4 entry daha
  • istanbul’un işgal edilmesiyle, son işgalci kuvvetlerin ayrılması arasında geçen dörtbuçuk yıl.

    bazı detaylar var tarihi olarak aslında istanbul’a giren ilk işgalci kuvvet ingiliz değil götü boklu bir moruk fransız komutanı, onun yediği bokları geçelim. son ayrılan kuvvet ingiliz ordusu.

    bu tabir “mütareke yılları” büyük savaş’ta yenilmiş (büyük savaş tabiri önemli, savaşlar ikiye ayrılır: büyük savaş ve ikinci dünya savaşı, yani birinci dünya savaşı diye birşey yoktur aslında, literatür olarak, tarih bilimi olarak) osmanlı devletinin başkentinin düşman tarafından işgal edildiği yılları tanımlar. şöyle düşünün: kaymakamlık, vilayet binalarında türk bayrağı görüyorsunuz ya, yanında bir de ingiliz bayrağı olduğunu hayal edin (ananızın tecavüze uğradığını hayal etmek nasılsa öyle birşey, kadir mısıroğlu ve onun elini öpenler hariç). böyle geçen bir dörtbuçuk yıl yaşadı istanbul.

    bukadar dramatize (hepsi gerçek) ettikten sonra aslında benim bahsetmet istediğim şey: berberler!

    berber deyip geçme, sanırım birkaç filme de konu oldu, ittihatçı istanbul berberleri! bunlar mustafa kemal’in gizli teşkilatının adamlarıdır. ittihatçı deyip geçme, yeminli adamlardır bunlar, görev için ölür ve öldürür bunlar.

    evet berberler. bence boynunuzu elinde ustura olan bir adama uzattığınızda, onun ittihatçı olup olmayacağını bir düşünün derim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap