3 entry daha
  • müminlerin cayır cayır kurban kesip sonrasında yediği günlerin ilk gecesinde izlenmiş, insan yiyenzombi salgını sonrasına odaklanan irlanda dramı.

    zombi saldırısı sonrasındaki toplumsal düzenin yeniden oluşumuna odaklanan ilk yapım olmaması sebebiyle "orijinal" olmadığı gerekçesiyle eleştirilen film.

    muadillerinden the returned, her ne kadar kapitalist piyasanın en temel değerlerinden arz talep ile başlayıp sonrasında facia bir ikinci yarıya bağlaması, the girl with all the gifts'in ise, iki düşman ırk arasındaki düşmanlığın sonunu getirecek melez kahramanın doğması klişesinden yürüyen bir "hayatta kalma" gerilimi olduğu düşünülürse, bu filmin muaddilleriyle tek benzerliğinin "tema" olduğu, bu temadan daha özgün bir yere gittiği yapım.

    zombileşmekten daha çok "zombi olmanın dayanılmaz ağırlığı"na biraz ağır ancak çok da duyguları deşmeden kararında odaklanan bir yapım olmasıyla biraz daha öne çıkıyor. zombiden tekrar insana dönenler kendi "varoluşsal" krizlerini yaşarken, toplumun büyük çoğunluğunun da hiç sektirmeden "iyileşenleri" ikinci - belki de üçüncü - sınıf insan yerine koyması toplumun "varoluş" krizini ırkçılık üzerinden ve "iyileşenlerin" de antifaşist mücadelesini sarihçe anlatıyor.

    elbette bu anlatının mükemmel olduğu söylenemez; saatte 561 mil/sa hızla koşan zombi temposu beklenmese de ağır aksak dram oldukça zorluyor ve öte yandan filmin ikinci yarısına hakim olan, "siyasî" mücadelelerin "kişisel" komplekslere indirgenmesi ve dolayısıyla bireye hasredilmesiyle de toplumsallığından uzaklaşan yapım. fakat film irlanda filmi olunca, mezhep mücadelesi ve bloody sunday üzerinden de okuma ihtimali sunmasıyla tüm dramının ardında bir de tarihsel bir "öteki" hikayesini, farklı bir alegoriyle anlatan zombi temalı sahih dram.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap