• furkan suresi 38, 39 ve 40. ayetlerde bu kavimden şöyle bahsedilmektedir:

    "ad'ı, semud'u, ress halkını ve bunlar arasında birçok nesilleri (yok ettik). biz (onlardan) her birine örnekler verdik ve her birini darmadağın edip mahvettik. andolsun, onlar, üstüne felaket yağmuru yağdırılmış bulunan o ülkeye uğramışlardır; yine de onu görmüyorlar mıydı? hayır, onlar dirilmeyi ummuyorlardı. "
    (bkz: sadakallahulazim)

    http://www.dunyahayati.com/uygarliklar.html adresinde semud kavmi ile ilgili şöyle bir açıklama mevcuttur:

    allah'ın dinine karşı gelmelerinden ve azgınlıklarından dolayı allah tarafından helak edilerek yok edilen topuluklardan biri de semud kavmidir. kuran'da bildirildiğine göre semud kavmi, gücü ve zenginliği olan, birçok sanat eserine sahip bir topluluktu. semud kavminin bu özelliklerini bildiren ayetler şöyledir:

    (allah'ın) ad (kavminden) sonra sizi halifeler kıldığını ve sizi yeryüzünde (güç ve servetle) yerleştirdiğini hatırlayın. ki onun düzlüklerinde köşkler kuruyor, dağlardan evler yontuyordunuz. şu halde allah'ın nimetlerini hatırlayın, yeryüzünde bozguncular olarak karışıklık çıkarmayın. (araf suresi, 74)

    bir başka ayette ise semud kavminin içinde yaşadığı ortam şöyle tarif edilmektedir:

    "siz burada güvenlik içinde mi bırakılacaksınız?"
    "bahçelerin, pınarların içinde,"
    "ekinler ve yumuşak tomurcuklu göz alıcı hurmalıklar arasında?"
    "dağlardan ustalıkla zevkli evler yontuyorsunuz." (şuara suresi, 146-149)

    bu yaşadığı refah ortamı içinde şımaran semud kavmini allah'ın azabı ve ahiret hayatı ile uyarıp korkutması için allah, hz. salih'i elçisi olarak görevlendirmiştir. hz. salih kendi kavmi içinde tanınan biridir ve kavmi onun, kendilerini içinde bulundukları sapkınlıktan uzaklaşmaya çağırması karşısında şaşkınlığa düşmüştür. salih peygamber'in anlattıklarına halkın çok az bir kısmı uymuş ve çoğu ise anlattıklarını kabul etmemiştir.

    hz. salih'i inkar edenlerin başında kavmin önde gelenleri vardı ve bu kişiler sahip oldukları maddi güce dayanarak peygamberlerine karşı düşmanca bir tavır takındılar. hz. salih'e inananları güçsüz duruma düşürmeye, onları baskı altına almaya çalıştılar. hz. salih'in kendilerini allah'a ibadet etmeye çağırmasına öfke duyuyorlardı. bu öfke sadece semud halkına özgü de değildi aslında; semud kavmi, kendisinden önce yaşayan nuh ve ad kavimlerinin yaptığı hatayı yapıyordu. bu nedenle kuran'da bu üç toplumdan şöyle söz edilir:

    sizden öncekilerin, nuh kavminin, ad ve semud ile onlardan sonra gelenlerin haberi size gelmedi mi? ki onları, allah'tan başkası bilmez. elçileri onlara apaçık delillerle gelmişlerdi de, ellerini ağızlarına götürüp (öfkelerinden ısırdılar) ve dediler ki: "tartışmasız, biz sizin kendisiyle gönderildiğiniz şeyleri inkar ettik ve bizi kendisine çağırdığınız şeyden de gerçekten kuşku verici bir tereddüt içindeyiz. (ibrahim suresi, 9)

    semud kavmi salih peygamber'e karşı gelmekte kararlıydı, hatta onu öldürmek için plan dahi yapıyorlardı. dünya hayatının geçici süsleri ile aldanarak bunların hiçbir zaman yok olmayacağını zanneden semud kavminin önde gelenlerini, salih peygamber "siz burada güvenlik içinde mi bırakılacaksınız?" (şuara suresi, 146) sözüyle uyarmıştır. gerçekten de bu kavim, allah'ın kendilerine vereceği azaptan habersiz olarak azgınlığını şiddetlendirmiştir. ve hz. salih'e "ey salih, eğer gerçekten gönderilenlerden (bir peygamber) isen, vadettiğin şeyi getir, bakalım" (araf suresi, 77) diyebilecek kadar inkar ve kibirde ileri giden bu topluluğa hz. salih, allah'ın kendisine vahyetmesiyle, üç gün içinde helak olacaklarını bildirmiştir. (hud suresi, 65)

    nitekim gerçekten de hz. salih'in uyarısı gerçekleşmiş ve semud kavmi helak edilmiştir:

    o zulmedenleri dayanılmaz bir ses sarıverdi de kendi yurtlarında dizüstü çökmüş olarak sabahladılar. sanki orada hiç refah içinde yaşamamışlar gibi. haberiniz olsun; semud (halkı) gerçekten rablerine (karşı) inkar etmişlerdi. haberiniz olsun; semud (halkına allah'ın rahmetinden) uzaklık (verildi.). (hud suresi, 67-68)

    yeryüzünda yaşamış hangi kavim olursa olsun, ne kadar büyük bir zenginlik ve ihtişama sahip olduğuna bakılmaksızın, azgınlık gösterdikleri takdirde allah tarafından helak edilmişlerdir. bugün, semud kavminden, peygamberlerini öldürmeye varacak kadar azgınlaşan insanların ne elde ettikleri mallarından, ne de güçlerinden hiçbir eser yoktur. isimleri dahi bilinmeyen bu insanların yaşamı, tüm diğer inkarcılar gibi cehennem hayatıyla son bulmuştur. bu, her insanın ibret alarak düşünmesi gereken bir sondur.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap