4 entry daha
  • sınır dediğiniz şey zorunluluk değildir. türk futbolcu oynatmak istiyorsan elini tutan yok. git altınordu'ya bak mesela. adamlar "tamamen türk olacak futbolcularım"diye bir karar aldılar, iyi futbolcular da yetiştirdiler.

    senin niyetin ne, asıl önemli olan o. ligde şampiyon olmak mı yoksa kulüp ve milli takım bazında uluslararası başarı elde etmek mi?

    niyetin ligde şampiyon olmaksa yabancıyı tamamen yasaklasan da olur. hatta maaş sınırı getir. uefa'nın, fifa'nın kurallarını falan da siktiret, maksat kulüpler batmasın değil mi?

    ama niyetin avrupa kupasında, şampiyonlar ligi'nde, dünya kupasında, avrupa şampiyonasında başarılı olmaksa, yabancı sayısını sınırlayarak bir yere varamazsın.

    milli(!) takımlarda bile ispanya brezilyalı adam oynatıyor. almanya ganalı, faslı, türk oynatıyor. fransa cezayirli, senegalli, fildişi sahilli adam oynatıyor. milli takımda bile sadece kendi ülkeleriyle sınırlı kalmıyorlar. sen kendini sadece türkiye ile sınırlarsan fıfa'ya aldığın gün world-class zorluğunda oyun açmış gibi olursun. kulüp takımlarında iş daha da fena...

    yarışın içinde olman için onlarla aynı şartlarda mücadele etmen gerek. sen oyuncu havuzunu bile isteye daraltıyorsun sınır koyarak. bu ahmakça. bu enayice.

    kaldı ki, daha kendi takımında bir yabancı futbolcudan forma alamayan adam, milli takımda o yabancı futbolcunun olduğu takımı nasıl yenecek? yabancı sınırını kaldırırsanız, o yedekte kalan adama "daha iyi olmaktan başka şansın yok" dersiniz.

    mesela yasin öztekin. yetenekli mi? yetenekli olmasa dortmund altyapısına alınmazdı. ama adam son 3 sezonda "ben yetenekliyim" diye yattı. yabancı sınırı olsa, galatasaray bu yasin'e mahkum kalacaktı. yasin galatasaray'dan kaç para istedi, göztepe'ye kaç paraya imza attı? yabancı sınırı olsa o parayı vermek zorunda kalacaktı galatasaray.

    enes, çağlar, cengiz... bu adamlar yurt dışına gidemeyecekti, çünkü kulüpleri mecbur olan büyüklere 3-4 katına kakalamak için uğraşacaklardı. dolayısıyla kendilerini bu kadar geliştiremeyeceklerdi.

    kulüpler akıllı olmak isterse, gider kuzey afrika'da, iskandinav ülkelerinde, uzak doğu'da genç yetenek avına çıkar, oralardan genç yaşta getirdiği yabancı futbolcuları kendi alt yapılarında geliştirip ülke futboluna yabancı futbolcu olarak ya da gelir olarak kazandırır. kimse kimsenin elinden tutmuyor. yabancı serbestliği size fırsat vermek dışında bir şey vaadetmiyor. yabancı sınırı ise, adı üstünde, sizi kısıtlıyor. biraz ekonomi bilen adam da az sayıda olan şeyin değerinin aşırı artacağını bilir. neden demir değil de altın o kadar pahalı mesela? ikisi de sadece metal oysa... buna cevap bulduğunuzda neden yabancı futbolcu sınırının futbol ekonomisinin dibine yerleştirilen dinamit olduğunu da anlarsınız.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap