535 entry daha
  • türkçesi erteleme olan, fakat önceden söylendiği gibi tam olarak bu karşılığı vermeyen terim.

    kişisel deneyimime gelecek olursak, yapılması gereken bir işe olan motivasyonun mevcut şartlarda oluşmaması, bu şartları oluşturmak için konuyla alakasız bir sürü iş yapılması olarak tanımlayabilirim. yani hali hazırda bir motivasyon olması lazım ki bunu yaratmak için uğraşmayalım.

    mesela para çoğu zaman güzel bir motivasyondur, çünkü fiziksel bir varlığı vardır ve karşılığında bir şey elde ettiğini hissedersin. "evde çalışamıyorum ya" deyip kafeye veya kültür evi tarzı mekanlara gitmek de çoğu zaman bu motivasyonun çabuk oluşmasına yardım eder.

    bunun yanında "bunu bitirirsem çok güzel bir hayatım olacak" tarzı söylemler motivasyon yaratmakta yetersiz kalır (en azından benim için böyle). çünkü ortada somut bir gerçek yoktur ya da bu tip söylemler o anki hevesini artırmaz. hatta bu tam tersine konudan iyice sapmaya bile sebep olabilir.

    "çalışmadan önce odamı toplarsam daha güzel bir ortam yaratırım."
    "kıyafetler de iyice birikmiş, bunları da yıkayayım."
    "bir de güzel bir kahve yapayım. yok yok evdeyim zaten çay demleyeyim."
    "başlamadan hatunu da arayayım sonra unuturum falan."

    bunların hepsini çalışmaya başlamak için yaptık. motivasyonumuz gelecekte daha güzel bir hayata kavuşmaktı, ama bütün bunları yaparak zaten kavuştuk. öte yandan işimize hiç bakmadığımız için o kaldı. belki şöyle bir motivasyon cümlesi daha etkili olurdu: "akşam hatunla buluşacağım, öncesinde şunu bitireyim." şimdi ne oldu, işin hemen sonrasına hatunu koyduk. yani ortada somut ve motive edici bir kavram oluştu. böylece başka işlerle uğraşmak yerine doğrudan işimize odaklanma şansımız doğdu.

    tabii bu dediklerim teslim tarihi yakın zamanda veya hiç olmayan işler için geçerli. bunun yanında procrastination sahibi insanlar için en kesin çözüm deadline'dır. teslim tarihi yaklaşan işler için seve seve motive olunur ve iş bitirilir. eğer teslim tarihine uzak işlere hiçbir şekilde odaklanamıyorum diyorsanız işin belli bölümleri için deadline koyun ya da sizden yetkili bir insanın koymasına izin verin.
235 entry daha
hesabın var mı? giriş yap