150 entry daha
  • sonda söylemem gerekeni başta söyleyeyim: now we are free.`:böylelikle siz okurken işitme duyunuza da hitap etmiş olurum.`

    --- spoiler ---

    genel olarak, değerlerine göre yaşayan iyilerin, kazanmak için sadece yaşamalarının yettiğini, kötülerin zaten ihtirasları yüzünden kaybedeceğini anlatan, ne kadar izlersem izleyeyim hep izlemekten zevk alacağım*, ve konuştuğum çoğu kişinin de bu düşünceyi paylaştığı filmdir. kanımca bu filmi bu kadar sevmemizin nedeni insan olarak adalete olan açlığımız ve filmin sonunda adaletin yerini bulmasıdır.

    konu olaraksa; önce babası marcus aurelius'u katlederek babasından iktidarı çalan, babasının sadık askeri general maximus'un* ve ailesinin ölüm emrini veren ve senato'yu kaldırıp monarşiye dönmeyi amaçlayan commodus'un karşısında, eşinin ve çocuğunun intikamını alan ve aurelius'un son isteği olan yönetimi roma halkı'na* verme hayalini gerçekleştiren general maximus'un hikayesini konu alır. temsil edebildiği kadarıyla senato, parantezini açtım çünkü filmde siyasetin zengin işi olduğu eleştirisi de yapılıyor.

    gelelim filmi güzel kılan bazı detaylara;

    evden uzaklardayken evimi özlediğimde benim de aklıma gelen kısmıyla başlayayım. aurelius, barbar cermenlerle olan şavaş kazanıldıktan sonra general maximusa sorar: ''roma'nın en büyük generalini nasıl ödüllendirebilirim?'' soru karşılığında general maximus'un ''evine göndererek'' cevabı isteyebileceği onca şey varken bağlı olduğu eşine, çocuğuna kavuşmak istemesi, evini ona anlatırken bile sanki oradaymış gibi müthiş betimlemesi, hissetmesi, hissettirmesi ve bir de izlerken gurbetteyseniz acayip şekilde duygulandırır.

    aurelius'un kızı lucilla'nın, maximus'a olan aşkını anlatırken "senle olmadığım her an yalnızım" demesi kanımca aşkın en güzel tanımı olmaya aday olur.

    maximus'un silah arkadaşı olan ve karısı ve çocuğunun ölüm emrini uygulatan quintus'un, finalde arenada maximus'la savaşan commodus askerlerden kılıç istediğinde askerlerine kılıçlarını kınlarına sokmalarını emretmesi sanki insanın kendisi arenada savaşıyormuşçasına insanı sevindirir.

    asker demişken; general maximus, ben sadece roma için çalışırım diyerek hiçkimseye ve hiçbir ideolojiye köpeklik etmeyeceğini söylerken bize ideal askeri de göstermiştir.

    aurelius'un saydığı kendisine göre 4 ana erdem; bilgelik, adalet, metanet ve ölçülü olma, commodus'ta bulunmamasına rağmen, commodus'a "senin oğul olarak hataların benim baba olarak başarısızlığımdır." demesi tam bir babalık dersidir. ve yönetim açısından yetersiz gördüğü oğluna roma'nın yönetimini vermemesi de liyakat'a ne derece önem verdiğini gösterir.

    roma halkının sporla/festivalle oyalandırıldığı, halkı oyalamanın o zamanda da bir iktidar tekniği olduğu filmde açıkça gösterilir.

    müthiş müziklerinin yanında sevdiğim dolunayın da en güzel gösterildiği filmlerden diyebilirim.

    son olarak maximus'un başakların arasında ailesine yürüdüğü son sahneyle muhtemelen ağlamayan yoktur.
    --- spoiler ---

    strength and honour sevgili suserlar.

    edit: liyakat kısmı eklendi.
167 entry daha
hesabın var mı? giriş yap