17 entry daha
  • doğrusu; `türkiye'nin dünyada vergi adaletsizliğinde birinci olması` olan durum.

    basit bir analoji kuralım;

    a ülkesi ve b ülkesi olmak üzere iki ülkemiz var, bu iki ülke de 10 kişilik bir nüfusa sahip. vergi toplanacak;

    a ülkesi herkesten 2 lira toplasın, sonuç; 20 tl'lik bir vergi geliri. bu 20'tl'yi 10 kişinin refahı için harcıyor.

    b ülkesi ise bu 10 kişiden 2'si yandaş işadamı olduğu için onlardan hiç vergi toplamıyor. geri kalan 8 kişiden yakalayabildiği ya da seçim önce vergi affıyla affetmediği 3'ünden 5'er tl vergi topluyor, toplam 15 tl gelirin 5 lirasını işe yaramaz saçma sapan projelere harcayıp projelerin parasını cebinden veren mükelleflere "çalışkan hükümet" propagandası yapıyor. 5 lirasını kendisine ve yandaşlarına yolsuzlukla aktarıyor. kalan 5 lirayı da "sosyal yardım" adı altında kendisine daha fazla oy veren kesimlere ulufe olarak dağıtıyor ki oylarını korusun.

    sonuç? a ülkesindeki adam 2 lira vergi verirken ve devleti 20tl vergi gelirini sakin sakin elde ederken, b ülkesindeki vergi kaçırmayan "kolay balıklar" 5 lira ağır vergi veriyor ki hükümet, onun yandaşları ve oy verenleri beslenebilsin. b ülkesinin hükümeti sadece 15 tl vergi geliri elde edebiliyor, onu da haksız vergi afları, kaotik vergi sistemi ve adaletsiz "kim kimi kazıklarsa yanına kar kalır" mantalitesiyle yapıyor.

    ve sen de güzel kardeşim, haklı olarak, a ülkesindeki gelirdaşın 2 tl vergi verirken senin verdiğin 5 tl vergiden yakınıyorsun. sadece verdiğin vergilerle beslediğin kim bilir kaç insan var, onun için çalışmaya devam...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap