104 entry daha
  • 1953’te adıyaman besni’de dünyaya gelen, ezbere bildiğimiz onlarca şarkının ezbere bilmediğimiz ismidir ali tekintüre. arabeskin müzikal şairidir.

    tanıdığımız şair veya müzisyenlere pek benzemez tekintüre. hayatı boyunca hep arka planda kalan bu büyük sanatçı genç yaşta istanbul’a gelir. birkaç işte çalıştıktan sonra askere gider. askerdeyken bunaldığı bir gece “tanrım beni baştan yarat” şiirini yazar. askerlik biter. askerden dönünce klasik türk müziği bestekârı ve tambur ustası muzaffer özpınar ile yolları kesişir. 70’li yıllardır. türkiye’de arabesk rüzgarları henüz esmemiş, halk müziği ve sanat müziği hala etkindir. özpınar’ın bestelediği bu şiiri, emel sayın gibi ünlü bir isim seslendirir. ali tekintüre’nin adının belli çevrelerde anılmasını sağlar. ama tekintüre henüz tanınmayan gizemli, genç bir müzisyen ve şairdir. müzik çevrelerinde çok ses getiren bu eser ile ali tekintüre yeni isimlerle tanışmaya başlar.

    1978 yılında dilek taşı sinema filmi için sözlerini yazdığı 'dilek taşı' şarkısı gülden karaböcek'e şöhretin kapılarını açar ve sadece şöhretin kapılarını açmaz daha sonra yazdığı “sürünüyorum” aynı zamanda statlarda tezahürata dönüşür ve ali tekintüre bir anda ünlenir.

    70’li yılların sonu 80’li yılların başıdır ve türkiye’deki siyasî bunalımla birlikte müzik anlaşı da iyiden iyiye değişir. arabesk şarkılar her yerde çalınmaya başlar ve arabesk hayatın bir parçası olur. bezgin ve ekonomik sıkıntı yaşayan taşra insanları iyiden iyiye arabeski hayatının merkezine koyar. işte tam da bu dönemde tekintüre’nin yıldızı parlar. her yer şarkı pazarlığı yapacak hale gelir. ali tekintüre’den şarkı almak isteyen sanatçılar birbiriyle küsecek dereceye gelir. herkes onu konuşur, halk hariç...

    benim için üzülme albümünde kendisinin de seslendirdiği “kadehi şişeyi kırarım bugün” , “bir avuç gözyaşı”, tatlıses’in seslendirdiği “canım dediklerim”, “hepsi geçer” , “seni yakacaklar” , “acı gerçekler”; müslüm gürses’in seslendirdiği “hangimiz sevmedik” “aldanma çocuksu mahsun yüzüne”, “senden vazgeçmem” gibi şarkılara imza atarak orhan gencebay, bergen, ferdi tayfur, bülent ersoy, muazzez ersoy, zeki müren, adnan şenses emrah, mahsun kırmızıgül, özcan deniz, neşe karaböcek, cengiz kurtoğlu, ebru gündeş gibi isimlerle çalışmış ve arabesk rüzgarının omurgasını oluşturmuş ismi az bilinen sanatçılardandır.

    bir kasedin içindeki söz-müzik kısmına bakanlar ve bu çevrede onun eserlerini okumak için sıraya girenler hariç maalesef tanımazlar ali tekintüre’yi.

    yaklaşık 1500 eseri kaset ve cd`lerde okunan tekintüre’nin 10 adet şiir kaseti vardır. ve maalesef kanser tedavisi gördüğü istanbul onkoloji hastanesinde 15 aralık 2017'de 64 yaşında istanbul'da hayatını kaybetmiş, 17 aralık 2017'de karacaahmet mezarlığı'na defnedilmiştir.

    şarkıları ezbere bilinen ama ismi ezbere bilinmeyen bu büyük yeteneği saygıyla anıyorum.

    bonus: her sevgide bin ah ettim(terk etmek ne kadar kolay) benim için en muazzam arabesk şarkılardan biri olan bu eseri tatlıses'ten dinlemek için
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap