9 entry daha
  • değişen bir şey yok, trend çizgisinin altına gelmediği sürece 6.15 hedefini (1. hedef) koruyor.

    edit: dün "mazbata verildi artık düşer" diyen insanlar gelmiş şimdi "itirazı fiyatlıyor" diyor. 15. kere söylüyorum, fiyatlar gideceği yere gider haberler "bahane"dir. bunu murat bey'in yazısına cevap olarak da vermiştim.

    zirveden beri 5.60'ı beklenmesi gerektiği, 5.60 altından kademeli alıma geçilebileceğini söyledim. çok küfür yedim o zamanlar, "oralara düşmez" diye.

    5.15 de tüm beslerimi döviz ağırlıklı fonlara çevirdim.

    o günden beri de senaryomu koruyorum. 1. hedef 6.15, ana hedef yeni zirve denemesi.

    dolar 2.5'den 5.8'e geldi, benim bes hesabım 4x de şuan.

    bu noktada tekrar ruble ve tl nin aylık grafiğini göstermeyi uygun buluyorum. bu benzerlik devam eder ise, mayıs ayında uzun bir yeşil mum sonrası imf ile masaya oturabiliriz.

    hiç bir zaman "siyasi görüşüm"le ya da "istediğim" ile bakmamayı öğrendim piyasaya 20 senede. teknik analiz öğrenebilirsiniz, temel analiz öğrenebilirsiniz, hatta okur ciddi bir ekonomi bilgisine de sahip olabilirsiniz, ancak piyasada para kazanmak için ihtiyacınız olan psikolojinizi geliştirmenizdir.

    her zaman düşerken alınır, çıkarken satılır. her zaman kademeli işlem yapılır. (tek kalem alınmaz, tek kalem satılmaz, kimse dibi tepeyi her zaman tutturamaz.)

    dün birileri çok belli ki mazbatanın verileceği haberini bir akşam önceden almış ve dolar sattı. sonunu görüyorsunuz o satanın. (eğer %1 alttan almadıysa ki sanmıyorum) türk lirasında anlık haberlerin yaratacağı etki budur %1-%2. ana senaryo her zaman abd ilişkilerine, ekonomik göstergelere bağlıdır.

    şuan kurun aşağı dönmesi için herhangi bir sebep yok. ülkenin ekonomik durumunu hepimiz biliyoruz. uzman olmaya da gerek yok bunun için. işin bu noktada olmasının temel sebebi işe yarayacak bir "plan"ın olmaması. bilmem kaçıncı kez yep yop cip cup çıkardılar hepsi boş. bu ekonomi kurmaylarıyla bu iş git-mez. damat bizi ba-tı-ra-cak. gerçekçi bir planımız yok, siyasi olarak doğu / batı blok çatışması içindeyiz. 2019'umuz yok özetle.

    peki 2020 için ne düşünmeliyiz? her ekonomik cycle ın bir tepesi olur. bu kötü gidişinde (umarım) bir tepesi olacaktır. emlak fiyatlarının dibi gördüğü, borsanın dibi gördüğü, işsizliğin zirve yaptığı, kurun rekor kırdığı. orada bir şeyleri değiştirecek bir yönetim anlayışı sezersek pozisyonları dolardan borsaya çeviririz. ancak şuan tünelin sonuna çok uzağız bana göre, bırakın ışığı görmeyi, elimizde haritamız bile yok tünelin sonunun nerde olacağına dair.

    benim insanlara tavsiyem 2 senedir hep aynı, az harcayın, çok biriktirin. güzel fırsatların gelmeye başladığı döneme giriyoruz.

    // bir not daha eklemek istiyorum, normal şartlar altında "serbest piyasa" ile kur şuan 6.5 üzerinde olmalıydı. bazı kurumların sürekli döviz satışlarıyla, swap hareketiyle, seçim öncesi sürekli baskılandı da baskılandı. bunlarında ayrı acı maliyetleri oldu. üstüne seçim de kaybedildi. 2 taşla bir kuş bile vuramadık yani.

    // bu "haber değersizliği" ile ilgili bir şey daha ekleyeyim. piyasalar "para" ile hareket ederler. para, uzun vadede ekonomik verileri, çizilen senaryoları görür, bilir. ana senaryosunu her zaman korur. örneğin geçen sene kripto market değeri 750 milyar dolara kadar çıktı ortada bir şey yokken. bu sene ise her gün gelişmelerin yaşandığı, yeni teknolojilerin üretildiği, haberlerin geldiği yerde 100 milyar dolara kadar düştü kapital. e hani "haber" fiyatlıyordu? yarın izleyip göreceksiniz, market kapitali trilyon dolara giderken, sikindirik haberleri alıp "işte bu yüzden artıyor bitcoin" diyecekler. ben bunu yende, dolarda, borsalarda, altında 20 senedir izliyorum, görüyorum.
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap