8 entry daha
  • insan anatomisine yaptığı katkı tartışılmayacak kadar önemli ama bir o kadar da önemli yönü insan psikolojisine etkisidir.

    doğa insanı iki ayak üzerinde durmaya zorlandığında ve insan bunu başardığında bunun anatomik sonuçlarına katlanmak zorunda kaldı. yer çekimine karşı koymak zorunda kaldı, ağırlık merkezi kalça kemiğine kaydı ve denge sağlayabilmek için vücudunda birçok değişiklik oldu. insan kendi ağırlığını taşıyabilmek için zorlandı. dişide gebelik süresi hem hayatta kalma çabaları, hem de anatomik olarak yaşanan değişiklikler sebebiyle azaldı.

    gebelik süresi kısalınca doğacak olan yavrunun da gelişimi daha geriden başlamış oldu. birçok canlının yavrusu doğumdan birkaç dakika sonra yürümeye başlarken insan yavrusunun beyni henüz gelişmemiştir ve anne karnından kolayca çıkabilmek için bıngıldaka sahiptir örneğin. buraya kadar bazı yönlerden anatomik olarak açıklayabildik. ya psikolojik olarak?

    hayat şartları çetindi ve o dönemki kadınlar günümüzde yaşayan birçok kadın gibi piremses değildi. henüz gelişmemiş ve peşinden gelemeyen * yavrunun doğumundan hemen önce ve hemen sonra çalışmak, yiyecek bulmak, barınak bulmak ve hızla değişen hayat şartlarına uyum sağlamak zorundaydı. ve anne bütün bunları yaparken henüz gelişmemiş yavruyu kaynanasına bırakamıyordu. yeni doğmuş bir annenin bebeğiyle birlikte hayatta kalması çok zordu ve ihtiyaç duyulan şey ise bir babaydı.

    baba en az anne kadar becerikli, güçlü ve güvenilir olmalıydı. bir kişi bebeğe bakarken bir kişi de karınlarını doyurmalıydı. erkekler genlerini aktarabilmek için yani çiftleşebilme şansını arttırabilmek için diğer erkeklerden daha güçlü, becerikli ve daha gösterişli olmak zorundalardı.

    kadınlarsa en “iyi” erkekleri seçmek zorundaydı. çünkü genlerini bir sonraki nesillere aktarabilmek için az sayıda fırsatları vardı. o yüzden de bunu yavrularının daha uzun süre yaşamasını sağlayacak biriyle yapmaları çok mantıklıydı. ama aynı zamanda bu “iyi” erkeklerin kendilerini seçmeleri için kendilerinin de hemcinsleriyle rekabet etmeleri gerekiyordu.

    yani insanda cinsel seleksiyonun kökeninin büyük bir bakımdan bipedalizme dayandığını söyleyebiliriz.

    günümüzde kas geliştiren, daha çok para ve daha çok gösteriş için çabalayan erkeklerin, yine güzelliklerine ve gösterişlerine aşırı özenen kadınların içgüdüsel motivasyonlarının bu ilkel duyguya dayandığını da söyleyebiliriz. :)

    eyyy aşk, sen ne kadar ilkelsin. :)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap