2 entry daha
  • osmanlı imparatorluğu'nun son roma devletini almasıdır.

    padişah sultan mehmed, konstantiniyye'yi aldıktan sonra gözünü artık son roma mirasçısına dikmişti. mehmed'in en büyük isteği roma'yı tekrardan canlandırmak ve kendisini roma imparatoru ilan etmekti. doğu roma'nın başkentini artık almıştı. sıra son roma devletini almaktaydı. bu devletten sonra en büyük hedefi roma şehri olacaktı.
    1461 yılında ordusuyla yola çıktı mehmed, trabzon imparatoru david komnenos ise onun sahil tarafından gelmesini bekliyordu. mehmed donanmasını sinop'dan ayırıp trabzon'u kuşatmak için gönderdi. kendisi ise sivas ve gümüşhane üzerinden gelmeye başladı.

    tabii bu yol çok sarp bir yol ve ormanlık bir araziydi. o sıralar ismi haldia olan gümüşhane halkı osmanlı ordusuna gerilla taktiğine benzer bir taktikle saldırıyordu. halk osmanlı ordusunu istemiyordu. bir süre sonra aşırı yağmur yağmaya başladı. çamur atların bacaklarını bile geçmişti. artık osmanlı askerleri moralmen dağılmaya başlamış ve geri dönmek istiyordu. mehmed askerlerin ücretlerini artırarak biraz daha dayanmalarını sağlamak istedi. önden giden 2 bin kişilik öncü kuvvet trabzon güçleri tarafından yok edilmişti bile. osmanlı ordusu yolda bir sürü kayıp verdikten sonra nihayet trabzon'a ulaştı ve kuşatma başladı.

    kuşatma toplam 28 gün sürdü. david akkoyunlulardan yardım gelmesini bekliyordu ayrıca avrupa'ya da bir sürü yardım dileklerinde bulundu. zaten doğu roma yeni yıkılmıştı ve avrupa yardım etmemişti bile. trabzon'u da kimse umursamadı. trabzon güçleri ara ara kale kapısını açıp akınlar düzenlese de. kalabalık osmanlı ordusu karşısında boşa bir çabaydı.

    david komnenos en sonunda halkının ve kendi canının bağışlanması şartıyla şehri teslim etmeye kabul etti. mehmed'de bu isteğini kabul etti ve david'in ailesini konstantiniyye'ye yolladı. ayrıca şehirde bulunan asil rumları da yolladı. çünkü konstantiniyye'nin eski günlerine dönmesini istiyordu.

    fetihten sonra son roma devleti de yıkılmış ve artık fatih sultan mehmed gözünü roma'ya çevirmişti. ancak maalesef ömrü buna yetmedi.

    david komnenos'un da kaderi aynı oldu. mehmed arkasından iş çevirdiğinden şüphelenip kendisini ve ailesini konstantiniyye'de astırdı ve cesetlerini surda sergiledi.
hesabın var mı? giriş yap