855 entry daha
  • arkadaşlar. bu seçimde sonucu en çok merak edilen ve süprize en açık sonuçtur.

    bu ülkede yaklaşık %25-35 lık bir kitle mevcut. kimileri onlara sessiz seçmen diyor , kimileri merkez seçmeni , kimileri de omurgasız..

    kendilerini herhangi bir partiye ve ideolojiye ait hissetmeyen ; o günün şartlarına göre siyasi tercihleri olan kişilerdir.

    bu kitle zamanında menderes'e oy verdi. zamanında bir seçim ecevit'e bir seçim demirel'e oy verdi.. yeri geldi özal'a yeri geldi akp'ye oy verdi..

    bu insanları herhangi bir mitinge götüremezsin , bir bayrak taşıttıramazsın. siyasi bir tartışmaya bile giremez. tartışma siyasi partiler üzerinden değil genel durum üzerinden olur.. herhangi bir partinin ne fanatiğidir ne de düşmanı..kırmızı çizgi devrin akımıdır. (bkz: dip dalga)

    hani hep soruyorsunuz ya sen vermiyorsun , ben vermiyorum kim bu adamlara oy veriyor. işte onlar veriyor. sessiz seçmen..

    2018 türkiye'sinde 16 yıllık akp iktidarı çevresinde gerek çıkar odaklı gerek de fanatizm boyutunda bağlı olan yaklaşık % 35 mevcut. her koşulda chp'ye oy verebilecek % 20 mevcut. % 4-5 mhp tabanlı ve sadece milliyetçi partilere oy veren kitle var , en son olarak da %10'a yakın hdp kitlesi. bunlar kendilerini gönül verdikleri partiye karşı bağlı hissederler. aidiyet duygusu içerisinde mitingine de katılırlar , eşi dostu ikna etmeye de çalışırlar , soru soran anketörlere gururla akp , chp, hdp diyebilirler ..

    ancak sessiz seçmen hep kararsızdır. net bir partisi yoktur. bunu sözlerinden de çıkaramayabilirsin. akp'yi eleştirip akp'ye de oy verebilir. tam tersi de olabilir. eğer meral akşener ekranlarda sönük kalmasaydı bu kitle olduğu gibi iyi parti'ye de kayabilirdi.. ancak bir miktar geçiş söz konusu. ne kadar olduğu hakkında çok da bilgi sahibi değiliz. bu zamana kadar bu kitle akp'ye oy verdi. ancak olası bir ekonomik krizde başta iyi parti olmak üzere akp'den ayrılacaktır bu seçmen..

    akşener ile muharrem ince arasındaki en büyük fark da budur. muharrem ince muhalefeti tek başına konsolide edebilirken , akşener ise akp'nin içinden oy devşirebilir. o yüzden akp akşener'e ambargo uyguluyor.

    not: şimdi diyebilrisiniz. akp akşener'in başkanlığından mı korkuyor. tabii ki hayır. akşener'in 3. parti olacağına eminler. ancak tabanları kıyasladığımızda iyi parti ile akp arasında bir köprü mevcut. ancak bu köprü çift yönlü. erdoğan -diyarbakır mitinginde de görüldüğü üzere- hdp'li seçmenin muharrem ince'ye meyilli olduğunun farkında. kürt seçmenden ümidini kesmiş durumda. olası 2. turda seçimi kaybetmemek için karşı taraftan kendine çekebileceği tek bir seçmen kitlesi var. iyi parti seçmeni. amaç muhafazakar milliyetçi olan iyi parti seçmenini hdp seçmeninin destekleyeceği muharrem ince'ye oy vermektense kandile operasyonlar düzenleyen hatta kandil'e bayrak diken erdoğan'a oy vermelerini sağlamak. hedef bu. ancak en asgari beklenti de seçmenin kafasını karıştırıp sandığa götürmemek..
207 entry daha
hesabın var mı? giriş yap