22043 entry daha
  • çarmıhta gerilme

    antik dönemde çarmıha germe yaygın ve sık uygulanan bir
    idam şekliydi; persler, hintliler, asurlular, iskitliler, romalılar ve
    yunanlılar tarafından kullanılıyordu. hatta yahudiler bile çarmıha germe uygulaması yapardı; bu cezadan rabbinik kaynaklarda defalarca bahsedilir. çarmıha germenin çok yaygın olmasının nedeni, çok ucuza mal olmasıydı. neredeyse her yerde yapılabilirdi; gereken tek şey bir ağaçtı. işkence günlerce sürebilirdi ve bunun için bir işkenceciye ihtiyaç yoktu. çarmıha germe prosedürü-kurbanın asılma şekli-tamamen idamı gerçekleştiren kişiye kalmıştı.

    kimileri baş aşağı duracak şekilde çivilenirdi. kimileri kazığa
    oturtulurdu. kimilerinin başına çuval geçirilirdi. çoğu çırılçıplak
    soyulurdu. çarmıha gerilmeyi devlet tarafından uygulanan bir ceza olarak gelenekselleştiren roma olmuş, özellikle eller ve ayakların haç şeklinde bir düzeneğe çivilenmesi konusunda bir tutarlılık oluşturulmuştur.

    roma imparatorluğu'nda çarmıha gerilme o kadar yaygındır
    ki, cicero "şu bela" şeklinde bahseder. halk arasında, "haç"
    (crux) kelimesi "git kendini as" anlamına gelen, sık kullanılan ve argo bir söz haline gelmiştir.

    ancak, çarmıha germenin bir ölüm cezası olduğunu söylemek
    doğru olmayacaktır çünkü çoğu durumda kurban önce öldürülür, daha sonra çarmıha çivilenirdi. çarmıha germenin amacı suçluyu öldürmekten çok devlete karşı gelecek olanlara ibret olmasını sağlamaktı. bu nedenle, çarmıha germe işlemleri her zaman halka açık yerlerde, kavşaklarda, tiyatrolarda, tepelerde ya da yüksek düzlüklerde, halkın bu vahşi olayı görmemesi mümkün olmayan yerlerde gerçekleştirilirdi. suçlu öldükten çok sonra bile haçta asılı bırakılırdı; çarmıha gerilenler neredeyse hiçbir zaman gömülmezdi.

    çarmıha germenin amacı suçluyu küçük düşürmek ve şahit olanları da korkutmak olduğundan, ceset köpekler tarafından yenmesi ve kuşların kemikleri temizlemesi için asılı bırakılırdı. daha sonra kemikleri bir çöp yığınına atılırdı; isa'nın çarmıha gerildiği yer olan golgota, adını bundan almıştı: kafatası yeri.

    basitçe ifade etmek gerekirse, çarmıha germe roma açısından sadece bir ölüm cezası değildi; imparatorluğa baş kaldıranların başına ne geleceğini halka sezar 'dan başka kralımız yok hatırlatma aracıydı. bu nedenle sadece en büyük siyasi suçlar için uygulanıyordu: vatana ihanet, isyan, isyana teşvik, haydutluk.

    (bkz: reza aslan) <'zelot' adlı kitabından, sayfa 203>
19719 entry daha
hesabın var mı? giriş yap