• yok oluşundaki en büyük sorumlunun world of warcraft olduğu oyun türü.

    oturmuş kültürü ve kendine bağlı oyuncu kitlesi ile piyasayı büyük oranda domine edip, seasonlar ya da orta çaplı değişimler ile yıllarca piyasayı inanılmaz bir yüzde ile domine etti. haliyle, bu şekilde domine edilmiş bir piyasada hayatta kalabilmek için, yeni çıkan ve devrimsel nitelikte olan oyunlar için tek bir yol kaldı. wow killer olmak.

    wow killer dediğimiz kavram, bahsettiğim sebepler dolayısıyla wow'un karşısında durmak için, onun işini bitirmek gerektiğini düşünen insanlar tarafından oluşturulmuş bir terimdir. yeni çıkan ve ümit veren tüm oyunlar wow killer olarak adlandırılır ve sonrasında piyasadan silinir, f2p olarak hayatlarına devam eder.

    yeni çıkmış bir oyunun, neredeyse 20 yıla varacak tecrübesi ile wow'a karşı gelmesini beklemek hayalperestlikti zaten. çünkü oyunun çıkması, oyuncuların alışması, oyuncuların oyun içi taktikler geliştirmesi ve buna alışması zaman isteyen bir süreçti. nasıl bir kafe açtığınızda ilk 6 ay cebinizden harcama yapıp kar etmezseniz, mmorpglerde de durum böyledir. ilk gün sahip olduğunuz oyuncuların yarısından azı ikinci gün oyuna girer, belki de yarısından azının yarısından azı ikinci gün oynar ve bu kalan adamlar kemik kitlenizi oluştururlar. giden oyuncular ise, zaman içinde oturan sistem ve yavaş yavaş oluşan popüleritr treninin dumanını takip ederek geri dönerler. ama dediğim gibi, bu uzun ve zor bir süreçtir.

    sonuç olarak, wow yüzünden yeni oyunlar tutunamadı ve sektörde netedeyse yüzde yüzlük bir wow hakimiyeti sağlandı bir dönem için. arada neverwinter ve soul and blade gibi hype treni ile gelen oyunlar bir süre tahtı sarssa da, pek bir şey değişmedi.

    wow, mmorpg kavramını kendine indirgemeyi başarmıştı. tabii bu entropi, yinr devreye girdi. beklenen wow killer, wow olmuştu. yavaş yavaş, sektörle beraber kendini de öldürdü.

    ve o güzel mmorpg oyuncuları, o güzel savaş bineklerine binip, iş-güç-evlilik diyarına doğru dörtnala yol almaya başladı.

    selam olsun tüm nerdlere, selam olsun paladinlere, selam olsun priestlere, warriorlara, lycanlara, warlordlara, shamanlara, assasinlere. selam olsun!
  • sıkı mmorpg oyuncularını yüksek lisans tezimde soru cevap bölümünde kullanmak isterim. varsa katılmak isteyen mesaj göndersin :)
  • biri bahsetmiş ama biraz farklı şöyle bir tanımı da var:
    many men online role-playing girls *

    edit: imla.
  • haddinden fazla meşhur oyun türü. bu oyunlara yüzbinlerce dolar para harcayan insanlar tanıdım. mesela şu an brutal age isimli oyunda tüm özellikleri maksimuma getirilmiş bir hesabı yönetiyorum. yaklaşık olarak 150k dolar harcanarak fullenmiş bir hesap bu. tabi ki de ben harcamadım bu parayı. kanada'da ikamet eden çinli bir klan liderimizin oluşturduğu bir hesap. uzun zamandır tanışıklığımız olduğu için bu hesabı benim kullanmamı istedi. bu hesabın şöyle bir olumsuz yanı var. hesabı satamazsınız. çünkü bu hesaplar yılların vermiş olduğu arkadaşlıkla oluşturuluyor. bu hesapları sadece düşman klan üyelerinden biri alabilir ama bu da en büyük kalleşliklerden biri olurdu sanırım. yani bir klan var ve klanda insanlar birbirlerine güveniyor yeri geliyor kendi hesabının şifresini başkasına veriyor. insanlar bu oyunlarda dil öğreniyor. yıllarca süren büyük bir işsizliğin birikimidir bu oyunlar. ve bu oyunlarda insanlar tanışıp başka ülkelere gidiyorlar. başka ülkelerden iş buluyorlar. mesajlaşma ağı olduğu için yeri geliyor bu oyunlar suç örgütlerine hizmet ediyor. herkesin bilmediği ama içine girenin çıkamadığı değişik bir çukurdur bu oyunlar...
  • uzun zaman önce silkroadı bırakmış biri olarak tekrar bu türden oyuna başlama hevesim geldi. tavsiye için yeşillendirebilirsiniz
  • world of warcraftın tahtını parlattığı bir oyun alanıdır. o sınırsız evrende içine çekilir, çekilirsiniz.
    sıkılacak zaman bulamayabilirsiniz. çünkü geliştirilen bu dünyayı tamamen gezmek ve bütün questleri yapmak için baya bir yıl belki hiç zaman ayırıp, başaramayabilirsiniz.
    en son eşim counter oynuyordu ki bu oyuna başladı. şuan işe gitmeyip bunu oynamaya çalışıyor. neyseki kaldırma kuvvetim pek kuvvetli * .
  • ne yazık ki kökü kurumuş bir türdür. bunun sebebi yeni nesil oyuncu kitlesinin; sabırsız,hazırcı,aksiyon bağımlısı olması gösterilebilir. günümüzde büyük yapımcı desteğine sahip oyunlar-ki bir mmorpg yapmak için tam olarak bu destek gereklidir- rekabeti ön plana çıkaran ve saymış olduğum özelliklere sahip kitlenin istekleri doğrultusunda şekillendirilen oyunlar olarak ön plana çıkıyor. (bkz: fortnite)
    bu tarz oyunların etki kitlesi çok daha geniş. kozmetik satışlarının oyun içi dengeleri etkilemeyerek, huzursuzluk yaratmadan gelir kapısı olması ve sınırsız sürekliliğe sahip olması başka bir önemli detay. mmorpg tutkunu olan benim gibi yaşı biraz daha olgun kimseleri ise bu konuda eski anılardan başka ayakta tutacak bir yeni bir büyük yapım maalesef imkansız gibi görünüyor.
  • uzun süre elder scrolls online oynadıktan sonra mmorpg macerama mobil tarafta devam ediyorum 2-3 oyun denedim ama çok fazla sarmadı açıkçası. oto olayına tam olarak alışamadım ama sanırım bu platformun doğası böyle.

    instagram'da karşıma 2-3 kere reklamı çıkan yeni bir oyun buldum global versiyonu daha önce yayındaymış ama şimdi türkiye'ye özel bir türkçe server açacaklarından dolayı global versiyonu erişime kapatmışlar. var mı bu oyunu daha önce oynayan? şu an önkayıt döneminde ama denemek istiyorum çıktığında. mobilciler bi bakın hele!
  • topluca online olunan roleplay oyunları diye marjinal bir tanımlama yapılası oyun türü.
    yıllarca türün örneklerinden ultima online oynamış, onun ardından bir süre wow oynansa da uo kadar sarmamış bir neslin evladıyım.
    bu oyunlarda büyü, ışınlanma, gerçeküstü olayların bu kadar maksimize edilmesi roleplay ruhumu rahatsız ettiği için türe yeniden dönüş yapamıyorum, ben dönmedikçe de fantastik öğeler her geçen gün arttırılıyor.
    yok mu mmorrpg (fazladan r, realistik anlamında) oyun bu piyasada
hesabın var mı? giriş yap