5 entry daha
  • yunan mitolojisinde tanrıça athena'ya meydan okuyan örümcekler kraliçesi. kibir ve ölümcül özgüvene karşılık gelen bir alt anlam var bu isimde.

    vaktiyle bu şahıs athena'ya meydan okumuş, onla dokuma yarışına girmiş, sonra da tanrıça' nın gazabına uğramış örümceğe dönüşmüştür. hoş hikayenin bazı versiyonlarında kazanan taraf farklı anlatılıyor ya neyse. hikayenin ayrıntılı devamı burda

    ..

    iki gün üst üste evimde aynı aşiretten geldiğini düşündüğüm iki örümcek gördüm. öncekini peçeteye sarıp balkondan aşağı atmıştım. hoş yakalamaya çalışırken birkaç bacağı sakatlandı, ama yaşayacak. bu akşam gördüğüm ise kaçma şansına sahipti ve bir örümcekle aynı evi paylaşma düşüncesine açıkçası sıcak değilim. aklıma kardeşim geldi ve o refleksle sigara paketiyle etkisiz hale getirdim. pc' nin arkasına bir yerlere düştü. milyonlarca yıl boyunca hayatta kalan, belki de sonraki nesillere aktaracağı orijinal genleri olan, hatta belki insan sonrası yerküre' de hayatta kalacak ve böcekli uzay projelerine imza atacak bu gen kombinasyonunu kendi ellerimle yok ettim. vicdanımın fısıldadıkları dışında bir ton flashback yaşadım bu olayla.

    kardeşimde araknofobi var. eşşek kadar adam, ama örümceklerden ödü patlar. ejderha görmüş gibi tepki verir. çocukken onu korkutmak için kağıda örümcek resmi çizer kovalardım. kağıda çizilmiş örümcekten bile korkardı. eski mahallemizde büyüdüğümüz evin bahçesi vardı. türlü türlü örümceklerle karşılaşırdık, bazıları baya büyük ve tüylü oluyorlardı. korkulmayacak gibi değillerdi ya hani.

    gecenin bir vakti bu başlık altında bunca uğraşı vermemin sebebi ise aşağıda;

    arachne kelimesi türkçe arakna olarak telafuz ediliyor. kendi etnik dilim lazca'da ise çok az bir değişimle raxna, türkçe fonetikle rağhna olarak örümceğe karşılık geliyor.

    bunu ilk kez bu gece fark ettim. hoş bunun gibi tonlarca lazca kelimeyle karşılaşıyorum, özellikle mitoloji okurken, grekçe, italyanca, latince. bu duyguyu en son sümer söylencelerinde geçen inanna ile yaşamıştım. türkçe anne, lazca nana ile yaşıyor hala.

    eski anadolu uygarlıklarında geçen mitolojik figürleri kendi etnik dilimde görüyor olmak, küçük bir etnik bir dilde bile hala yaşıyor olması çok güzel bir duygu.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap