5 entry daha
  • türkçesini bilmediğim bir ses fiziği/mühendisliği tabiri. birisi söylerse doğru yerine taşırız. time envelope ya da envelope olarak da geçer.

    ses'i oluşturan ses rengi (bkz: timbre)'ı oluşturan parçalardan biri. bir sesin ortaya çıkış ve yokoluş sürecinin matematik fonksiyonunu tanımlar. beynimiz duyulan sesleri ayırt etmek için bu bilgiyi kullanır. örneğin bir gitar teline vurulduğunda ortaya çıkışı ve yok oluşu arasında yumuşak bir geçiş vardır. aynı notayı davul ziline vurduğumuzda ise ani bir ortaya çıkış ve sonrasında kendine özgü sık inişli çıkışlı bir yok oluş duyarız. bu iki ses arasında dalga frekansları arasında da büyük bir fark görülür.

    insan beyni doğuştan itibaren bu sesleri yaşayıp öğrenerek sınıflandırır. uzayıp giden bir kedi miyavlaması ile kesik kesik gelen bir kuş ötüşü arasındaki fark attack and decay'in ta kendisidir.

    adsr nalog bir ses dalgası olarak ifade edilebilir. sesin ilk ortaya çıkışı ve sonrasında azalarak duyulmaz hale gelişi kaba bir grafik olarak çizilirse oldukça detaysız-kötü bir sonuç, çok ince değişimleri bile yakalayan bir grafik yüksek bir ses kalitesi sunar. bu yüzden timbre'ın önemli bir parçasıdır.
hesabın var mı? giriş yap