5 entry daha
  • "parası olanın allahı olmaz" sözünden yola çıkılacak olursa birayı yapan ve satan milletin kim olduğu elbette mühim değildir..lakin gelinen süreç içerisinde "markalaşmak" denilen kavram etrafında milli benlikler biranın özüne katık olup arz-ı endam edildiklerinden, yani sömürünün araçlarından biri haline geldiğinden iki defa düşünmek lazım konu hakkında kelam etmeden önce. kürtlerin de çekmiş oldukları acılar üzerinden, ülkesiz-mazlum tavır üzerinden kendilerini dünyaya pazarlama çabası içinde boğulmaları anlayışla karşılanamaz. bu fırsatçı girişimcilik diasporada oturduğu yerden para kıracakken, halepçe'de annesinin koynunda ölen bebenin acısını nasıl olur da meta haline getirip satabilir diye sorası geliyor insanın..

    emeğin yabancılaşması'nın ötesinde, "insani olan acının yabancılaşması"na neden olacak ve sonu gelmeyen sömürü tahhakkümünde bir halka olmaktan kurtulamayacaktır bu `kürt birası.. kürtler, sırf onyıllardır inkara gelinen mevcudiyetlerine bir anlamda cevap veren bu birayı kendilerinin olarak benimsemek zorunda değillerdir ayrıca..içkiyi ağzına dahi sürmeyen ve bu bağlamda bağnaz olan bir toplumun kendi bünyesinden çıkarmamış olduğu zorlama bir ürünü acıdan başka katacak bir şeyi yok diye marka içine "insani acıyı sömüren undurlar" katarak marka stratejisi oluşturması çirkindir..

    irlanda'nın guinesse markası var ise, ve bu irlanda'nın kültürü içinde olduğundan adamlar yüzyıllardır içe içe biranın siyahına tav olduklarındandır..yoksa birilerinin çıkıp irlanda mırrasını pazarlama çalışmaları yüzünden değildir asla..
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap