80 entry daha
  • yok oluşundaki en büyük sorumlunun world of warcraft olduğu oyun türü.

    oturmuş kültürü ve kendine bağlı oyuncu kitlesi ile piyasayı büyük oranda domine edip, seasonlar ya da orta çaplı değişimler ile yıllarca piyasayı inanılmaz bir yüzde ile domine etti. haliyle, bu şekilde domine edilmiş bir piyasada hayatta kalabilmek için, yeni çıkan ve devrimsel nitelikte olan oyunlar için tek bir yol kaldı. wow killer olmak.

    wow killer dediğimiz kavram, bahsettiğim sebepler dolayısıyla wow'un karşısında durmak için, onun işini bitirmek gerektiğini düşünen insanlar tarafından oluşturulmuş bir terimdir. yeni çıkan ve ümit veren tüm oyunlar wow killer olarak adlandırılır ve sonrasında piyasadan silinir, f2p olarak hayatlarına devam eder.

    yeni çıkmış bir oyunun, neredeyse 20 yıla varacak tecrübesi ile wow'a karşı gelmesini beklemek hayalperestlikti zaten. çünkü oyunun çıkması, oyuncuların alışması, oyuncuların oyun içi taktikler geliştirmesi ve buna alışması zaman isteyen bir süreçti. nasıl bir kafe açtığınızda ilk 6 ay cebinizden harcama yapıp kar etmezseniz, mmorpglerde de durum böyledir. ilk gün sahip olduğunuz oyuncuların yarısından azı ikinci gün oyuna girer, belki de yarısından azının yarısından azı ikinci gün oynar ve bu kalan adamlar kemik kitlenizi oluştururlar. giden oyuncular ise, zaman içinde oturan sistem ve yavaş yavaş oluşan popüleritr treninin dumanını takip ederek geri dönerler. ama dediğim gibi, bu uzun ve zor bir süreçtir.

    sonuç olarak, wow yüzünden yeni oyunlar tutunamadı ve sektörde netedeyse yüzde yüzlük bir wow hakimiyeti sağlandı bir dönem için. arada neverwinter ve soul and blade gibi hype treni ile gelen oyunlar bir süre tahtı sarssa da, pek bir şey değişmedi.

    wow, mmorpg kavramını kendine indirgemeyi başarmıştı. tabii bu entropi, yinr devreye girdi. beklenen wow killer, wow olmuştu. yavaş yavaş, sektörle beraber kendini de öldürdü.

    ve o güzel mmorpg oyuncuları, o güzel savaş bineklerine binip, iş-güç-evlilik diyarına doğru dörtnala yol almaya başladı.

    selam olsun tüm nerdlere, selam olsun paladinlere, selam olsun priestlere, warriorlara, lycanlara, warlordlara, shamanlara, assasinlere. selam olsun!
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap