gibi gelecegi tamamen belirsiz bir seye yatirim, daha cok buyuk risk almayi seven yatirimcilarin isi.
    ayrica, bu iskandinav ulkererinde ikilimi soguk ve elektrik ucuz diye, pek cok amerikan sirket oraya cok isi ureten cihazlari yatirim olarak satin aliyor. yani pek konuyla alakali bir ornek gibi gelmedi bana. ornegin google, hamina, finlandiya. bu konuda turkiye'de, bilmiyorum dogu anadolu mesela. ama elektrigi kendimiz uretmiyoruz, yani biraz zor gibi.

    2) turkiye amerikan start-up'lar ile yarisacak bir durumda degil malesef. bu iste cok fazla tanidik, consulting yapan adamlarin rolu var. ve en onemlisi, risk alip bu risklere yatirim yapacak adamlar lazim. en basit ornek, silikon vadiisinde, elini sallasan bu isin ehli, tandigi cevresi olan, pr yapmayi bilen adama rastlarsin. guvenini kazanirsan, bu ise girecek yatirimcinida bulursun. bu start-up'lar icin kritik bir olay. simdi ne kadar muhtesem fikrin olursa olsun, tam zamaninda reklamini, yatirimcini bulamassan, amerika'da kopyasini 1-2 ayda yapip milyar dolarlik sirket oluveriyorlar. ayni dertten avrupa'da cok cekiyor. ayriyetten tabii amerikanlarin da zaten en cok yeni fikirle ortaya cikan ulke oldugunu tartismaya bile gerek yok. yani burda sikinti biraz buyuk.

    not: eger acayip super bir fikriniz varsa bu yazdiklarim tamamen gecersiz. ama projelerin cok buyuk bir kismi, aman allahim bu nasil bir yaraticilik diye ceyran etmiyor.

    peki turkiye nasil burayi yakalayabilir? dusunceme gore, once amele isten baslayarak. fikrim soyle:

    turkiye'de ucuz is gucu, yazilim ogrenmek icin cok elverisli cok genc bir nufus var. en basta hindistan'in yaptigini daha kaliteli bicimde yaparsak, zaten bu yazilim sektoru canlanir. bu nedir? bu su, ucuza avrupa ve amerika'ya yazilim yapmak, (bkz: offshore devleopment).

    diyebilirsiniz ki, burda katma deger nerde diye. kismen katiliyorum. ama sektore bir yerden giris icin en garantili adimdir. suan alman, avusturya, ingiliz sirketler, hindistan'da guvenilir, sormululuk alan sirketlerin azligindan dolayi, romanya ve bulgaristan'a bu projeleri veriyorlar. bizzat biliyorum, verdikleri ucret almanya'dan az ama bulgaristan/romanya sartlari icin gayet iyi miktarlar. yani alan da veren de mutlu. e bunu turkiye pekala yapabilir. hemde cok daha iyisini yaparak, bu sektoru (bkz: offshore development), tamamen domine edebilir. bu yazilim sektorunun temel ekonomoisini gayet iyi kalkindirabilir. bundan sonra kendine ozgu buyuk projelere girmek cok daha kolay olacaktir. neden? cunku isi bilen adam sayisi artacak, eldeki sermaye artacak, dis yatirimcinin guveni artacak vs.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap