33 entry daha
  • maryland'deki 1. dünya savaşı anıtmezarda bulunan ve peace cross ismiyle bilinen 12 metrelik haç hakkında açılmış ve anayasa mahkemesine kadar çıkmış davayla ilgili bugün karar verildi.

    https://en.wikipedia.org/…ican_humanist_association

    haç anıt 1919-25 yıllarında american legion ismindeki gazi derneği tarafından özel bir araziye yaptırılmış. buraya kadar sorun yok. arazi 1961 yılında devlete bağışlanınca anıtın sorumluluğu devlete tüm bakım onarım giderleri de vergi yükümlülerine geçiyor. 2017 ekim'inde amerikan hümanist birliği haç anıtın hristiyanlığın ana sembolü olduğu ve din ile devlet arasındaki duvarı ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmış ve anıtın kamu alanından çıkartılmasını talep etmişti.

    davayı bugün anayasa mahkemesi 7-2 ile reddetti ve haç anıtın yerinde kalması kararını verdi. 5-4 değil de 7-2 gibi bir net kararla çıkması anayasa mahkemesinin karardaki birliğini ortaya koyuyor. kararı kamuoyuna açıklayan yargıç alito görüşünde şunları yazdı (hukuki dilden tercüme): "tamam belki anıtı yaptıklarında dini bir semboldü, taam ya kabul ediyorum! ama üzerinden 100 yıl geçti, artık yeni bir anlamı var. hem bakın notre dame katedraline, onu da öyle dini diye yapmışlar ama yandı diye üzülüyosunuz, bir yandan da bizim toprağımızdakini yerinden çıkartmak istiyorsunuz. yakıştı mı şimdi bu size hümanistler sekülerler."

    legal argümanı kimsenin duymadığı bilmediği bir anıtla notre dame katedralini bir tutmak olan amerikan anayasa mahkemesinin bugünkü durumu kısaca budur.

    https://www.supremecourt.gov/…8pdf/17-1717_j426.pdf
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap