• zannımca ankara bu yer. akp politikalarının hem mikro hem de makro ölçekte yansımaları ankaraya büyük darbe vurdu.

    öncelikle mikro düzeyde ele alacak olursak, 20 senede zar zor açılan metrolar, üstüne yatılan milyon metrekare kamu alanları ve normalde vasıfsız insanın gelip yerleşmemesi gereken memur kentinde muazzam oranda artan göç. şehrin dev bir keçiören şeklini almasını izledik resmen. evet hep gri, hep betondu bu şehir ama kaldırımdan yürürken, yaya geçidinden geçerken sağdan yürüyen insanlar yaşardı.

    her avrupa şehrinde bir hauptstrasse vardır. en köklü ve büyük markaları burada
    yer alır. şehrin cazibe merkezidir. bizim en az iki caddemiz vardı böyle. köroğlu ve tunalı. şimdilerde kebapçıdan, simitçiden geçilmiyor. sakarya caddesi tam bir medeni yaşam adasıydı. sabah akşam canlı, yiyeni içeni, öğrencisinden memuruna, sağcısını solcusunu çıt çıkmadan ağırlayan sakarya caddesi şu an ölü. gerçek bir şehir meydanıydı orası ve hayalet şehir oldu resmen. her kentin belki en değerli binası gar binalarıdır. elimizden alındı. avm içine taşındı.

    makro düzeye gelirsek ülkece fakirleştiğimiz bir gerçek. yaşadığımız onca kriz üstüne kriz etkilerini her yerde gösterir oldu. avm kültürü ülkeyi sardı ve sokak dediğimiz yerler “görece” güvensiz bir hale düştü de facto. bunda son dönemde artan büyük şehirlere göç oranları kadar suriyeli akınları da etkili oldu. ankara da gittikçe güneye kayan “elit” alanlarını kaybetti sonunda. ülke bazında en yaşanabilir şehir listesinde hep ilk ikide bulunan şehir bu özelliğini yitirdi. zaten çok imkanı olmayan sanayisi vasıfsızlaştı. siteler, ostim, şaşmaz gibi yerler emlak rantına yeniliyor. fabrikalar kapanıyor, yerlerine ev dikiliyor. iş yerleri sahipsiz. yani “buradan gidin, şuraya kurun” diyen olmadığı için, satıp giden faiz yiyor. istihdam, üretim falan kimsenin umurunda değil.

    örnekler çok. başkaları da yazsın. ben sosyolojik yapısı en çok değişmiş il olarak başkenti görüyorum akp mağduru olarak.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap