• geldik nereden nereye. (bkz: david seton) başlığı okunduğu taktirde burayı okumaya başlayabilirsiniz. sandığımdan daha uzun olacak bu başlık.

    david seton, her kimdiyse ve kendisiyle kaçtığı ileri sürülen.,tapınakçılar'a ne olmuş olursa olsun, yeniden de o dönemde tarikat kalıtında hak iddia eden iskoç asilzadeleri için başka bir hazine daha vardı. hem de bu hazine seton'ın ele geçmez subaylar kadrosunu da aşmıştı. fakat ne olursa olsun hali hazırda en azından bir takım tapınakçı ananelerini savunuyordu ve her ne kadar meylederek de olsa bunları, masonluk gibi sonraki örgütlenmelere taşıyacaktı. orijinleri iskoç olmasına karşın bu hazine fransa' da üslenmişti. böylelikle fransa' ya sığınan son stuart'lar gibi mültecilere ve çevrelerinde birleşen, bilhassa tapınakçı orijinli masonluk gibi, bir tür jakobit masonluğa da yol açacaktı.

    jacobite: tahttan indikten sonra ingiltere kralı ıı. james yanlısı; 1688 devrimi'nden sonra stuart'lann destekçisi.

    1314 bannockburn savaşı'nı, takip eden senelerde iskoçya ve fransa, ingiltere'ye olan ortak düşmanlıkları hasebiyle birleşmişler ve yakın askeri bağlar oluşturmuşlardı. 1326' da bruce ve fransa kralı ıv. charles 'daha önceki ittifaklarını' yenileyen bir anlaşma imza attılar. bu ittifak, yüz sene savaşıyla pekiştirilecekti. talihinin en zorlu noktasında, sonradan vıı. charles olacak kralın en büyük erkek çocuğu, iskoçya'ya kaçmayı tasarılıyordu ve şayet jeanne d' arc ortaya çıkıp olayların akışını değiştirmiş olmasaydı bunu muvaffak olacaktı da. jeanne d' arc'ın etkinliklerinde iskoç askerleri ehemmiyetli bir rol oynamışlardı. tanınmış orleans abluka etmesi'nın kaldırılması buna dahildir; ve harbiden vaktin orleans baş rahibi john kirkmichael'ın kendisi de iskoçtu. jeanne d' arc'ın askerlerinin çevreninde toplandığı tanınmış beyaz sancak olan 'büyük sancak' bir iskoç tarafından çizilmişti ve orleans' daki kumandanları arasında sir john stewart ve douglas kardeşlerden ikisi vardı. jeanne d' arc'ın zaferlerinin neticeninde fransa galip çıkmasına karşın, ülke tükenmiş ve düzensizlik içine düşmüştü. iç düzeni, terhis edilmiş paralı askerlerin ve artık çarpışacak düşmanları kalmayan eğitimli askerler güruhunun tehditi altındaydı. başka bir geçim kaynakları olmayan bu daha önceki muhariplerin çoğu, haramiye dönüşüp, şehir dışını tahrip ederek yeni kurulan fakat daha istikrarsız sosyal düzeni bozmakla tehdit ediyordu. neticede, vıı. charles her zaman silah altında bulunacak bir silahlı güç kurmaya yöneldi. aynı zamanda hospitaliyeler kaynaklarını akdeniz' deki deniz operasyonlarına kaydırmışlardı. böylelikle charles'ın ordusu, tapınakçılardan ve roma imparatorluğu'ndan bu yana ilk düzenli ordu oldu.

    şimdi burada durup bir soluklanalım derim. her şeyi idrak edip şöyle bir güzel tekrar altlarını çizerek okuyalım.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap