8 entry daha
  • kendilerinin bununla ilgili problemi yoksa, bence sorun yoktur.
    insanı doğasından kopartamazsınız, eğer biri herhangi bir şeye inanıyorsa onu bir kenara bırakıp işine koyulup geldiğinde gömleği giyer gibi onu geri olduğu yere koyamaz. insan robot değildir ki, belli bir sistematiğe, kaidelere bağlı kalmak neden bu kadar hayati? şunun yapılmasının neye zararı var, yapılmadığında ne kazanılacak?
    sosyal hayatta din bir etkileşim unsuru, bir bağlantı aracı olsun istenmiyor, anlıyorum. buna sebep olabilecek bazı örnekler de gösterilebilir, evet. ancak bunun uygulanmadığı dönemlerde, insan iş hayatında din olgusunu bir yana koyduğunda, gerçekten toplumda bir direnç oluşmadığını mı düşünüyorsunuz? toplumda direnç oluşmamış olsaydı 'laiklik elden gidiyor' dede,
    bu fikri destekleyen onlarca insan olur muydu? toplumda bir direnç oluştu, geri tepme mekanizması tam olarak böyle hayata geçti. yılların basıncı bir patlamaya sebep verdi ve şimdi kimse kontrol edemiyor. en büyük hata insanların dinlerini, dinsizliklerini, değerlerini nasıl yaşayacaklarına karışmaktır. muhalefet partisi bugün doğruyu söylese bile bu sebeple muhattabı olmayanlarca dinlenmiyor, muhtemelen dinlenmeyecek.
    bir şeyleri değiştirmek onu yasaklamakla olmaz, diye düşünüyordu burada herkes. bundan rahatsız olsanız bile bunu yasaklamak bunu çözmez, olan şeyi yok edemez, ancak üstünü örtersiniz. bir yerde de patlak verir.
    yöntem her şeydir. boş bir fikri bile bir ideal haline getirebilirsiniz kullandığınız yöntemle. insanımız baskıdan yahut fikirden değil, yöntemden etkileniyor, bir şeyi değiştirecekseniz, bir şeyin değişmesini istiyorsanız insanların önüne set çekerek bunu yaptığınızda kalıcı olmadığını anlamanız lazım. kendiniz ge içinde bulunduğunuz çevre toplumun küçük bir bölümü, ne zaman ki tüm toplumu çevreleyerek düşünürsünüz o zaman bir adım ileri gidebilirsiniz.
259 entry daha
hesabın var mı? giriş yap