25 entry daha
  • bir cok cesidi olan hayvandir. genellikle pet shoplarda gorebilecekleriniz yesil iguana cinsi iguanalardir. ortalama yasam sureleri 16 yil, bu sure zarfinda ulasabilecekleri boy ortalamasi ise 1 bucuk metredir (dogal ortamda bu degerler farkli olacaktir). ot obur hayvanlardir. dusunulenin aksine sadece marul vermek pek de iyi bir sey degildir. mumkun oldugunca cok cesitte besin vermeniz onun sagligi icin en iyisi olacaktir. fakat iguanalarin her seyi yememesi gerektigini unutmayin.

    su besinler iguanalara rahatlıkla verilebilir: roka , dereotu , tere , marul , yeşil biber , kereviz, lahana , japon gülü , radika , karahindiba , ebegümeci , turpotu , brokoli , muz , kivi , elma , kabak rendesi , salatalık , çilek , dut yaprağı , kiraz , kayısı , havuç ,beyaz dut , gül yaprağı ve çiçeği vs. ispanak kesinlikle verilmemesi gereken besinlerden biridir.

    günde 6-12 saat arası uva + uvb veren florasanlardan yakmanız gerekir bu iguananiz için yaşam kaynağıdır eğer uv yakmazsanız iguananizin kemikleri gelişemez parmak ve ayak kemiklerinde şekilsiz büyüme kırılmalar vb.kemik hastalıkları görülür. ama eger surekli gunes alan bir yerdeyse bu da yeterli olacaktir. gunesle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta, iguananizi terratoryumuyla direkt olarak gunesin altina birakmayin yoksa iguana kizartmaniz olabilir. cunku iguanalar da arada sirada golgede durmak isterler, ona gerektiginde gunes olabilecegi gerektiginde golgeye kacabilecegi bir ortam yaratin.

    neredeyse butun kaynaklarda iguanalarin cok kolay evcillesen hayvanlar oldugunu yazar, ama bu her zaman boyle olmayabilir endiselenmeyin. benim iguanam 2 yilda anca evcillesti ornegin ki bu evcillesmenin boyutu da iguana standartlarina gore bir evcillesme.
    iguanalar asidir, artisttir, hafif manyaktir oyle kabul edin. ters ters bakar size surekli, isine gelirse sevmenize izin verir isine gelmezse kuyrugu vurur gider. eger genelde teratoryumdaysa disari dolasmasi icin biraktiginiz zamanlarda yakalamak zor olabilir. zira o terratoryumdayken surekli kendini sevdiren sempatik yaratik disardayken artik evin krali olmustur ve yaklastiginiz anda size kuyruguyla vurur. iguanalar kucukken (kuyrukla beraber 90 cm e kadar da diyebiliriz) cok da fazla bir zararlari yoktur. fakat gelistikten sonra kuyruk darbeleri tam bir kirbac etkisi yaratir ve degdigi yerden aninda kan sizmasina neden olur. iguanalarin isirigindan ve tehlikesinden sikca bahsedilir fakat iguanalar otobur hayvanlar da oldugu goz onune alinirsa dogru duzgun disi olmayan (goremezsiniz bile) ve cenesi de kuvvetli olmayan hayvanlardir ve isirigi en fazla hadi len seklinde guldurebilir sizi ama unutmamaniz gereken cok onemli bir nokta, iguanalarda yayginca salmonella virusu vardir ve bu virus insanlari olume kadar goturebilme yetisine sahip cok tehlikeli bir virustur. ozellikle el temizligi (dokunduktan sonra vs) bu virusten korunmaniz icin buyuk olcude yeterli olacaktir.

    yesil iguanalarin dilleri catalsiz ve kucuktur.

    bununlarin disinda okudugum kadariyla ve ozellikle kendi iguanamdan gozlemledigim kadariyla kafalarinin oksanmasina bayilirlar. kafasina dokundugunuz anda gozlerini kapatip dakikalarca hatta bazen yarim saat bile olabiliyor gozunu kapatip mest olmus bir sekilde dururlar. kafalarinin ve boyunlarinin oksanmasi cok hoslarina gider. eger iguananiz sevdirtmiyorsa sabirli olun, benimkini sevmeye baslamam iki yilimi aldi onceden asla dokundurmuyordu.

    iguanayla sakin sen inatciysan ben daha inatciyim gibi bir kavgaya girmeyin hayvanin dogasi manyak yenilirsiniz. ben bir seferinde artiste bak nesin sen diyip kim daha uzun sure oburunun gozunun icine bakacak oynamistim. dogal olarak yarim saat sonra eeeeh yete be gozunu bile kirpmadin ne bicim yaratikmissin diyip gittikm ve salakligima kizdim. surekli yan yan ve pis pis bakar bu hayvanlar, bu asamada ustune giderseniz once kuyruklarini kaldirip boyundaki keselerini sisirirler sonra da kuyruklariyla bir tane patlatirlar.

    2 yasindan sonra ergenlik donemlerine girerler, bu aralarda ayna ve yansimalarla aralari pek iyi olmaz (en azindan erkekler icin). yansimada ya da aynada baska bir erkek gorecegi icin cok sinirlenirler ve bi tane koyarlar o yansimaya. ornegin, bir gun eve geldigimde iguanam aynanin onunde duruyordu ve sonra birden aynaya dogru sicradi. sonra agzi kanamaya basladi aynadaki goruntusune carpinca. boyle seyler olmasini istemiyorsaniz dikkatli olun. hos igu beye sorsan o karsisindaki adamin agzini burnunu kirdi agzini kanatti, gayet gururluydu bu yuzden ama ben merak ettim.

    "iguanalarin cinsiyetiyle ilgili olarak
    1) igularda cinsiyeti çok küçükken tespit etmek çok zor fakat çok küçük değilse erkeklerin baştan başlayıp sırtına doğru devam eden dikenimsi seyleri dişilere göre daha uzun oluyor ve dişilerde hemen hemen aynı boyda iken erkeklerde başın üstünden uzundan kısaya doğru gidiyor
    2) erkekler de kloakta ın gersinde bulunan testislerin dışardan şişkinliği bellli oluyor üreme dönemlerinde daha da belirginleşiyor
    3) erkekler dişiye göre daha iri ve uzun oluyor
    (www.hepsievcil.com /snakehunter)"

    daha eminim ki yazilabilecek cok sey vardir ama su an icin aklima gelen en temel seyler bunlardi, bu sevimli, guzel renkli efe arkadaslarimiz icin.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap