73 entry daha
  • (bkz: 10 aşamada soykırım)

    distopya falan degil, bilakis yasanmis ve yasanmaya devam eden ve muhtemelen ileride de yasanacak soykirimlarin asamalarindan birini barindiran hede.

    daha once 8 iken 10 maddeye guncellenen bir listedir bu. ana baslik ve ozetle;

    1. siniflandirma: her toplum icin farkli bir ayristirma methodolojisi. yahudiler, hatu ve tutsiler gibi. bizde de paraleller ocular bucular. kisaca fisleme safhasi

    2.sembollestirme: iceride var olan nefretin bir sekilde sembole donusmesi. siniflandirmayi isime veyahut sembole donusturme. otekilestirdiklerinize ne diyorsaniz artik..

    3.ayrimcilik: kisaca baskin grubun kanun,politikal guc vb enstrumanlarla digergrubun haklarini inkar ve ihlal etmesi durumu.

    4. insandisilastirma: baskin grubun ezikledigi grubu insan statusunden asagiya iteklemesi. it kopek cekmek, sinek bocek demek, hastalik olarak gormek gibi.

    5. organizaston: soykirimlar genellikle organize bir sekilde yapilir ve genelde fail devlettir ve sorumluluktan kacmak icin de misil gruplari kullanmalari sik gorulur. farkli methodolojileri uretilebilir ama sonucta bir kesimin imhasinin nasil yapilacagina dair bir organizasyon gerekir ve bu safha da 5. siradadir.

    6.kutuplastirma: buralari okuyup bunun manasini bilmeyen yoktur muhtemelen. ilginc not olarak, ilk ortadan kaldirilacak guc olarak azmedici baskin gucun icerisindeki bu surece karsi cikmasi muhtemel insanlarin da pasifize edilip orta cenahta kimsenin birakilmamasi. malum insan haklari falan derler tovbe estagfirullah

    7. hazirlik: azmettirici gucun liderleri tarafindan nihai cozum icin hazirlanilmasi. genelde biz bunlari oldurmezsek onlar bizi oldurecek gibi savlar ile kendi kitlelerinde durumu makuliyet cizgisine getirmeye calisirlar. bizdeki durum anti-terorist bir refleks seklinde gibi duruyor.

    8.zulum:
    maktuller zaten fislenmis toplumdan ayristirilmistir. mal varliklari genellikle kamulastirilmistir. gettolarda yasamaya zorlama ya da toplama kamplarina atma durumlari da yaygindir. bu asama soykirimin durdurulabilecegi son asamadir. an itibariyle turkiye bu asamada ve karar vermeye hazirlaniyor. toplama kampi ya da getto mevzusunu duymadim ama hapse atilan yuzbinlerce insan, af cikartip hapiste yer acma cabalari, bakanlarin yeni hapishane yaptiriyoruz bunlar icin vs tabirlerinden bu asamanin baya bi once basladigini anlayabilirsiniz.

    9. imha etme: genellikle baslamasi ile hizli bir bicimde toplu olumlere (bkz: soykirim)a donusmesi bir olur. katillere gore bir imhadir bu cunku oldurulenlerin insan olmadigina inanilinir. devlet tarafindan destekleniyorsa askeriye de yer yer dahil olur bu sureclere. belki de gecmisteki cem kucuk'un kurdugunu iddia ettigijitemin yaptigi 17,000 fail-i muchule bu gozle bakarsak suan yasanan adam kacirmalarin ve infazlarin nereye dogru gittigi daha dogru anlasilabilir. bu sefer sanirim amac yarim milyon fail-i mechulle devleti ve milleti temizlemek

    10. inkar: belgeleri, bedenleri, gorgu taniklarini vs ortadan kaldirip olanlari inkar ederek olenlerin bunlardan sorumlu oldugunu iddia etmek suretiyle suc islemediginin iddia edilmesi. *zaten olan olmus failleri assaniz kesseniz neye yarar. bugune kadar bi boka yaramamis ki.. ayni surec surekli tekrarlanmis ve muhtemelen tekararlanacak da. bu surecte bu listenin herhangi bir noktasinda yardimi ve destegi olanlarin ellerine saglik diliyorum.

    evde kendi imkanlariyla soykirim yapmak isteyenler icin kaynak
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap