5 entry daha
  • sanatin devlet eliyle yurutulmesi gerektigine yurdum halkinin ne kadar cok inandigini gosteren haber olmustur benim icin.

    ben diyorum ki sergi salonlari acalim, kadrolu ressamlar, heykeltraslar, seramikciler vb. alalim. onlar kafalarina gore, canlari ne zaman isterse o sergi salonlarinda eserlerini sergilesinler. sanatci nihayetinde ilhami geldiginde eser verir. bes on yil ilhami gelmese ne gam ne tasa... olabilir. biz paralarini verelim de adamlara.

    sonra sinemacilari da devlet destegi altina alalim. devlet sinema salonlarinda filmlerini gostersinler ozgurce. maas alsinlar, odenek alsinlar. sanati sanat icin yapsinlar. yani bu film tutar mi kaygisi olmadan sanat yapsinlar. biz de gidip ucuz ucuz bunlari izleyelim. devlet sinemasinda filmler 1 milyondan gosterilsin mesela. ne guzel degil mi? hatta nasilsa devletten para aliyorum diye onlar da ilham beklesinler, her yonetmen bes yilda bir kiytirik bir kisa metraj ceksin, biz ayakta alkislayalim.

    fotografcilari da atlamayalim. bunlardan da soyle iki yuz uc yuz kadarini ise alalim. hepsi yakin plan siyah beyaz insan portreleri ceksin. dusunceli yasli adam, gulen kucuk kiz vb. temali milyonlarca siyah beyaz fotografimiz olsun. bedavadan girip her sehirde acilacak bir kac fotograf sergisinde bunlara bakalim. hasbelkader aglayan turbanli sehit anasi ceken olursa kovalim. sittirsin gitsin akpli kadin ceken bezemeng.

    sonra devlet oyku, roman, siir yazarlari olsun. sonra devlet cevirmenleri olsun. bunlarin hepsinin duzenli ellerini opup maaslarini bankalarina yatiralim. calismasinlar, sanat icra etmesinler. ama sanatci sifatini ne sekilde kazandiklarini anlamamis olsak da para verelim.

    hatta son donem gosteri sanatlarina da el atalim. birilerine para verelim, cift kagitliyi cekip devlet salonlarinda hortumla saga sola boya filan fiskirtsinlar, o sirada arkada devlet danscilari takla atsin ve onde devlet tiyatroculari kahkahalar atarak filan kossun. bunun derin sosyal olgulari betimleyen bir sanat eseri oldugu gercegini kim yadsiyabilir? biz bunlari finanse edelim, gosteri sanatcilarina da para verelim.

    sanatimiz sanatcilarimiza para veremedik diye bu durumda. sanatciyi devlet destegi ile sanat yapmaya yonlendirelim. kimsenin izlemeyecegi bes para etmez eserleri devlet desteklesin. bu halk kaliteden anlamiyor efendiler. tabii ki siz ulvi yaratiklarsiniz. tiyatrocusunuzdur ama devamli diliniz de surcer, opera sanatcisisinizdir entonasyonunuz da bozulur, balerinsinizdir kilo da alirsiniz,ressamsinizdir ama renk korusunuzdur... olur bunlar. devlet baba size yardim yapsin. gokten zembille indiniz siz.

    izlenebilir bir eser yaratmak icin finansman arayip duran, calisan didinen insanlar sanatci degil. onlarin yaptiklarina bok atin. siz tunctan heykeller gibi sonsuza kadar devlet destegi ile olumsuz olun. devlet baba sizi korusun. halk anlamiyor yaptigim sanati, diye o bar benim bu cafe senin geyik yaparak gezerken cebinizde paraniz olsun.

    bir seyi yapiyorsak adam gibi yapalim. ama butun bunlari yaparken bu insanlarin tamamen bizimle ayni goruste olduklarindan emin olalim. akp'yi ya da bizim sevmedigimiz baska partileri destekleyen adamlar olmasinlar. sanatci bizim ideolojimizde olsun. ne bileyim tasavvufcularin muhtemel akp sempatizani oldugunu, hattatlarin da keza bunlari destekledigini dusunelim. bunlarin paralarini keselim, atalim bunlari. turbanli ressam, seramik sanatcisi vb. olmaz zaten. onlari kesinlikle almayalim...

    sanatci icinden tasani yapar. ornegin devlet onu elazig'da sanatini icra etsin diye gorevlendirmis olabilir ama adamin orada sanat yapasi gelmiyordur da izmir'de korfez'e karsi sanat yapmasi gerekiyordur. birakalim nerede cani istiyorsa orada yapsin. elazig'in halki sanat gorecek de ne olacak? o gakkoslar ne anlar sanattan. cani nereye isterse oraya gitsin sanatci. onca doktor, ogretmen, hakim, savci... devlet memuru olmalarindan kelli yurdun dort bir yanini dolasmak, vatan topraginin her karisini bir tutmak zorunda olabilir. ama sanatci ustun olandir. yurdumdaki diger devlet memurlarinin tamaminin ustundedir.

    sonra biri gelip de carpikligi gorurse gidelim milletvekillerine camur atalim. onlar bir donem milletvekilligi yaptiklari halde emekli maasi filan da aliyorlar ya. onlara bok atalim. milletin vekili olmus milleti temsil etmissin. senin rusvet almaman lazim. isin kotusu milletvekilligi disinda is yapmaman ve buna ragmen elinin her yere yetmesi lazim. ama olsun. sen kimsin ki maas aliyorsun? sanatci kim sen kimsin, herkes haddini bilsin.

    hastasiyim sanatin, sanatcilarin. onlarin hepsi bir cicek. devlet korumasinda olsunlar.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap